רחוב הנטקה בקרית היובל (צילום: עמותת יובלים 2041)
רחוב הנטקה בקרית היובל (צילום: עמותת יובלים 2041)

ההתחדשות העירונית בהנטקה: ניצחון לתושבי קרית היובל והערה מדהימה של השופטת

תושבים בקרית היובל עתרו נגד אישור תוכנית בנייה להקמת בניין בן 14 קומות וכ-52 יחידות דיור על מגרש של חצי דונם, בטענה שהוא מנוגד להחלטות קודמות של הוועדה המחוזית ויוביל לפגיעה משמעותית בשכונה, תוך שהם מסבירים כי טענותיהם לא נשמעו ונבדקו מספיק בוועדת התכנון. השופטת קיבלה את הטענות והחזירה את הדיון בתוכנית לוועדה המחוזית לתכנון, לא לפני שהתבטאה בחריפות נגד

פורסם בתאריך: 23.9.24 08:47

בשורה התחתונה, תושבים בקרית היובל שעתרו לבית המשפט המחוזי (בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים) כנגד תוכנית התחדשות עירונית ברחוב הנטקה 18 רשמו אתמול ניצחון – כשהשופטת תמר בר אשר קיבלה את העתירה שהגישו וכן את הבקשה שלהם – להחזיר את התוכנית לדיון מחודש בוועדה המחוזית לתכנון. דיון שבה תשמע הוועדה את הטענות וההערות שלהם – ושעל פי אמנותם "בלב פתוח ונפש חפצה ישמעו את הדברים (הטענות נגד התוכנית, ר"ג) ויקבלו את ההחלטות", כך הם אמרו בבית המשפט.

אז הדיון בתוכנית, יוחזר לוועדה המחוזית – אבל חלק גדול מהדיון בבית המשפט נסב סביב שניים שלושה משפטים של השופטת בר אשר – אשר הדהימו את הנוכחים וגרמו לביקורת גדולה כנגד השופטת.

עם כניסתה לדיון, כך עולה מהפרוטוקול, הביעה השופטת תמר בר אשר את עמדתה האישית כנגד "המגדלים המפלציים האלה", וכן היא אמרה עוד בראשית הדיון כי דין העתירה להתקבל.



כשחלק מעורכי הדין העירו לשופטת על האמירות "הבעייתיות שלה", היא הסבירה: "העמדה שיש לי או אין לי לגבי התכנון לא קשורה בכלל לעתירה"… ואז המשיכה וציינה כי "אני חושבת שהוועדה המחוזית לא שקלה את כל מה שהיא היתה צריכה לשקול, ולכן אני סבירה שזה עניין שצריכים לדון בו מוסדות התכנון ולא בית המשפט".

אז מה היו אותן אמירות של השופטת בר אשר? בפרוטוקול מובאים חלק מהדברים על ידי עורכי הדין שנותרו המומים: "קשה לי מאוד עם האמירות של גברתי שיושבים בוועדה אנשים שרוצים להרוס את ירושלים ולא מכירים את ירושלים", אמרה עו"ד שרית בן הרוש, שמייצג את אחד מהצדדים. "זה חורה לי. חברי הוועדה כמעט כולם מתגוררים בירושלים. אמירות כאלה קשות מנשוא".

השופטת שוב נדרשה להסביר את אמירותיה: "יכול להיות שהתמשתי בביטויים קשים, הם לא רלוונטים לדיון, הם כן רלוונטים לעובדה שירושלים היא עיר שבנויה זמן רב. בירושלים תמיד היה צביון מאוד יחודי. יש אנשים רבים בירושלים שסבורים שהיה נכון ויפה לשמור על אותו צביון… כירושלמית ילידת ירושלים מותר לי לבקר את ההחלטות שהורסות במפורש את הצביון הייחודי שיש לירושלים. עם זאת, אין שום רלוונטיות לעתירה הנדונה ולעובדה שאני סבורה של כל הטענות הראויות להישמע נדונו בכובד ראש".

הדיון נסוב גם סביב ההערות שהיו למהנדס העיר יואל אבן על התוכנית, על כך שלדעתו לא נשקלו שיקולים רחבים יותר – של רחוב הנטקה כולו – באישור של התוכנית הנקודותית בהנטקה 18. הסוגיות שעלו היו בעיקרן משפטיות ומינהליות. בסופו של דבר התקבלה עמדת העותרים – אך הרושם והדיונים על ירושלים לאן בהחלט משכו תשומת לב.

 

 

אסף שפנייר, יו"ר מינהל קהילתי יובלים, מוסר בתגובה: ""אנחנו מברכים על החלטת בית המשפט לקבל את העתירה שהוגשה כנגד התוכנית ברחוב הנטקה. זהו צעד חשוב בדרך לשמירה על האיזון האורבני בקריית היובל ועל איכות החיים של תושביה. התוכנית שאושרה חרגה מהנורמות המקובלות. התעקשות הוועדה המחוזית לקדם פרויקט שנוגד את עמדת מהנדס עיריית ירושלים ומנוגדת את מדיניות הבינוי שלה עצמה מעלה תהיות. זהו כשל תכנוני שאסור לחזור עליו. טוב שיש שופטים בירושלים".

יצוין כי זו תוכנית נוספת שבה מתברר שהוועדה המחוזית פועלת בצורה שלא מיטיבה עם העיר – כך לפחות על פי פסיקת בית המשפט. כך קרה גם בעתירה שהוגשה נגד תוכנית מתחם בזק (שגם בה מהנדס העיר יואל אבן תמך בעמדת התושבים), והתקבלה, כך קרה גם בעתירה שהגישו התושבים בעניין הצורך הנדרש באישור תוכנית אב סטטורית מאושרת (הפעם ללא תמיכת מהנדס העיר).

אפשר גם להוסיף את המכתב שהוציא מנכ"ל המינהלת להתחדשות עירונית שמואל במברגר ליואל אבן בנושא הצטרפות העירייה לתוכניות התחדשות עירונית בלי שהושג לעיתים הרוב הדרוש. המכתב אמנם היה מיועד למהנדס העיר – אבל הוא כן מעיד על בעייה בהתנהלות של הוועדה המחוזית, שהיא אחראית על בדיקת הסכמות בעלי בתים – ואם היא ממשיכה לאשר תוכניות למרות שאין הסכמות כאלו – ישנה בעיה, כפי שעלה מהמכתב של במברגר.

כך או כך, התוכנית על הנטקה מהווה כאמור ניצחון לתושבים. הם יגיעו כעת לוועדה המחוזית לתכנון עם רוח גבית של תמיכה מבית המשפט, בתקווה שהפעם טענותיהם ישמעו ולא יאושר להפוך יחידה דיור אחת ל-50 – דבר אשר התושבים טוענים כי הוא מנוגד לכל היגיון ומנוגד, כאמור, להחלטות קודמות של הוועדה המחוזית.

להתראות בדיונים.

 

תגובות

19 תגובות
19 תגובות
  1. הנאשם לכלא

    שופטת צדיקה אחת, בד"כ בית המשפט הולך עם היזמים. כל מה שהיא אמרה נכון!

  2. יוני

    שופטת ממש לא צדיקה, היא לא יכולה לומר בתחילת הדיון משפטים שהיא נגד בניה רוויה בירושלים, ואז להגיד שזה לא קשור לעצם הדיון, אם זה לא חלק מהדיון, היא היתה צריכה להגיד את המשפטים שלה בבית, ולא בבית המשפט,
    ואם כך, הדין ממש לא נקי, כי הרי לא משנה מה יואמרו הצדדים, משמע שהשופטת באה עם פסק דין מוכן מהבית.
    נ.ב כל זה ללא קשר לפסק עצמו, שטוב שהחזירה השופטת את אישור הפרויקט, לבדיקה נוספת.

  3. קריית יובל אבדה לנצח

    הועדה המחוזית ברשות שירה, החליטה לבנות מגדלים וכלום לא עוזר. כל המומוחים הציגו נתונים המראים כי ניתן להוסיף עד 8000 יח בקריית היובל. הועדה בוחרת לזרוק לפח את הנתונים ומאשרת יותר מ 17000 יח בשנים הקרובות – אסון אורבני. מגדלים ללא תשתית תחבורתית מספיקה, מגדלים ללא בניית מבני ציבור, מגדלים ללא גישה. ואת קריית היובל היא הורסת לעד. לצערי התוכנית תחזור ותאושר. במקרה הזה התנגדות המנהל והדיירים לא ברורה . תוכנית מצויינת, בנייה נמוכה יחסית למגדלי ענק , על ציר הרקל בדיוק מה שצריך להיבנות.

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    מהרסיך ומחרבייך ממך יצאו ראש עיר בא מגבעתיים להרוס את העיר היפה בעולם

  5. יצחק גריידי.

    א. אני מצטרף לאמירה שהשופטת אכן צדקת.
    כן ירבו.
    ב. המאבק פה שורי ותרבותי ועוד.
    איפה כל רבני העיר?
    איפה יהורם גאון? הוא לא רואה את כעור העיר חורבנה מרוב מאבקים שיהיו יומיום בין התושבים הנייחים לבין הניידים?
    עכשיו זה הזמן להחזיר את השפיות.
    בניה מתונה מדורגת התואמת את הנוף הירושלמי.
    לא מגדלי גאווה אלא בנייני ענווה.
    זו הסיסמה של המאבק המתפתח.

  6. ירושלמית

    תודה לשופטת הנכבדה תמר בר אשר. אנחנו ירושלמים, משלמים ארנונה גבוהה מאוד, סובלים מהפגנות לאורך השנה, כל שנה, מפקקים, ולא סובלים את המגדלים המפלצתיים. כל מי שרוצה מגדל שילך לגור בניו יורק. לא ככה?!

  7. מרי

    גועל נפש הכל על הגב של האנשים
    שהעיריה הזניחה מקום המדינה..
    בלי מרפסת בצפיפות בלי חניה בלי מחסן שנמם..
    ועכשיו מ.הדרת העיריה ב גדלים המפלצות
    שהורסות את צביון השכונה
    המיגדלים האלה לא מתאימו
    לשכונות בירושליםלהו תחפשו מקומות
    אחרים לבנות זו תהייה בכייה חדורות
    לצערי הכתבנ לא מפרטת ומדגישה מה הם טענות
    התושבים כל הכבוד לעורכי הדין
    שנלחמים בפנטנזיות של עירית ירושלים שלדעתי
    רק רוצה למלא את הקופה
    ולהעשיר את היזמים בושה הרסו לנו את העיר

  8. מרי

    יפה שיש כאן מקום לתגובות בדרך כלל ברוב
    כתבות על בניית המגדלים המכוערים אין אפשרות להגיב נראה לי שבכוונה

  9. יונה

    תודה לאל, כתושבת קרית יובל אני נדהמת ונחרדת מבחירת מנהל התכנון.לא מבינה את ההיסטריה בבניית מגדלים, ראה ערך המפלצת )האמיתית(.

  10. רויטל

    אתם צודקים. גם בערי בירה אחרות שומרים על צביון
    המגדלים מכוערים ומכערים את העיר ואישורי המגדלים הם חטא לדורות .

  11. אין מחשבה תחילה ..

    איפה התשתיות . איך מאשרים כאלו מסות של תושבים חדשה לשכונה קטנה וללא דרכי גישה
    מתאימות.
    יש נתיב אחד לכל כיוון
    אם התוכנית תאושר ותרמוס את החיים של התושבים
    תעזבו משם ומהר

  12. תודה

    מה היו טענות התושבים
    איפה אפשר לראות את ההתנגדויות

    אם כבר כתבה – תכתבו מה הן

  13. מזי

    המגדלים האלה הם ביזיון
    כמו כל הערפדים היזמים על גב התושבים
    וכל המדיניות הפושעת של המגדלים.

  14. שונרא

    אין מספיק שטחי בניה בירושלים. כבר בנו על חצי יער ירושלים . בסוף ייבנו גם על עמק הצבאים.
    עדיף מגדלים.

  15. כן ירבו כמותה

    שופטת תותחית.

    חוץ מזה, גם ככה החרדים כבר הרסו כמה בתים יפים בשמריהו לוין. אין להם כל ערך של סביבתיות. רק ליצור כלובים. הם הרסו את שמריהו לוין 39, שהיה בית ציורי.

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר