הבן שלי, עידו בן ה-6, היה רשום בשנה שעברה לחוג כדורגל באחד מהמתנ"סים בירושלים. בגדול – הוא נהנה ללכת לחוג כי החברים שלו היו שם. בקטן – היו שם עונשים מוזרים שלא תואמים את רוח התקופה שלנו.
במשחק הכדורגל בחוג – הקבוצה המנצחת היתה יכולה לשתות מים ולשמוח, מנגד, הקבוצה המפסידה נדרשה לבצע סיבובי ריצה ושכיבות סמיכה. עונש גופני בסגנון צבאי – מינימום יחידת דובדבן.
עצרו הכל וחשבו רגע – האם יעלה על הדעת שנרצה ללמד את ילדינו לאהוב מתמטיקה, אבל כעונש נכריח אותם לפתור תרגילים? האם זה הגיוני שנרצה ללמד את ילדינו לאהוב לבשל, אבל כדי להעניש אותם נשלח אותם להכין חביתה?
אז למה לא כדאי להשתמש בפעילות ספורטיבית כעונש?
ריצה, שכיבות סמיכה וכפיפות בטן נראים לכמה מאיתנו כעונש הגיוני, כפי שבעבר פליק פה ושם או קצת מכות בישבן לילד כדי ללמד אותו לקח היו נראים בעבר סבירים. היום זה כבר ממש לא חוקי. האם נרצה ללמד את ילדינו משהו מתוך מקום אמיתי של שיקול דעת והיגיון או מתוך מקום של פחד?
אנחנו שולחים את ילדינו לחוגי ספורט ולשיעורי החינוך הגופני בבית הספר כדי שבראש ובראשונה הם ילמדו לאהוב פעילות גופנית ספורטיבית או ישפרו את יכולתם הגופנית מתוך מוטיבציה פנימית. כשמורים או מאמנים מענישים דרך פעילות גופנית המסר הוא חד וברור שספורט זה עונש! פעילות לא נעימה שצריך להימנע ממנה. הבעיה היא שהמסר המוטעה הזה הולך עם אותו ילד או ילדה גם לתקופת הבגרות ומשם זה מוביל גם לחיי המבוגרים. ילדים הם חכמים והם לרוב מצליחים לקרוא את הסאבטקסט הרבה יותר טוב מהמסר הישיר.
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באנדרואיד
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באייפון
- מדריך העסקים הגדול של ירושלים
מה אפשר לעשות?
בראש ובראשונה כשאתם שומעים על עונשים שכאלה כלפי הילדים שלכם לכו לדבר עם אותו מאמן/ת ומורה שמתנהגים כך ותנסו להבין איתו או איתה מה הם מנסים להשיג. הסבירו לו או לה על ההשלכות הקריטיות שיש לכך ותנסו לקוות שהוא או היא יבינו שעונשים כאלה שייכים פחות או יותר לתקופת ימי הביניים.
בתור הורים, מחנכים או מאמנים אנחנו צריכים לחשוב טוב על המסר. שיחה עם הילד בצד, קצת תשומת לב וחיזוק התנהגות חיובית מאשר שלילית יכולים הרבה פעמים לעשות את ההבדל הגדול.
לסיכום, עם יד על הלב – כמה מכם מכירים מבוגרים שלא רוצים להתקרב לפעילות גופנית בשל חוויה שלילית מתקופות היסודי והתיכון? תמשיכו להאיר את הפעילות הגופנית באור חיובי ולחזק את ילדכם לאהוב זאת – יש לכך השלכות בכל כך הרבה מובנים להמשך החיים.
- שנת בריאות – 5 המלצות לגוף בריא יותר
- איך לשמור על הגזרה בחגים?
- המהפך המדהים שעשו ירושלמים וירושלמיות – ספיישל לקראת השנה החדשה
- רותי המאמנת: 5 תרגילי בטן מעולים והכי פשוטים
רותי זינדל-אוכמן,
מאמנת ריצה מקצועית בירושלים והסביבה,
בעלת תואר ראשון בחינוך גופני מוינגייט,
רצה ואמא לשלושה מתוקים.
ליאת
את כל כך צודקת! הריצה היא הפרס וזהו המסר