"התופעה החמורה והפסולה, של שימוש במבני מגורים ותעשייה כמקומות לימוד והלנת תלמידות ותלמידים, ללא כל אמצעי בטיחות אש אפקטיביים, וללא דרכי מילוט ראויים, מהווה זלזול חמור בחיי אדם", כך אומר היום, רביעי, 25.12, טפסר שמוליק פרידמן, מפקד מערך כבאות והצלה ירושלים, לאחר שחתם על צו סגירה מיידי לפנימיית 'אור חיה', שעשרות מהחניכות אשר לנו בה נפגעו בשריפה שפרצה ביום שני בשעות הבוקר.
כידוע, כפי שפורסם ב"כל העיר", השריפה שפרצה בשעה 7:20 בבוקר במבנה ברחוב דוד ילין הסתיימה עם הרבה מזל ובזכות תושייה וגבורה של בודדים בנס, וללא הרוגים. כזכור, ממבנה הפנימייה, שמתברר כי שימש גם כישיבה, חולצו כ-50 חניכים וחניכות ואנשי צוות, רובם במצב קל אך היו גם שלושה פצועים קשה באירוע.
לוחמי האש שהגיעו למקום במהירות, הבחינו כי המבנה שלכאורה היה אמור להיות מבנה מגורים רגיל, משמש כפנימיה לבנות, וכי המבנה בוער ואפוף עשן ולהבות. כתוצאה מהעשן והאש, נלכדו במבנה עשרות רבות של בנות, אשר היו בסכנת חיים מיידית, והן חולצו תחילה על ידי הפועל עמאד חירי חרבאוי, שהיה הראשון בשטח, 4 שוטרי יס"מ שהגיעו ראשונים לזירה ובהמשך על ידי לוחמי האש. בסך הכל נפצעו בשריפה 48 תלמידות, עובדים ואנשי כוחות ההצלה.
היום, רביעי, הסתיימה החקירה של חוקרי כבאות והצלה במחוז ירושלים, וממנה עולה כי השריפה החלה בעקבות כשל חשמלי במערכת החשמל בקומה הראשונה של הבניין, ומשם האש התפשטה במהירות לקומות נוספות.
בנוסף, בחקירה התברר כי המקום אשר נבנה ותוכנן כבניין מגורים רגיל, ולא היה מיועד לשימוש כפנימייה ומקום לינה לתלמידים ותלמידות. שימש בפועל בחלק מהקומות, כמקום לינה ולימודים לעשרות רבות של תלמידות ותלמידים.
על פי כבאות והצלה ירושלים: "במקום לא היו סידורי בטיחות אש כמתחייב בחוק ובפועל, המקום היווה במקרה של שריפה או אירוע חירום אחר, מלכודת מוות לכל השוהים בו. לאור הממצאים החמורים האלו, ולאור העובדה, כי בנוסף לפנימייה, במקום פועלת ישיבה לצעירים. החליט מפקד המחוז טפסר שמוליק פרידמן להוציא צו סגירה מיידי למקום".
טפסר פרידמן, מפקד מחוז ירושלים בכבאות, הוסיף: "ביחד עם משטרת ישראל וגורמי השלטון המקומי, אנו נפעל להגיע לכל מקום בכל רחבי המחוז, אשר חורג מהנהלים והתקנות. לסגור אותו, ולמצות איתם את הדין".
בעקבות השריפה והכשלים שהתגלו, פנה "כל העיר" לעיריית ירושלים במספר שאלות:
האם הפנימייה שפעלה במקום פעלה בהיתר של עיריית ירושלים?
האם ניתנו ההיתרים הנדרשים למוסד חינוכי גם בזמן עבודות בנייה שמתבצעות בשטח?
הסרטונים והתמונות מאירוע השריפה מראים על מבנה שלא בטוח שהולם את קיומו של מוסד חינוכי מבחינת התנאים – האם הנושא נבדק?
לפני אכלוס מבנה נעשית בדיקה של הרשויות – בהן גם של כבאות והצלה: האם כב"ה ירושלים נתנו אישור לאכלוס המבנה? האם האישור שניתן היה בייעוד לפנימייה?
האם השיפוץ שנעשה במקום נעשה עם היתרי בנייה כדין?
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: ""מדובר במבנה קיים, שמכוח תמ"א 38 ניתן היתר לתוספת בנייה של 2 קומות נוספות. כמקובל בפרויקטים מסוג זה בכל הארץ, הבנייה נעשית במקביל להמשך השימוש במבנה הישן הקיים, שעבורו התקבל גם אישור בטיחות לשימוש במקביל לתוספת הבנייה על הגג.
"מעבר ל-2 הקומות שעליהן התקבל היתר, נבנתה קומה נוספת ללא היתר, שעליה מקודם היתר בנייה ובכלל זה לסוג השימוש כמוסד חינוכי, שנמצא בשלב מתקדם וקיבל אישור ועדה מקומית, אך טרם הופק היתר סופי והוא נמצא במעקב וטיפול אגף הפיקוח על הבנייה.
"כמו כן, משרד החינוך אחראי על ביצוע ביקורות במוסד, וכן על בדיקת תוקף רישיונו. הדבר לא נמצא בתחומי אחריות עיריית ירושלים".
בכבאות והצלה לא בדיוק התרשמו – והחליטו, כאמור, על הוצאת צו סגירה מיידי למקום. מעט מדי, מאוחר מדי.
חרדי חרד
גם אצלנו ברמות פתחו מוסד לימודים ללא אישור משרד החינוך , וללא היתר
העיירה ומשרד החינוך , מתעלם …
אם הייתי פותח בסטה בשוק , אחרי 5 דקות היו מחרימים הכל , נותנים לי כוח , וזימון לחקירה , כאן , שמדובר בילדים , (והמון כסף )
מתעלמים