בניין העירייה בכיכר ספרא, חיוב ארנונה לשנת 2025 על פי תעריף בניין חדש (צילומים: ארנון בוסאני, פרטי)
בניין העירייה בכיכר ספרא, חיוב ארנונה לשנת 2025 על פי תעריף בניין חדש (צילומים: ארנון בוסאני, פרטי)

הבניין חדש? העירייה החליטה שתשלמו בגדול. "מהלך נבזי"

הזעם של אלפי משפחות ירושלמיות: כ-13,000 בתי אב קיבלו השבוע חשבונות ארנונה מנופחים בעשרות אחוזים לדיירי בניינים חדשים, שאוכלסו החל מינואר 2020. כעת הם יוצאים למאבק, כשעל הפרק - עתירה לבית המשפט, הפגנה והפצצה של ראש העיר וחברי המועצה בפניות. וגם - הזמן הבלתי נתפס שבו עברה ההחלטה. תגובת העירייה: "לאחר עשרות שנים של הקפאה עודכנו התעריפים"

פורסם בתאריך: 3.1.25 07:27

שלום ראש העיר משה ליאון,
שמי …… בשנת ….. הצלחנו סופסוף אחרי שנים של עבודה קשה, לקנות דירה בירושלים.
העיר היקרה בארץ, שלא מחזירה לתושביה כמו ערים אחרות.
שמחנו לעבור לגור בבית משלנו, אולם לצערי לאחרונה התבשרנו שהארנונה שלנו תעלה בעשרות אחוזים,
כי מי שעובדים קשה, משרתים במילואים, אוהבים את העיר הזאת –
מגיע להם להיענש!!!!
אני מפצירה בכם לחזור מהמהלך הנבזי הזה, שבמקרה הטוב רק יבריח מירושלים עוד א.נשים טובים שהחליטו להישאר בעיר,
במקרה הרע יוביל לנזק כלכלי עצום לעשרות בתי אב,
שאחר כך יצטרכו להיתמך ברווחה.
לא קל להיות "משפחה צעירה" בירושלים – ולמרות זאת בחרנו לגור כאן – בבקשה אל תהפוך את זה ליותר קשה!
בברכה…

מאות אולי אפילו אלפי פניות בנוסח זה (פחות או יותר) נשלחו בשבוע האחרון לראש העיר משה ליאון ולחברי מועצת עיריית ירושלים.

הסיבה – כפי שניתן להבין – זינוק חד בתעריף הארנונה שאותו קיבלו השבוע כ-13,000 בתי אב בירושלים, זאת כמובן מעבר לעלייה של 5 אחוז שספגו כל תושבי מדינת ישראל, כחלק מהגזירות הכלכליות הקשות של השנה הקרובה.

ולמה ההחלטה הזו מקוממת יותר מאחרות? כי היא מפלה בין שכנים, מפלה בין אוכלוסיות וקובעת באופן שרירותי כי דיירים בניינים שאוכלסו החל מה-1.1.2020 בכל רחבי העיר יחויבו החל מה-1.1.2025 בתעריף ארנונה של אזור א' – גם אם עד כה הם שילמו תעריף של אזור ג'.

המשמעות היא קפיצה של עשרות אחוזים – בין 20 ל-70 אחוז בתעריף הארנונה, ובשקלים זה אומר זינוק של אלפי שקלים בחשבון הארנונה.

"אנחנו לא שכונת יוקרה"

כפי שפורסם כבר בחודש יולי ב"כל העיר" – עיריית ירושלים החליטה על הקפצת תעריפי הארנונה לבניינים חדשים בעשרות אחוזים בכך שהיא הפכה את כל הבניינים החדשים שנבנו בירושלים החל מה-1.1.2020 לבניינים באזור חיוב א' – עם תעריף הארנונה המקסימלי. התושבים זועקים, בצדק, על חוסר שוויון – אבל גם בלי קשר לחוסר השוויון, זינוק של עשרות אחוזים בתעריף מקומם אותם.

הזינוק והשינוי הזה אינם ייחודיים רק לרחוב טהון בקרית היובל – הוא תקף לכ-13,000 בתי אב ברחבי ירושלים, שלכולם הוקפץ תעריף הארנונה ב-30 עד 60 אחוז – תלוי באיזור המגורים ובסוג הבניין שעל פיו שולם תעריף הארנונה.

כעת מתגבש מאבק ציבורי רחב, והחברים במאבק הזה אף בודקים את האפשרויות המשפטיות שעומדות בפניהם, כולל הגשת עתירה מינהלית, הפגנת דיירים בכיכר ספרא או מול בית ראש העיר ברחביה והפצצת חברי המועצה וראש העיר בפניות – הכל על מנת לקבל תשומת לב, ואולי מעט הבנה.

"יש לא מעט נקודות שמבחינתנו נראות בעייתיות מאוד בהחלטה שקיבלה העירייה", אומר בשיחה עם "כל העיר" יאיר, תושב קרית היובל ואחד ממובילי המחאה המתגבשת. "נתחיל מכך שמכתב ההסבר שקיבלנו מהעירייה על העלאת התעריפים משווים אותנו לתל אביב. ואני אומר – אל תשוו תפוזים לתפוחים. מה הקשר תל אביב? ואם כבר – אז בתל אביב, ברגע ששינו את התעריפים לבניינם חדשים, עשו זאת קדימה – מרגע קבלת ההחלטה, לא רטרואקטיבית לבניינים שאוכלסו לפני 5-4 שנים".

עוד מוסיף יאיר, "נראה שבעיריית ירושלים בחרו להתעלם לגמרי מהמצב הסוציו-אקונומי של התושבים ושל ירושלים כולה. הבניין שלנו הוא חלק משכונת קרית היובל, יש פה הרבה אנשים קשיי יום. אנחנו לא שכונת יוקרה, ואין שום סיבה שבגלל שאנחנו מתגוררים במגדל – יחליטו שאנחנו משלמים כמו השכונות החזקות בירושלים. זה לא שמצב התשתיות שלנו השתנה פתאום – לא אל מול הדיירים האחרים ברחוב ולא בכלל. גני הילדים בשכונה לא חדשים, השכונה כולה נמצאת בעבודות ובחפירות. חשוב גם לזכור – על החיים במגדל חדש אנחנו משלמים כבר דמי ניהול מאוד גבוהים – כ-850 שקל בחודש. עכשיו על זה גם מקפיצים את הארנונה בנוסף ל-5 אחוזים שעליהם החליט משרד הפנים – בלתי נתפס".


פרוטוקול הדיון במועצת העירייה על תעריף הארנונה החדש - שעת התחלה - 18:52

פרוטוקול הדיון במועצת העירייה על תעריף הארנונה החדש – שעת התחלה – 18:52


"דיון שהחל ב-18:52 והסתיים ב-18:53"

ההחלטה על התעריפים החדשים התקבלה במועצת העירייה בחודש מאי האחרון, ובאחרונה קיבלה את אישור שרי האוצר והפנים. עוד קודם לכן, כבר בחודש יולי – לאחר פרסום הזינוק הצפוי בתעריפים לדיירי בניינים חדשים, חברת אשטורם, אשר הקימה בקרית היובל פרויקט להשכרה, שלחה מכתב התנגדות למשרד הפנים בנושא הזינוק בתעריפי הארנונה שדורשת העירייה.

בפנייה, שנחתמה על ידי 201 דיירים, נכתב, בין השאר, "לא רק שהבקשה של עיריית ירושלים אינה עומדת בדין הכללי ונפלו בה פגמים מהותיים המחייבים את המסקנה שיש לדחותה על הסף ואף עניינית ומהותית, אלא שבאופן פרטני, הנימוקים המופיעים בה אינם ולא יכולים להיות רלבנטיים לפרויקטים של דיור בר השגה, ויותר מכך – היא עומדת הלכה למעשה בסתירה חזיתית לתכלית המבססת פרויקטים מסוג זה, ועלולה לסכל אותם ולחבל במטרה הלאומית החשובה אשר עומדת בבסיסים לייצר אפשרויות דיור נגישות לאוכלוסיות צעירות רחבות".

בהמשך הפנייה מצוין כי "הבקשה להעלאת תעריף המגורים באופן חריג, יחד עם התלונות הרבות שהתקבלו מהדיירים, מעלה חשש משמעותי לעזיבת דיירים ואי אכלוס מלא של הפרויקט. יצוין כי 99 דירות בפרויקט הושכרו לזכאי משרד השיכון, שזכו בהגרלה מסודרת לקבלת הזכות לשכירות במחיר מוזל ומפוקח על ידי הממשלה באמצעות חברת 'דירה להשכיר. הן הזכאים והן השוכרים בשוק החופשי בחרו לשכור דירות בפרויקט בהתבסס על תעריפי השכירות הנוחים, תוך התחשבות בעלויות הנלוות לשכירות כגון חשבונות צריכה חודשיים וחיובי הארנונה כפי שהיו בעת החתימה על הסכמי השכירות".

עוד נכתב: "כדי לסבר את האוזן יובהר כי נכון להיום משלם דייר בפרויקט תעריף של 63.21 ש"ח למ"ר בעוד שלפי הבקשה מתבקש תעריף של 105.93 שקל למ"ר, קרי, העלאה בשיעור של 68 אחוז. לצורך הדוגמא הארנונה לדירת מגורים בשטח של 100 מ"ר תועלה בסכום שנתי לא מבוטל של כ-4.200 שקל".

בהמשך המכתב מצוין כי "מדובר בהטלת ארנונה שלא לפי המדדים שנקבעו בחוק, הינו סוג הנכס, מקומו ושימושו. שנת גמר הבניה אינה מדד שניתן להטיל אל פיו ארנונה".

בכתב ההתנגדות של אשטורם מצוינים מספר רב של טענות לאי חוקיות ההחלטה שהתקבלה על ידי מועצת העירייה להקפיץ את מחירי הארנונה לבניינים חדישם. לטענת אשטרום, אופן קבלת ההחלטה אינו חוקי, בנוסף – אופן הגשת הבקשה למשרדי הפנים והאוצר אינו עומד בקריטריונים ובנוסף, כך על פי כתב ההתנגדות, הבקשה להעלאה חריגה אינה מוצדקת אך לגופה ואינה עומדת בקווים המנחים שקבע משרד הפנים.


פרוטוקול הדיון במועצת העירייה על תעריף הארנונה החדש - שעת סיום - 18:53

פרוטוקול הדיון במועצת העירייה על תעריף הארנונה החדש – שעת סיום – 18:53


 

 

בין השאר נטען על ידי אשטורם כי "שנת גמר הבנייה אינה מדד שניתן להטיל על פיו ארנונה. בנוסף משתמשים באשטורם בפרוטוקול הדיון שבו אושרה ההעלאה החריגה בארנונה במועצת העירייה – דיון שהחל בשעה 18:52 והסתיים בשעה 18:53. "קבלת החלטה כזו בפרק זמן כה קצר ו"כלאחר יד" מצביעה על התנהלות פגומה המעלה חשש כי ההחלטה התקבלה מבלי שנערך דיון ראוי וממצה, ומבלי שנבחנו לעומק כל ההיבטים הרלוונטיים, לרבות מסד עובדתי מקיף ואמפירי לביסוס ההחלטה".

טענה מרכזית אחרת שמעלה אשטרום בכתב ההתנגדות נוגעת ספציפית לפרויקט שלה ולפרויקטים אחרים של דיור להשכרה ארוכת טווח, פרויקטים אשר מטרתם דיור בר השגה למשפחות ולזוגות צעירים במחיר שכירות קבוע ומפוקח – בין אם לזכאים ובין אם בשוק החופשי. משמעות דיור בר השגה הינה לא רק בסעיף שכר הדירה, אלא גם נגזרת מההוצאות האחרות – בהן גם הארנונה. זינוק חד בתעריפי הארנונה משנים את המציאות ולמעשה הופכים את הבר השגה ללא מושג, בטח ובטח אם מדובר על אוכלוסיות מוחלשות אשר זכו בהגרלה בזכות להתגורר בשכירות מפוקחת לשנים.

אחת מהדיירות בפרויקט של אשטרום ציינה בשיחה עם "כל העיר" כי "אם הייתי יודעת שהארנונה תעלה, אולי לא הייתי באה לגור כאן. גם ככה קשה לשלם את השכירות ודמי הניהול – ועכשיו גם הארנונה?".


המגדלים הראשונים בפרויקט 'שדרות היובל' (צילום: OLIN)

המגדלים הראשונים בפרויקט 'שדרות היובל' (צילום: OLIN)


"מערער את מאמצי העירייה למשוך אוכלוסייה צעירה ויצרנית"

כאמור, ההחלטה המקוממת הזו תקפה לכל רחבי העיר. תלונות על הזינוק בחשבון הארנונה התקבלו מכלל השכונות וכלל המגזרים – מארמון הנציב ועד פסגת זאב, מהמע"ר החרדי ועד קרית היובל. חילונים, דתיים וחרדים.

יש לציין כי פניות לראש העיר ולבכירי העירייה נעשו כבר בחודש יולי, עם פרסום ההחלטה של מועצת העירייה על תעריף בניינים חדשים. אולם לטענת הפונים – הם לא קיבלו מענה למרות ששלחו את פניותיהם בכל הערוצים והאפיקים האפשריים.

כך למשל כתב גיל מקרית היובל לראש העיר ליאון בסוף חודש יולי: "עלייה בסדר גודל כזה, בעיתוי של מלחמה ועליית מחירים הינה גזירה כלכלית קשה על תושבים רבים ובמיוחד באזור קריית היובל שהינה שכונה בתהליך התחדשות והשלכותיה. השכונה מתמודדת עם תהליך פינוי בינוי אינטנסיבי הגורם למטרדים סביבתיים נוראיים כמו רעש, אבק, צופרים, עומסי תחבורה, וצמצום חניות, הימצאות פועלי עבודה רבים, סירנות של אמבולנסים בלתי פוסקים שתקועים בפקקים ועוד.

"בעוד יזמים מקבלים פטור מהיטל השבחה שהינו צעד מבורך לעידוד התחדשות – על העירייה להתחשב גם בתושבים שנמצאים כבר בשכונה וסובלים מאד מתופעות הלוואי של ההתחדשות העירונית ולכן על העירייה לפעול להקל עליהם בתקופה קשה זו. העלאת הארנונה במהלך תקופת ההתחדשות העירונית גורמת לעומס כלכלי כבד על התושבים ומערערת את מאמצי העירייה למשוך אוכלוסייה צעירה ויצרנית – כמוני למשל".
מענה לפנייה הוא לא קיבל. גם לא אישור לקבלתו.

ד"ר אסף שפנייר, יו"ר מנהל קהלתי יובלים מוסר: "כבר בחודש יולי, כאשר ראשוני התושבים קיבלו מכתב מבשר על עליית הארנונה, פנינו לעיריית ירושלים בנושא. העלייה היא חסרה תקדים, ועל זה להוסיף עכשיו את כל העלאות המיסים עקב המלחמה. ניסנו בכל דרך אשר עומדת לרשותנו לבוא בדברים לעירייה – לצערי העירייה לא השתכנעה, לא הסכימה לפרוס את העלאה, או להחריג את דירות זכאים של משרד השיכון. אין לי אלה להצר על המהלך, שחותר תחת כל מאמצי העירייה להשאיר זוגות צעירים עם הכנסה ממוצעת בעיר. אני קורא לעירייה לפחות להגביר את הזכאות להנחה לחיילים משוחררים ומשרתי מילואים".

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "לאחר עשרות שנים של הקפאה, ולאור התקדמות מהותית בהתחדשות העירונית ובפיתוח הסביבתי, עודכנו תעריפי הארנונה לדירות חדשות שנבנו בעיר. מדובר באזורים שהיו אזורי תעשייה ברובם ושודרגו במשך השנים לשכונות מפותחות ומבוקשות. זאת, למעט דירות שניתנו לדיירים הוותיקים בפרויקטים של התחדשות עירונית כתמורה לביצוע המיזם. שינוי הגדרת האזור הוא עבור 12 אלף בתי אב בירושלים מתוך כ-250 אלף. השינוי האחרון באזורי חיוב הארנונה היה בשנת 1988.

"הצעת עדכון התעריפים אושרה על ידי ועדת הכספים העירונית ומועצת העיר, במסגרת אישור צו הארנונה הכללי לשנת 2025 והיא אושרה על ידי שר הפנים ושר האוצר".

 

תגובות

11 תגובות
11 תגובות
  1. מיכל

    כל הכבוד לרפי גמיש שהעלת על נס את העוול הנורא הזה!
    עיריית ירושלים שלא מפסיקה לאשר יחידות דיור בקצב של אחוזת דיבוק דופקת את הרוכשים בענק!!! נבזיות לשמה!! פשוט קטסטרופה!

  2. כועסת

    עלייה נבזית
    איך העירייה מעיזה להעלות את הארנונה ב70 אחוז !!

  3. אזרח ותיק

    אין ספק שמדובר במהלך נבזי של עיריית ירושלים ,במיוחד כשמתגוררת בו אוכלוסיה קשת יום. אזרחי ירושלים , אתם בחרתם את ראש העיר הכושל הזה ורק אתם יכולים להפילו בבחירות הקרובות . הפעם נשיב לו כגמולו ונבוא עימו חשבון.ונדיחו . רק בידינו הדבר !!!

  4. נחמה

    אל תדאגו.. תמשיכו לקדם פינוי בינוי! זה טוב לכולם! אההה זה בעיקר טוב לעירייה וליזמים שיעשו קופה וייקחו את הקרקע שלכם, ב-ח-י-נ-ם! עליה ירוויחו מאות מיליוני שקלים. אתם תקבלו "עוד 20 מ"ר", אה כן, ואז חשבון ארנונה מרובע, ודמי "ועד בית" של 850 ש"ח בחודש. שיהיה לכולנו בהצלחה עם השכונות החדשות הללו. גועל נפש.

  5. מפא

    צריך להעיף את ראש העיר לאון , לעזאזל , שיחזור לעיר שממה בא , איש רודף בצע ותאוות כבוד , הורס את פני העיר ירושלים ואת צביונה , עיר מלכות בית דוד ושלמה . הוא פוגע והורס את צביון עיר הבירה היסטורית של העם היהודי. ורוצה להפוך אותה לת"א. שיעוף לנו מהחיים.

  6. הר חומה

    הייתי משלם לפני כ10 שנים שרכשתי את הדירה 7500₪ ארנונה, היום 9500₪ נראה למישהו סביר?

  7. שרון

    ככה זה ש-40% לפחות בעיר לא משלמים ארנונה מישהו אחר צריך לשלם את זה פראיירים כמו שהם לא רוצים להתגייס עושים בלאגן אל תשלמו ארנונה קולקטיבי כולם אף אחד לא יכול לעשות כלום הגיע הזמן להפסיק את משחק הארנונה הזה המדינה מקבלת מספיק מיסים.

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר