גם שנת 2024, שממש עוד מעט מגיעה לסיומה, היתה שנת עבודות לפיתוח ירושלים. כך לפחות מנתוני הביצוע של חברת מוריה – החברה העירונית לפיתוח תשתיות – אשר רשמה, למרות אתגרי המלחמה של השנה החולפת, היקפי ביצוע בסך – כ-2.2 מיליארד שקלים.
מוריה, כידוע, היא זרוע הביצוע של עיריית ירושלים ומשרד התחבורה לתשתיות בירושלים וסביבתה. בין הפרויקטים המרכזיים של החברה – ביצוע עבודות התשתית אינפרא1 של הרכבת הקלה (לפני ההעברה לזכיין להנחת מסילות), שדרוג כבישים ורחובות, בניית כיתות לימוד חדשות, פארקים, חניוני ענק ועוד.
בין הפרויקטים הגדולים שהתממשו במהלך 2024: מנהרות הגבעה הצרפתית – זוג מנהרות לפסגת זאב וזוג מנהרות למעלה אדומים, מנהרות כביש 60 לכיוון גוש עציון, הרחבת כיכר חיזמא בכביש 437, שהרחיב כניסה נוספת לירושלים מאזור בנימין והסביבה. בתחום הרכבת הקלה, הושלמו בשנה החולפת כלל העבודות של מקטעי הקו הירוק, למעט מקטע בר-אילן, והן נמסרו להמשך עבודות הזכיין.
לצד זאת, מוריה החלה בעבודות על מקטעי הקו הכחול של הרכבת הקלה, שייכנסו להילוך מוגבר בתחילת שנת 2025 עם עבודות חפירה ב-3 צירים מרכזיים בירושלים: פייר קניג, עמק רפאים וקרן היסוד-קינג ג'ורג'. הקו הכחול, כפי שפורסם מספר רב של פעמים ב"כל העיר", הינו פרויקט לאומי המשתרע לאורך 31 ק"מ של מסילה ומחבר בין שכונת גילה לשכונת רמות שבקצוות העיר, הכולל במרכזו מקטע תת קרקעי של כ-2 ק"מ.
בנוסף הושלם גם חניון 'נחל צופים' ונחנכה התחנה המרכזית בצפון העיר – 'הארזים', הכוללת חניון ל-215 אוטובוסים עם טעינה חשמלית.
לצד זאת ועוד, העבודות להקמת חניון בייט נכנסו להילוך גבוה ומתקדמות על התוכניות.
התחזית – עוד עבודות, עוד שיאים
וכאשר מסכמים את השנה החולפת, קורצים כבר לזו שנפתחה, וגם בה מגוון עצום של פרויקטים, תשתיות ובינוי ובעיקר הרבה מאוד עבודות וחפירות בירושלים, ששיאן, כאמור, בעבודות החפירה ובסגירה הצפויה של הצירים המרכזיים בעיר – פייר קניג, עמק רפאים וקינג ג'ורג'. היקפי הביצוע הצפויים של מוריה לשנת 2025, כך על פי הנתונים שהוצגו בדירקטוריון, הינם בסך 2.5 מיליארד שקלים.
בנוסף, במהלך השנה הקרובה תחל מוריה בביצוע עבודות הכנה להנגשת תחנות הרכבת הקלה באמצעות פרויקטים 'מצרניים' – מעליות, דרגנועים וכו' אשר יחברו את הרחובות השונים של העיר עם הרכבת הקלה (אלו, כפי שפורסם, לא יפעלו בשבת, אך זו בעיה שלא קשורה לביצוע של מוריה).
פרויקט נוסף שייצא לדרך וישפיע רבות על תושבי העיר מבחינת עומסי התחבורה הוא 'גשר מחלף בייט מזרח – שצפוי לחבר בין כביש 16 לרחוב הרצוג יימשכו העבודות לקידום נתיבי תחבורה מרכזיים כמו נתיבי תחבורה ציבורית (נת"צים) בציר בגין, כביש 22 (המחבר בין מחלף רמת שלמה להר חוצבים) ושדרוג שבילי האופניים בעיר.
"בנחישות, עוצמה והתמדה המשכנו גם השנה בביניין ירושלים", אומר ראש העיר משה ליאון, שהוא גם יו"ר הדירקטוריון של חברת מוריה. "על אף כל האתגרים, המורכבות והקשיים שהיו בדרך השלמנו פרויקטים עצומים למען תושבי ומבקרי בירת ישראל. כך יהיה גם בשנת 2025! בניית ירושלים היא זכות גדולה שנפלה בחלקנו כולנו. נחלום, נתכנן ונבצע. נביא חזון לכלל מציאות. למען תושבי העיר, מבקרינו ובעיקר למען ילדנו שהם הדור הבא ומנהיגי העתיד. תודה גדולה לחברת מוריה, מנהליה ועובדיה, על שנה ברוכת עשייה, עם ציפייה גדולה לשנה אף טובה יותר ב-2025".
מנכ"ל מוריה גלעד בר-אדון מוסיף: "בעיצומה של אחת השנים המורכבות ביותר בתולדות המדינה, עם אתגרים חסרי תקדים של מלחמה ומחסור משמעותי בכוח אדם ובפועלים, הצלחנו לעמוד במשימה ולהשלים את היעדים הגדולים של החברה. הדבר התאפשר בעיקר הודות לעובדות ולעובדים המסורים של חברת מוריה שרואים בפועלם בבניית העיר שליחות של ממש. מפת ירושלים של היום היא הוכחה חיה לכך שחדשנות, חזון ונחישות הם הכוחות שמובילים את ״חברת מוריה״ קדימה יחד עם עיריית ירושלים, משרד התחבורה ומשרדי ממשלה נוספים השותפים עמנו לדרך זו. אנחנו לא רק בונים תשתיות, אנחנו מייצרים עתיד חדש לבירת מדינת ישראל".
ארץ ישראלי
דעה:תקציבים של מיליארדי שקלים לתשתיות, קדנציה שניה לראש העיר! כבישי ירושלים תפרים תפרים אולי כמו המכרזים? בורות ובורות הכל דרך את הנזקים לרכבים משלמים הנהגים התושבים!
אלי
הארנונה עלתה באופן דרמטי!
ירושלים מקבלת מליארד שקל כל שנה מהממשלה!
למה פתאום צריך השקעה מוגזמת כזאת על חשבוננו בזמנים קשים כאלה??