תוכנית מגדל אפשטיין (בורג' חליפה בשמה המוכר יותר) תחזור לשולחן הדיונים, זאת למרות שאושרה רק לפני כחודש. כך אישרה יו"ר ועדת התכנון המחוזית שירה תלמי באבאי, אשר נעתרה לבקשת המתנגדים לתוכנית אשר ביקשו לערער למועצה הארצית לתכנון.
המשמעות המיידית היא עיכובים של לפחות חצי שנה בפרויקט, כשהאחראי המרכזי לכך הוא סגן ראש העיר יוסי חביליו (האיחוד הירושלמי), שהגיש את בקשת רשות הערר ביחד עם עוד 100 מתנגדים בהם משפחות שכולות, יו"ר יד ושם לשעבר, התאחדות האדריכלים והמהנדסים, ותושבי השכונות הסמוכות.
יצוין כי מתנגדים אחרים אשר הגישו בקשת ערר נפרדת, בהם מינהל קהילתי יובלים שהתוכנית נמצאת בתחומו, קיבלו אישור להצטרף לערעור של חביליו – כך כתבה להם יו"ר הוועדה המחוזית תלמי-באבאי.
כאמור, תוכנית מתחם אפשטיין אושרה רק בחודש שעבר על ידי ועדת התכנון המחוזית שבראשה עומדת תלמי-באבאי. בעקבות בקשת ערר ארוכה, מפורטת ומנומקת אשר הגיש סגן ראש העיר חביליו, וכדי להימנע מגרירה לבית המשפט שככל הנראה היה מאפשר ערעור על התוכנית ומעכב עוד יותר את התוכנית, הוחלט על מתן רשות ערר למתנגדים.
כפי שכבר פורסם ב"כל העיר", לאחר אישור התוכנית בחודש שעבר בפני המתנגדים עמדו 3 אפשרויות – השגת 3 חברי ועדה מחוזית אשר יבקשו דיון חוזר בתוכנית, דבר שאותו התקשו המתנגדים להשיג למרות ניסיונות רבים; הגשת רשות ערר – צעד שכאמור אושר וקיבל תוקף – או פנייה לבית המשפט, שהיה מוצא אחרון.
מבחינת החברה היזמית, אם.או אפשטיין, המוחזקת בין היתר בידי יזם הנדל"ן החרדי אילן רוזנטל, איש העסקים לב לבייב ובשותפות חלקית עם בנק המזרחי (כפי שפורסם ב"כל העיר") המשמעות היא עיכוב לא מבוטל בהקמת הפרויקט, כשההערכה היא בין חצי שנה לשנה של דחיות ודיונים נוספים.
בהחלטה למתן רשות ערר למועצה הארצית נימקה תלמי באבאי וכתבה: "עיון בטענות המועלות בבקשת מעלה כי יש בהן כדי להצדיק מתן רשות ערר בעניינה של התוכנית, מכיוון שהן משקפות לטעמי רגישות ציבורית מסוימת. הואיל וזהות המתנגדים שהצטרפו לבקשה הינם משפחות שכולות, שלטענתן התוכנית פוגעת ברגשותיהן, מן הראוי ליתן רשות ערר למועצה הארצית, תוך מתן משקל לתקופת המלחמה המתמשכת שייתכן שהופכת את הרגישות למיוחדת".
יחד עם זאת, תלמי-באבאי עומדת מאחורי אישור התוכנית בוועדת התכנון המחוזית כשהיא כותבת כי "מדובר בתוכנית אשר מגשימה את מדיניות הוועדה להעצמת בינוי לאורך צירי רק"ל ואשר תואמת את מדיניות התכנון המחוזית והארצית". עוד היא ציינה כי "התוכנית מציעה מתווה ראוי לפיתוח לאורך צירי הרכבת הקלה תוך הצגת איכות אדריכלית ראויה לציון ושדרוג משמעותי של השלד הציבורי".
רשות ערר היא אפשרות שניתנת למתנגדים לאחר אישור תוכניות בינוי, אולם היא ניתנת רק לעיתים נדירות. בירושלים לא ניתנה רשות שכזו גם בפרויקטים גדולים ומשמעותיים לעיר – כמו למשל בגשר המיתרים (שם קיבלו המתנגדים את האפשרות לערער רק מבית המשפט). המשמעות המעשית של רשות הערר היא שהתוכנית אינה מאושרת נכון לעכשיו. היא תחזור לשולחן הדיונים של ועדת הערר במועצה הארצית לתכנון. גם ההליך עצמו צפוי להיות ארוך עם שמיעת המתנגדים הרבים, שאליהם צפויים להצטרף עוד בשבועות הקרובים. כפי שכבר פורסם ב"כל העיר", בין המתנגדות הבולטות לתוכנית היתה ח"כ מירב כהן (המחנה הממלכתי), יו"ר השדולה הכלכלית של ירושלים בכנסת, אשר קיימה דיונים על התוכנית והביעה את התנגדותה הנחרצת.
סגן ראש העיר חביליו, אשר מוביל את המאבק נגד הקמת המגדל מהרגע הראשון, מסר: "הרעיון להקים בורג' ח'ליפה ירושלמי בפתחו של הר הרצל היה צריך להיזרק מכל המדרגות של מוסדות התכנון, ובמקום זאת – הוא מקודם בכל הכוח, תוך פגיעה בקודש הקודשים של המפעל הציוני, והטלת צל כבד על הר הזיכרון הלאומי. זה פרויקט מגלומני וראוותני שאין לו מקום בעיר הבירה, ובטח שאין לו מקום בנקודה כל כך רגישה במרחב. אני רואה בקבלת רשות הערר הישג גדול של 'האיחוד הירושלמי', אם כי ברור לי שלא מדובר על סוף המאבק, אלא רק על תחילתו. נכנסנו לסיפור הזה לבקשת המשפחות השכולות והתושבים המודאגים, ונלווה אותו עד שההיגיון ינצח. אני סבור שהדיון על הפרויקט הזה צריך להיות ציבורי, ואסור שייערך בדלתיים סגורות במוסדות התכנון".
ח"כ כהן הוסיפה: "באף מדינה אחרת לא היו שוקלים לאשר בינוי ראוותני בכזה אופי והיקף – ועוד במיקום שיאפיל, תרתי משמע, על אתר המורשת הציוני החשוב ביותר לעם היהודי. התכנית אושרה בוועדה המחוזית בעיצומה של מלחמה, כשתשומת הלב הציבורית נתונה לנושאים ביטחוניים ולהחזרת החטופים. זה קריטי שבמסגרת הערר יישמע קולו של הציבור הרחב, ובכלל זאת קולם של המשפחות השכולות, חברי הוועד המנהל של יד ושם, חברי הנהלת ההסתדרות הציונית, ועוד ירושלמים וישראלים רבים המתנגדים בכל תוקף להקמת בורג' ח'ליפה מקומי בפתחו של הר הרצל".
אסף שפנייר, יו"ר מינהל קהלתי יובלים, אשר הגיש גם הוא בקשת רשות ערר וקיבל אישור להצטרף לערעור של חביליו, מוסר: "אני מברך על ההחלטה חסרת התקדים להעניק רשות ערעור לוועדה הארצית בנוגע לפרויקט מתחם אפשטיין בקריית יובל. אנו מקווים שהוועדה הארצית תתייחס בכובד ראש לטענות שהעלינו במסגרת ההתנגדות שלנו, ותשקול את השלכות הפרויקט על המרקם הקהילתי, איכות החיים, והמורשת המקומית. זוהי הזדמנות לשפר את התכנון ונעשה כל מאמץ כדי לוודא שזה יתממש".
מהחברה היזמית לא נמסרה התייחסות.
תושב ירושלים
100 אנשים מתנגדים מתוך עיר של מיליון איש ועשרות אלפי תושבים הסמוכים למגדל זה כלום והמאה איש שמתנגדים הם כמו שאומרים באנגלית "karens"
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
מפגע סביבתי על חשבון התושבים !
תאוות בצע מהמדרגה הראשונה!
פוגע בכל ציביון של כל עיר
מקווה שלא תצא התוכנית הזאת לפועל
מישו
משה לאון עוד יתגלה מושחת כגודל המגדל
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
חדשות טובות, לקראת ביטול התוכנית האיומה שפוגעת במקום לאומי
אנונימי
למה לעצור התפתחות של העיר ? זה יהיה מגדל יפה מאוד. כל הנושא של יאפיל על יד ושם והר הרצל זה שטויות במיץ עגבניות. הכל בראש של המתנגדים. אני בעד
דניאל צימרמן
מגדל יפה מאוד שמעיד על התפתחותה של ירושלים היהודית ובדיוק מהסיבה הזו השמאלנים מתנגדים. כל הסיפור של ה"העפלה על יד ושם" הוא רק כיסוי למניע האמיתי.