ביום חמישי ה- 31.1.18, בשעה 20:30, יקיים בית אבי חי ערב מרתק וייחודי בו שישה חוקרים צעירים ומבטיחים במדעי היהדות ולימודי ישראל יעבירו הרצאות קצרות, תשע דקות כל אחת, על מחקרים מובילים, בשיתוף האיגוד העולמי למדעי היהדות ומכון בן – גוריון לחקר ישראל והציונות.
ערב זה הוא הזדמנות מיוחדת לצלול אל עולמות מחקר חדשים שעוד לא הכרתם : מה מוצאים בפח הזבל העתיק של תושבי הנגב הביזנטיים? על מה בוכים (ולא בוכים) בספרות חז"ל? כיצד נשים בחסידות סלונים תופסות את הנשיות שלהן? וונדר וומן מי ימצא? סיפורה של חלוצת הפמיניזם הדתי בישראל, פרופ' אליס שלוי, איך מתמודדים עם יהודים מומרים בתוך הקהילה? איך שמרו עבדים יהודיים על זהותם הדתית והלאומית בתקופה ההלניסטית? – על כל זאת ועוד ידברו החוקרים הצעירים בהרצאותיהם בבית אבי חי.
תיאור ההרצאות:
זרעי פורענות: חיטוט בפח הזבל העתיק של תושבי הנגב הביזנטיים | דניאל פוקס
הזבל שלנו מספר עלינו לא מעט. בתוך האשפה של תושבי הנגב מלפני 1500 שנה מסתתר סיפור שטרם סופר על עלייתה ונפילתה של ההתיישבות הביזנטית בנגב. דרך מחקר חדשני של זרעים ארכיאולוגיים עולה סיפור מרתק של חיי מסחר וצמיחה כלכלית ויין מדברי משובח, לצד מגיפות, התפרצות הרי געש ושינויי אקלים המביאים לבסוף להתמוטטותה של תרבות עתיקה. סיפורו של הנגב הביזנטי והלקחים החשובים והרלוונטיים שלו לעולם שבו אנו חיים כיום.
סיפורה של חסידה: הצצה נדירה לעולמן הפנימי של נשות חסידות סלונים | נגה בראור-בינג
"נתיבות שלום" נחשב לאחר מהטקסטים החסידיים הפופולריים ביותר כיום. החיבור נכתב בידי האדמו"ר מסלונים שראה את עצמו כמחנך של דור שלם – רק שהוא לא לקח בחשבון את קהל הקוראות של הספר. כניסה לתוך לעולמן הפנימי של נשות חסידות סלונים מגלה איך הן תובעות בעלות על טקסט שלא ממוען עבורן ובעקבות זאת הן מייצרות פרשנות ייחודית לספר המכונן של הקהילה שבתוכה הן חיות. נגה בינג הצליחה לשבור מחיצות ולהגיע אל לב חסידות סלונים. דרך לימוד משותף עם נשות החסידות שפתחו בפניה את צפונות ליבן היא גילתה עולם נשי מיוחד שמעלה תובנות מרתקות על נשיות, אמהות, מיניות ועוד. על הדרך היא גילתה גם משהו חשוב על עצמה.
וונדר וומן מי ימצא? נשיות, הורות וקריירה דרך דמותה של פרופ' אליס שלוי | מוריה רן בן-חי
רבות דובר על פמיניזם בציבור הדתי ובחברה הישראלית בכלל, אך מעטים יודעים לבטא את שמה של אישה אחת פורצת דרך שאחראית במידה רבה על המהפכה. אישה, דתית, אמא לששה; אקדמאית, אשת חינוך, מתנדבת למען החברה; קרייריסטית, פמינסטית, אקטיביסטית; אשת חיל או וונדר וומן? מוריה רן בן חי חושפת את סיפורה האישי של חלוצת הפמיניזם הדתי בישראל, פרופ' אליס שלוי. סיפור על כוחה של יחידה לשנות חברה והמחיר הכבד של ההצלחה.
חבר מועדון? המרת דת והשתייכות קהילתית ביהדות בבל | אברהם יוסקוביץ
שאלות של זהות ושייכות לקהילה הן מן הנושאים הקיומיים בכל קבוצת אנשים. עבור מיעוט יהודי שחי בעולם של דתות חזקות תחת שלטון זר בבבל של לפני 1000 שנה, יהודים 'משומדים' הפכו לשאלה בוערת ומאתגרת עבור הקהילה: בוגדים מקוללים או יהודים בכל מחיר? מי שייך למועדון? והאם מייצרים סולידריות קהילתית על ידי חיבוק של החריגים או דווקא על ידי הדרתם ושמירה על גבולות נוקשים? כפי שמתברר, חכמי בבל לא היו תמימי דעים.
דמעות של חכמים: על מה בוכים (ולא בוכים) בספרות חז״ל | נעה ולדן
למה אנחנו בוכים? ולמי מותר לבכות ועל מה? לבכי יש תפקיד חשוב ומרכזי בעולם הרגשי של בני אדם אך הוא מגיע עם קודים חברתיים ונורמות ברורות. אולי בגלל זה נעה ולדן הופתעה לגלות את המקום המרכזי של בכי בעולם הגברי של חכמים. מסע בספרות חז"ל בעקבות הדמעות של חכמים מגלה לנו עולם רגשי אניגמטי ומעורר תובנות על האופן שבו בכי חושף אותנו לפגיעות אך בה בעת הוא מעניק לנו הרבה כוח.
כבלים של עבדות, כבלים של זהות: סיפורם של עבדים יהודים בעת העתיקה | יעל אקסחידו
אם נמכרת להיות עבד בתקופה העתידה האדם בן רגע אתה הופך להיות לרכושו של אדם אחר. שמך נלקח ממך, כמו גם רצונך וכל זהותך נשללת. אם אתה יהודי כנראה שגם אינך יכול יותר לשמור שבת, כשרות ושאר דיני תורה. אבל מה קורה ביום שבו אתה יוצא לחופשי? האם תלך לבית כנסת או למקדש אלילי? יעל אסקחידו נברה בגטי שחרור של עבדים יהודים שנתגלו במקדשים באורופוס ובדלפי שביוון כדי להבין איך שומרים על זהות יהודית תחת עבדות בתקופות ההלניסטית והאומית.
מחיר: 20 ₪ |20:30 | חמישי| כ"ה בשבט| 31.1.19
לרכישת כרטיסים באתר בית אבי חי
טלפון: 02-6215300
כתבה שיווקית