גם וגם וגם. זהו המסר המעודכן שיצא השבוע מעיריית ירושלים, מחברת שיכון ובינוי, מחברת פסגות ירושלים וממינהל קהילתי "יובלים" – אשר חתמו על הסכם שעיקרו הצלת עמק היובל ובית טיילור, תוך מתן שטחי ענק לטובת הקהילה.
ההסכם נחתם ביום רביעי האחרון, נר שמיני של חנוכה, במעמד הדלקת נרות מיוחד שהתקיים, איך לא, בבית טיילור, והביא למעשה לסיומה של מאבק ציבורי ארוך להצלת השטחים הירוקים של עמק היובל.
במסגרת ההסכם, מה שהיו בעבר שטחי המריבה בסביבות בית טיילור/ עמק היובל, יהיו שטחי ציבור ירוקים בבעלות העירייה, שעכשיו תוכל לייעד אותם לצרכי השכונה ותושביה ולצרכים הקהילתיים שלהם, ואף להוסיף עליהם עוד 15,000 מ"ר של בינוי לצרכי הקהילה. מהצד השני של המטבע – חברות שיכון ובינוי ופסגות ירושלים יקימו שכונה חדשה עם כ-1,500 יחידות בדרום העיר – בסמיכות לדרך חברון ולרכבת הקלה.
"אני מבקש להביע הערכה ולהודות לכל השותפים שלנו אשר בזכות ההירתמות ושיתוף הפעולה שלהם התוכניות החשובות האלה יוצאות לדרך", אומר ראש העיר משה ליאון. "זו תחושה נפלאה לראות כיצד החזון מתממש והופך באמצעות שיח מפרה ושיתוף פעולה למציאות מרהיבה".
ההסכם, כאמור, מסדיר מחלוקת קשה וארוכת שנים, אשר אף הגיעה לבתי המשפט ולתביעות אישיות שהוגשו כנגד נציגי ציבור ממינהל קהילתי יובלים, שעמדו בראש ההתנגדות לבנייה בשטחי עמק היובל/ בית טיילור. כעת, לאחר השגת ההסכם, התביעות הללו יידחו ובכך תסתיים הסאגה המשפטית.
על פי ההסכם, השטח שבבעלות שיכון ובינוי, באזור בית טיילור ובכלל זה בית טיילור עצמו, יעברו לבעלות העירייה, כאשר מירב השטח ייצבע בירוק וישמש לצרכי קהילה וטבע עירוני, ושטח בו נמצאים המבנים יסומנו בחום וייועדו לצרכי ציבור וקהילה. על פי התוכנית שעודכנה לאחרונה, לשטח הבנוי יצטרפו עוד 15,000 מ"ר חדשים אשר ישמשו לצרכי ספורט וקהילה.
לצד תוכנית טיילור, חברת 'פסגות ירושלים' מבית 'שיכון ובינוי' הגישה תוכנית נוספת, בדרך חברון, בסמיכות לרכבת הקלה, שבו ייבנו 5 מגדלים, ובסך הכל כ 1,500 יחידות דיור. תוכנית השכונה – צמרות דרך חברון – תתפרס על שטח של 22 דונם, מהם הופרשו 40 אחוז כשטחים "חומים" לצורך מוסדות ציבור שישרתו את תושבי השכונה.
מאחרי הפתרון היצרתי עומדים ראש העיר ליאון ומהנדס העיר יואל אבן אשר הגו אותה, ובתיאום ושיתוף פעולה עם ראשי חברת שיכון ובינוי, בהובלת המנכ"ל עמית בירמן ומנכ"ל חברת הבת פסגות ירושלים שילה אדלר, באמצעות אדריכל יגאל לוי, היא הפכה מרעיון לתוכנית בניין עיר שתופקד בקרוב.
"לאורך כל הדרך הנחה אותנו קו מחשבה שבמרכזו שמירה על השטח כשטח ירוק המשרת את הקהילה", מוסיף ראש העיר ליאון. "בנקודה זו לא היינו מוכנים לוותר. מצד שני, היה מובן לנו העניין הקנייני והעסקי של חברת שיכון ובינוי, לצד הצורך להוסיף יחידות דיור לעיר. אני מבקש להודות למהנדס העיר יואל אבן על המקוריות והדמיון שהפגין, לאדריכל יגאל לוי, שהרים את הכפפה והצליח ליצור תוכנית מצוינת לעיר וטובה לחברת שיכון ובינוי. לצד אלה, אני מבקש להודות למ"מ הרב אליעזר רוכברגר שנמצא לצדי לאורך כל הדרך וליו"ר הוועדה המחוזית הגב' שירה תלמי בבאי. לסיום, אני מבקש לשוב ולהודות לראשי חברת שיכון ובינוי ובמיוחד למנכ"ל עמית בירמן אשר היו שותפים ראויים והגונים לפתרון המיוחד הזה ויהפכו להיות גורם חשוב בבניית העיר בשנים הבאות".
מהצד של שיכון ובינוי מסר המנכ"ל בירמן: "אנחנו מודים לכבוד ראש העיר מר משה ליאון על כך שהצליח למצוא איזון מפרה בין טובת תושבי ירושלים, טובת הסביבה ובתוך כל אלה לשמור על תנופת הפיתוח תוך שהוא מקפיד שלא לפגוע בערך הכלכלי של הקרקע אשר בבעלותנו. שמחנו להביא בתוך שיתוף פעולה ייחודי, פתרון המשלב יצירתיות ודמיון, השכונה החדשה שתיבנה תהיה שכונה פורצת דרך בירושלים באזור חשוב ומרכזי, על קו הרכבת הקלה ובסמוך למרכזי פנאי ובילוי. אנו משוכנעים שהתוכנית תאושר בתוך זמן קצר ותביא רווחה לתושבי העיר שיוכלו להנות מהבשורה שבהסדר זה".
"מהנדס העיר אבן אומר: "אני גאה להיות חלק מחזון שאותו מוביל ראש העיר. אנחנו מצליחים לשמור על השטחים הפתוחים, להגדיל את מרחבי הפנאי של הקהילות בעיר ולצד זה להיות שיאני הפיתוח והבנייה במדינה. התוכניות שבהסכם מבטאות את כל הערכים הללו בדרך יצירתית ופורצת דרך".
אדריכל יגאל לוי: "המשימה שעמדה לנגד עינינו הייתה לבנות שכונה לתפארת, שתיטיב עם העיר ותשמור על הזכויות וקניין של היזמים. התוצאה שהשגנו מהווה בשורה לעיר, לשכונת קריית היובל ולאוהבי הטבע והסביבה. אנו נקים שכונה שתהייה מהמבוקשות בעיר, תוך שהעיר זוכה לתוספת שטחים ירוקים לצרכיה ולצרכי תושביה.
ד"ר אסף שפנייר, יו"ר מינהל קהילתי יובלים: "אנחנו מברכים ומודים לעיריית ירושלים ולעומד בראשה על שהצליחו להביא לסיומו המוצלח של הסכם זה. זה הסכם חשוב לשכונה ולקהילה שלא רק מעיד על המחויבות של ראש העיר לקהילה ולשכונה אלא אף פותח בפנינו אופק מבטיח. זהו עמק הצבאים של קרית היובל. ואנחנו מצפים בכיליון עיניים לאישור התוכנית ולהתחלת העבודות".
חבר מועצת העירייה דור יצחק הלוי, לשעבר יו"ר מינהל קהילתי יובלים, שהיה מראשי המתנגדים ואף נתבע אישית על ידי שיכון בינוי, אומר: "כיו"ר מינהל קהילתי 'יובלים' הובלתי את המאבק להצלת עמק היובל ובית טיילור מתוך מחויבות עמוקה לשמירה על שטחים פתוחים לתושבי קרית היובל והעיר כולה. המאבק כלל התמודדות עם תביעה משפטית מצד 'שיכון בינוי', אך בזכות נחישותנו הושג הסכם תקדימי שהעביר את השטחים לבעלות ציבורית.
"הישג זה הוא תוצאה של שיתוף פעולה עם עיריית ירושלים ותמיכת התושבים, והוא מדגיש את כוחה של קהילה מאוחדת. כיום, כחבר מועצת העיר, אני ממשיך לפעול למען שמירה על המרחבים הציבוריים ואיכות חיי התושבים".
שלמה
מר ליאון מתברר כאיש של שלום ופיתרונות לעיר בכל מחיר גאה שיש ראש עיר כזה שמתעסק בבעיות של ירושלים ולא מקפצה לפוליטיקה הארצית