רובע הכניסה לעיר (הדמיה: דגן פתרונות ויזואליים מתקדמים)
רובע הכניסה לעיר (הדמיה: דגן פתרונות ויזואליים מתקדמים)

מגדלים בירושלים: חזון עירוני או חזירות נדל"נית?

יום עיון שהתקיים באוניברסיטה העברית תחת הכותרת "מגדלים בירושלים – האם הם הפתרון" הפך לשדה קרב קולני בין מתכנן המחוז למשתתפי הכנס – תושבים, אדריכלים ואנשי אקדמיה. סגן ראש העיר חביליו: "מדובר בניסוי בבני אדם"

פורסם בתאריך: 16.1.25 19:09

"מגדלים בירושלים – האם הם הפתרון?" – יום עיון אקדמאי שהתקיים באוניברסיטה העברית הפך לחזית עימות קולנית ושדה קרב ורבלי בין אנשי התכנון המחוזיים לבין משתתפי הכנס, בהם אדריכלים, אקדמאים ותושבי ואוהבי ירושלים.

האולם בקמפוס הר הצופים היה מלא מפה לפה, ובהחלט ניתן לומר שהיה פער עצום בין המדיניות של עיריית ירושלים ו-ועדות התכנון לבין צורת החשיבה של אורחי הכנס.

בין הדוברים בכנס ניתן למצוא אנשי מקצוע ואקדמיה מהשורה הראשונה, בהם פרופ' ערן פייטלסון, אדריכל פרופ' דוד גוגנהיים ואדריכל פרופ' מייק טרנר, שנתנו למעשה את הפתיח לעימות הקולני שהתרחש לאחר מכן, כשעמדתם הנחרצת היתה שהמגדלים בירושלים, בטח בכמויות שהם נבנים ברחבי העיר, הם ממש לא הפתרון הנכון.

פרופ' פייטלסון התרכז בבעיות העתידיות שייצרו המגדלים, שהמרכזית שבהן היא תחזוקה מאוד יקרה, והדגיש שמגדלים מיועדים לעשירון העליון, ולא לרוב המכריע של האוכלוסייה בירושלים. עוד ציין פרופ' פייטלסון כי במגדלים קיים ניכור והקשר בין המתגוררים בהם, שנכנסים מהחניון למעלית ישר לדירה, הוא חלש עד לא קיים.

האדריכלים גוגנהיים וטרנר טענו שהמגדלים אינם מתאימים לאופי העירוני ולצביון של ירושלים, ונתנו דגש מיוחד ולחשיבות השמירה עליה כעיר ייחודית. שלושתם גם ציינו שברוב הערים שמוגדרות כערי מורשת ישנה הגבלה ובדרך כלל אפילו איסור על בנייה לגובה. השלושה אף הציגו פתרונות אחרים למצוקת הדיור, למשל בנייה מרקמית. גוגנהיים הציג פרויקט שהוא מתכנן בשכונת יד אליהו בתל אביב שמאמצת פתרון זה.

החלק הסוער והקולני היה כאשר מתכנן המחוז אדריכל דן קינן נשא דברים והציג את המדיניות העירונית והמחוזית בנושא המגדלים. קינן, יש לציין, קיבל שבחים על כך שהגיע לשאת דברים בכנס שרוב משתתפים מתנגדים למדיניות שהוא מייצג, אולם באותה נשימה ניתן לומר שאיש מהנוכחים לא התרשם מהטיעונים שהעלה. והתוצאה היתה, כאמור, עימות קולני ארוך ורב משתתפים, שעיקרו מתקפה על מדיניות התכנון.

הדוברים המרכזיים בחלק השלישי היו סגן ראש העיר יוסי חביליו, הידוע כמי שמוביל את ההתנגדות למגדלים במועצת העירייה, וחבר המועצה יוחנן ויצמן. כן דיברו עדי עמית, מייסדת עמותה "יובלים 2040" וידידה וולף, פעילה בנושא ההתנגדות למגדלים.

 

 


יוסי חביליו (צילום: ישראל כהן)

יוסי חביליו (צילום: ישראל כהן)


עמית התרכזה בעיקר בשכונת קרית היובל ובהיעדר תשתיות מתאימות לעשרות המגדלים שעתידים לקום במרחב יובלים (קרית היובל וקרית מנחם). וולף הציגה פרויקט בו התחשיב לצורך אישור הבנייה היה 20 אלף שקל למטר, בעוד שהיזם במכירה מוקדמת בהנחה, כבר מבקש מעל 30 אלף שקל למטר – כך שהטענות על כדאיות כלכלית של היזמים ממש לא מדויקות.

חבר המועצה ויצמן (אגודת ישראל) התייחס לבעיות המגזריות של המגדלים וטען כי "מדיניות המגדלים נועדה לפגוע במגזר החרדי".

סגן ראש העיר חביליו היה בוטה וטען, בין דבריו, "מה שקורה כרגע עם טירוף המגדלים הוא שיש ניסוי בבני אדם ובגורלה של ירושלים, וברור שהצביון המיוחד של ירושלים יאבד לעד".

עוד טען חביליו בדבריו כי "נוצרה בירושלים קואליציה מאוד מסוכנת בין עיריית ירושלים, הוועדה המחוזית והיזמים, כשגם רשות מקרקעי ישראל שותפה לאותה מדיניות". לדבריו, "קואליציה זו מפרה את האיזונים הדרושים במדיניות התכנון".

 

תגובות

2 תגובות
2 תגובות
  1. שרון

    החזון היחידי של עיריית ירושלים שכל הכסף של האנשים יועבר ישירות לחשבון העירייה המושחתת יעבור ישירות לעירייה כי עוד מעט העירייה תגיד אוי יצאת מהבית אתה צריך לשלם קנס אכלת אתה צריך לשלם קנס עיריית ירושלים הפכה להיות השטן הגדול והגיע הזמן שהתושבים יתעוררו והתחילו לתבוע את העירייה הכבישים החניות האדמה בעיר שייכת לתושבי העיר ולא לעירייה הגיע הזמן ליישם את החוק

  2. שרון

    החזון של עיריית ירושלים שכל המשכורות של האנשים יעברו ישירות לעירייה זה מה שהחזון של עיריית ירושלים ששודדת את הציבור בכל מיני קנסות בלי לעבוד אפילו על ידי מצלמות הקמת נתיבי תחבורה ציבורית בעיקר בכבישים שאין בהם תחבורה ציבורית על מנת שמשאיות הזבל ורכבי העירייה יוכלו לנסוע בהם וכל זה על חשבון הציבור אז הגיע הזמן שהציבור יעשה את החוק שאומר ששטחי העיר הכבישים החניות שייכים לציבור ולא לעירייה והגיע הזמן לעשות צדק בעיריית ירושלים העיר עם המנגנונים הכי הכי מנופחים ומיותרים לחסל אותם לא להשאיר 10% מהעובדים בעיריית ירושלים

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר