מצילים את עמק מוצא: עשרות פעילים, תושבים ומתנגדים רבים מטעם החברה להגנת הטבע, ביניהם גם השחקן דוב'לה גליקמן הפגינו היום, שלישי, מול הוועדה המחוזית במרכז העיר ירושלים, שדנה בתוכניות הבינוי והפיתוח בעמק מוצא. במסגרת התוכנית המוצעת – יוקם מוקד פעילות בשטח של 1500 מ"ר, ייסללו מגרשי חניה עבור 200 מכוניות ובנייה של אגם מלאכותי בשטח שכיום אינו מוצף באופן טבעי. בנוסף, מערכות התשתית המתוכננות ו/או מבוצעות בימים אלו הן קו מים ראשי וקווי חלוקת גז טבעי בנחל רבידה, במעלה לבית החולים הדסה ועוד.
השחקן דוב'לה גליקמן אמר במהלך הפגנה: "עם כל הכבוד ליזמות, יש עוד ערכים מלבד זה. אי אפשר לבוא ולהגיד שיש רק ערך אחד, והוא בנייה ופיתוח. הרי לא יקרה מצב שבאירופה, מישהו יגיד 'בואו נהפוך את לוך נס, לאגם מלאכותי, עם מרכז מסחרי'. אני אצטרף לכל מאבק נגד המגמה הזאת, של להרוס לעצמנו את הארץ".
פארק הצבאים גרסת צפון ירושלים: נחנך אתר הטבע העירוני נחל זמרי
המתנגדים קוראים לחשוב מחדש על תפיסת התכנון לשטח הפארק בפני עצמו וכחלק ממערך הפארקים המטרופוליני כולו. "כבר היום, משהחלו העבודות על תשתיות הענק בלב אגן עין כרם, ניתן לראות את עצמת ההרס הנגרם לשטח הפתוח ועדיין מתעקשים יזמי ומתכנני הפארק, להוסיף בו פיתוח נוסף ומיותר", אומרים בחברה להגנת הטבע.
בחברה להגנת הטבע מסבירים כי עמק מוצא, הנפרס בין השכונות מעוז ציון (קסטל) ומוצא עלית בצפון, הר נוף במזרח, עין כרם בדרום מזרח והר חרת במערב, על שטח של כ-5,000 דונם, מחבר יחד עם פארק עמק הארזים ופארק עמק רפאים, את מערכת הפארקים סביב ירושלים, לכדי טבעת מוריקה ומרשימה. בשנים האחרונות, מקדמת עיריית ירושלים בשטח פארק עמק מוצא (סכר בית זית) פארק מטרופוליני ירוק, אולם מעיון בתוכנית המוצעת, עוצמות הפיתוח שהעירייה מציעה יהפכו את המקום לפארק עירוני בנוי ומלאכותי, במקום הפארק הטבעי שכבר קיים.
"כבר היום, משהחלו העבודות על תשתיות הענק בלב אגן עין כרם, ניתן לראות את עוצמת ההרס הנגרם לשטח הפתוח ועדיין מתעקשים יזמי ומתכנני הפארק להוסיף בו פיתוח נוסף ומיותר", אומרת אביטל גולנזר אפרתי, מנהלת קהילת ירושלים והסביבה של החברה להגנת הטבע.
בהפגנה השתתפו גם חברת המועצה לורה ורטון ושלומציון קינן, בתו של הסופר עמוס קינן ז"ל. בחברה להגנת הטבע טוענים כי כל החלופות שהוצעו על ידי היזמים, אינן נותנות מענה לעולה מההתנגדויות, מתעלמות מהשפעת התשתיות הרבות וממשיכות בתכנון תוך הערכת חסר של הנזק המצטבר. "לעמדתנו לא רק שאינן משפרות את התוצאה אלא הן אף מגבירות ומחמירות את המצב. בוודאי שאין זה ראוי לקדם תכנית כה הרסנית לסביבה באזור זה שהוועד הישראלי לאונסק"ו כלל את רובו ואת הכפר עין כרם ברשימה הטנטטיבית שלו להכרזה כ'אתר מורשת עולמית', כראוי לו".
"מן הראוי לחשוב מחדש על תפיסת התכנון לשטח פארק זה בפני עצמו, וכחלק ממערך הפארקים המטרופוליני כולו. אני קוראת למנהלת הפארקים בעיריית ירושלים, לאגף מהנדס העיר והוועדה המקומית והמחוזית לפעול בכל כוחם ועם כל האמצעים העומדים לרשותם כדי להבטיח פעולות שיקום מיטביות, נופיות ואקולוגיות של העבודות. בשלב זה יש לבטל את תכנון המוקדים, האגם המלאכותי ויתר הבניה בעמק, ולאפשר בשטח הפארק רק פיתוח אקסטנסיבי, זהיר ומבוקר, כמפורט בהתנגדותנו", מוסיפה גולנזר-אפרתי. "החברה להגנת הטבע מכירה בחשיבות הקמתו של פארק מטרופוליני בעמק מוצא, כחלק ממערכת הפארקים סביב ירושלים המפותחת לרווחת והנאת תושבי העיר והמחוז וכדרך ראויה לשיקומם של מסדרונות תשתית עמוסים. עם זאת, לאור הפגיעה החמורה בערכי העמק ואיכויותיו, הצפויה מהקמת התשתיות בו, עד כדי חוסר יכולת לממש במלואן את מטרות התכנית לפארק, החברה להגנת הטבע מתנגדת לתכנית במתכונתה הנוכחית".
האם סלילת כביש הגישה הנוסף לירושלים תתעכב? בגבעת מרדכי מתנגדים להריסת הפארק השכונתי
תגובות