מגדלים בני 56, 49 ו-46 קומות בלב ליבה של ירושלים – במתחם הרחובות המלך ג'ורג'-הלל-מבוא המתמיד, בסמוך (וחלק עם על) גן העצמאות – האם זה נשמע למישהו סביר?
התוכנית הזו, של היזם נחום רוזנברג, תעלה היום לדיון בוועדת התכנון בעיריית ירושלים. מדובר על תוכנית גרנדיוזית, אשר אינה תואמת את תוכנית המתאר המוצעת לקווי הרכבת הקלה – שמדברת על גובה של 30 קומות, אלא כמעט ומכפילה את גובה התוכנית – ועוד במיקום מרכזי בירושלים – כזה שניתן יהיה לראות מכל מקום בעיר: מהעיר העתיקה, מטיילת ארמון הנציב וחדי העין אף יוכלו לראות את מגדלי הענק הללו אף מהתצפית המרהיבה לעבר העיר העתיקה מהר הצופים.
התוכנית אף מבקשת לנגוס בחלק מגן העצמאות, במה שמעורר כעס רב והתנגדות לא מבוטלת מצד גורמים רבים הבקיאים ברזי התוכנית – הדרג המקצועי בעיריית ירושלים, חברי ועדת השימור ו-ועדת התכנון העירונית וחברי מועצת העירייה.
יצוין כי בהוראות התוכנית – שמכונה 'התחדשות עירונית במתחם חסבון', נכתב בין השאר כי "הפיתוח יפיח חיים עירוניים במרכז המתחם הבנוי, הבלוק העירוני, המשמש כיום כמגרש חניה ומהווה חצר אחורית מוזנחת. במסגרת התוכנית מוצעת הריסת מבנים קיימים אשר אינם עמידים מפני רעידות אדמה, ובנייה במקומם של מבנים חדשים תוך תוספת משמעותית של יחידות דיור הנדרשות במרכז העיר. התוכנית מציעה לשימור מחמיר את המבנים ההיסטוריים הידועים כ"מתחם חסבון", תוך שינוי ייעודם ממגורים למבני ציבור, ולמלונאות, תעסוקה ומסחר, ובכך להנגיש אותם לציבור רחב. התוכנית מציעה שימור של מבנים קיימים תוך תוספות בינוי. התוכנית מציעה את ביטולו של "מגדל פזגז", שהיה צריך לקום במרכז ה"בלוק העירוני", במסגרת תוכנית מאושרת, ובמקומו הקמת "מגדל הרונדו" בצדו הדרומי של גן שרמן".
יצוין כי את הפרויקט מלווה האדריכלית אורנה אנג'ל, שזכורה מהתנגדותה הנחרצת לפרויקט הולילנד כמתכננת בעיריית ירושלים (בסופו חתמה עם תוספת של אמירה על התנגדותה לתוכנית).
ההתנגדות לתוכנית, כאמור, היא נרחבת ומגיעה מכמה כיוונים. ראשית יצוין כי ועדת השימור העירונית בראשות חבר המועצה יוחנן ויצמן (אגודת ישראל) המליצה לוועדת התכנון שלא לאשר את התוכנית משלל סיבות. "התועלות הציבוריות מהתוכנית אינן מצדיקות את פריצת מדיניות הגובה המוצע בלב העיר ההיסטורית בשונה מתכנית 2000 ואף בניגוד למדיניות הרק"ל".
עוד נכתב בהחלטת ועדת השימור: "מתחם חסכון נקבע לשימור כאשר עלויות השימור הוטלו על היזם בתמורה לקבלת זכויות פי שלושה מהחלק המשומר. התוכנית המאושרת מאפשרת מסחר ו/או מגורים. התוכנית הנוכחית לא מייצרת שימור חדש אלא רק מוסיפה שימושים. לא ניכר ערך שימורי נוסף המצדיק חריגה ממדיניות הגובה וצמצום שטח ציבורי איכותי כגן העצמאות המשמש את כל תושבי העיר".
עוד נכתב: "הטענה כי היזם בהכרח יבנה מגורים לפי תוכנית מאושרת ולא מסחר המתאפשר אף הוא מכח התוכנית לא הוכחה ולא נבדקה כלכלית. ייתכן מאוד שערך המתחם כמסחרי שווה ליזם אף יותר ממגורים,
"אין הצדקה לגריעת שטח משצ"פ מהציבור לטובת הבניין המוצע תמורת פיזורו בין הבניינים. הגריעה מהשצ"פ תפגע בגן ירוק יחודי היסטורי ומצד שני השטח החלופי הירוק אינו נושא אופי שצ"פי וסביר להניח כי יהווה מרחב מסחרי עירוני ולא הרחבה של השטח הירוק שהינו נדיר במרכז העיר".
יצוין כי חלק מהתמנגדים מוסיפים וטוענים כי לא רק גובה המגדלים חריג וחורג מגבולות הטעם הטוב למרכז העיר, אלא כי מדובר גם על תכסית – שטח הבינוי התכנון – שהיא גדולה מאוד ואף פוגעת משמעותית בחלק מגן העצמאות.
עוד טוענים אותם גורמים כי מופעלים לחצים על הדרג המקצועי בעירייה שמביעים התנגדות לתוכנית. "תועלות ציבור לא רלוונטי בתוכנית הזו", אומר גורם הבקיא בתוכנית על בוריה. "חשוב לומר – שאמנם הפרויקט נקרא באופן רשמי התחדשות עירונית, אך לא מדובר פה על בניינים מטים ליפול או סכנה ממשית לדיירים כמו בשכונות הוותיקות. הבניינים במתחם הם יותר לשימור, התוכנית הזו, גם אם תשמר חלק מהם, תפגע מאוד בשטח כולו. זאת כמובן מעבר לחריגה הבלתי נתפסת המוצעת בגובה".
כאמור, על ההתנגדות של ועדת השימור העירונית חתום חבר המועצה ויצמן (אגודת ישראל). ההתנגדות, כך נראה, חוצת סיעות ומגזרים, כשגם חברת המועצה לורה ורטון (האיחוד הירושלמי), שחברה גם היא בוועדת השימור, אומרת ל"כל העיר": "הרצון לפתח את מרכז העיר מובן, כמו גם העניין בבנייה לגובה כפתרון "ירוק", המאפשר השארת יותר שטח פנוי. אבל התוכנית הזאת מוגזמת לגמרי, שערורייתית ממש".
לדבריה, "מגדלים של 56, 49 ו-46 קומות לא מתאימים למרכז העיר ירושלים, ודאי לא לעיר ההיסטורית, מזרחה מרחוב קינג ג'ורג'. אם שם מאשרים 50+ קומות, איפה לא? עם כל הכבוד לנכונות של היזם לשמר כמה מבנים ואולי אף לפתח אולם ספורט לבית הספר הניסויי – הדבר אינו צריך להקנות לו זכויות להכפלת מספר הקומות שניתנים לבנות לאורך הרק"ל – 30. יתרה מזאת, היזמים מבקשים להעביר את המגדל היחיד שכבר אושר להם לגן העצמאות, ובכך לכרסם עוד באחר האיים הירוקים הבודדים שיש במרכז העיר. אסור שהתכנית תאושר, ואני שמחתי שחבריי בוועדת השימור התנגדו לה כמוני ובכך סוכם להמליץ לוועדה המקומית לא לאשר אותה".
אני
ירושלים מזמן כבר לא ירושלים של זהב..כל המגדלים הרסו את יופיה של ירושלים..וגורמים לצפיפות איומה.
כאחד שנולד בירושלים עצוב לי ממש מההרס של העיר שגרמו ראשי העיר כולל הנוכחי..
מהעם
ראש העיר מר לאון
לך ניתנה הזכות הגדולה בעולם להיות ראש עיריית ירושלים העיר הקדושה בעולם.
אל תיתן ידך ליוזמה לא הולמת .
נכון הקידמה מניעה את העולם אבל ירושלים לא אמורה להשתנות ברמה לא נאותה כזו.
בבקשה שמור על יקירתנו.
אחד תם
מנין יגיעו כל האנשים שיאכלסו את המגדלים הללו? האם אין כאן סכנה של ׳פילים לבנים׳? בנינים מאוכלסים חלקית בלבד?
שוקו
לא צריך להתעלף גם אם זה שנוי במחלוקת. בסה"כ זה מגדל שישתלב בשדרת מגדלים מבית אמיר שייבנה מחדש, מלון הרודס שיבנה ליד מלון לאונרדו, מגדל קק"ל, מגדלי היכל שלמה שיכללו מלון, מגדלי העצמאות ומגדל ספיריט ירושלים שכולם מתוכננים באותו אזור בקינג ג'ורג'. זה עדיין פחות חריג ממגדל "מרכז היקום" שתוכנן קרוב לשם ובגובה 70 קומות וטוב שלא נבנה.
טל
אם רוצים להרים את מרכז העיר כדאי לבנות בו מרכזי תרבות כמו קולנוע או תיאטרון, לנגוס בשמיים ובגינה ירוקה ולעוות את המרקם עם מגדלים לא פרופורציונאליים לא יביא כבוד יופי או שיפור לעיר.
חן
דבר ראשון לא מתחם חיסכון אלא "חסבון".
השחיתות בתכנית הזאת כנראה גדולה מאד חבל שגמיש לא מספר בכתבה את מה שהיה בועדה