השטח ביער הר נוף (צילום: באדיבות יצחק יזרעאלי, שדולת ירושלים בת קיימא)
השטח ביער הר נוף (צילום: באדיבות יצחק יזרעאלי, שדולת ירושלים בת קיימא)

מבוכה לעירייה: בית המשפט עצר את העבודות ביער הר נוף

העקשנות משתלמת: הפעיל החברתי יצחק יזרעאלי, תושב שכונת נוף, נאבק מזה שנים בתוכנית להקמת קריית חינוך ענקית ביער הר נוף/ירושלים. השבוע הוא רשם ניצחון ענק - כשבית המשפט אסר על עיריית ירושלים להמשיך את עבודות חישוף הקרקע עד השלמת מלוא הליכי התכנון. ומה הקשר לגבעת התורמוסים בארמון הנציב?

פורסם בתאריך: 11.12.24 17:44

החלטת עיריית ירושלים לבצע ביער הר נוף עבודות כלשהן בטרם השלמת מלוא התכנון על פי החוק נגועה באי חוקיות ואין לקדמה – במילים הללו השתמש השופט אלכסנדר רון בפסיקתו לטובת הפעיל החברתי והסביבתי יצחק יזרעאלי בנושא בינוי קרית החינוך המתוכננת בהר נוף, בשטח שחלקו ביער הר נוף (ירושלים).

כידוע, כפי שסוקר בעבר ב"כל העיר" לא אחת, עיריית ירושלים מתכננת להקים בקצה יער הר נוף (ירושלים), בסמיכות לשכונה, קרית חינוך ענקית. תושבים בשכונה ביחד עם ארגונים ירוקים מתנגדים לבינוי המתוכנן בשל הפגיעה הצפויה ביער (והצפי לעומסי תנועה כבדים שייגרמו בתוך השכונה). בכיכר ספרא, מנגד, טוענים כי ישנה תוכנית בניין עיר (תב"ע) מאושרת להקמת מבני ציבור בשטח המדובר – אך למרות זאת לא קידמו כנדרש את הליך התכנון, ויתרה מכך – לדברי השופט רון אף "היו אלה המשיבים (העירייה) אשר גררו עד עתה רגליים בדיון בהתנגדויות (שהוגשו לתוכנית, ר"ג)".

תחת זו, כך טען יזרעאלי (וכלל המתנגדים) בעתירה שהגיש, בחרה העירייה בדרך הקלה של ביצוע עבודות ללא קבלת היתרים כדי לקבוע עובדות בשטח. אליבא דעיריית ירושלים, מדובר על עבודות חישוף בלבד, אשר אינן דורשות היתרים (טענה דומה העלתה עיריית ירושלים גם בנוגע לעבודות שהחלה המשטרה לבצע בגבעת התורמוסים בארמון הנציב).

אולם השופט רון כתב בהחלטתו: "ספק רב מאד בידי, אם לנקוט לשון המעטה, האם נכונים היו המשיבים (עיריית ירושלים) לעבור לסדר היום, אילו בעלים אחרים כלשהם היו פונים לבצע עבודות ללא היתר בניה, אפילו היתה בנמצא באותן נסיבות תב"ע תקפה רלוונטית. ואם על בעלים אחרים נאסר מכח החוק "לרדת לקרקע", מדוע שתסבור בנסיבות אלה העיריה, שלה, הדבר מותר?".

עוד קובע השופט רון כי העבודות שביקשה העירייה לבצע באמצעות רשות העתיקות היו מובילות לגרימת "נזק בלתי הפיך במקום".

בנוסף, בהחלטה נכתב: "אצה למשיבים הדרך, ולפני שנדונו ההתנגדויות כבר נחפזו הם לרשות העתיקות, ומצאו בבקשתה אמתלה לביצוע עבודות הטעונות היתר, כשלא יכול כלל להינתן היתר, בלי קשר לנושא העתיקות, כי ההתנגדויות עוד לא נדונו, ותכנית מפורטת – אין. בתשובתם, מודים המשיבים בפה מלא שביקשו לקצר את הדרך, ולא נועד מבחינתם המהלך האחרון שקומם את העותר אלא לנסות ולהחיש את ההליך".

 

 

ומכאן להשלכות העשויות להיות להחלטה ולפסק הדין: רק לפני כשבועיים, כפי שפורסם ב"כל העיר", עלתה טענה דומה על ידי הרשויות – משטרת ישראל ועיריית ירושלים – בכל הנוגע לעבודות שבוצעו באתר הטבע העירוני גבעת התורמוסים בשכונת ארמון הנציב. שם מדובר, כידוע, על תוכנית להקמת תחנת משטרה בשטח ענק על הרכס, אולם למרות שטענות המתנגדים נדחו על ידי בית המשפט, טרם הוצא היתר בנייה – כך שהתושבים דורשים לעצור את עבודות החישוף והקידוח.

האם ההחלטה הזו תוביל גם להקפאה של העבודות הראשוניות המתוכננות במצפתל? סביר להניח שכן – בסופו של יום, הטענות של המתנגדים הן אותן טענות. אין לבצע עבודות בפועל על להוצאת היתר כדין. זה אמור להיות ברור ונהיר גם לרשויות – לא?

"פסק דין חשוב שיעזור גם במאבקים אחרים", אומר הפעיל הסביבתי/חברתי יצחק יזרעאלי. "נלחמנו נגד גופים חזקים ובעזרת השם יכולנו להם. יש שופטים בירושלים. ישנן עוד תחנות עד לביטול תכנית הבנייה ההרסנית, אך פסק הדין מעודד אותנו להמשך הדרך".

מעמותת 'ירושלים שקופה' בראשות הרב נתן קרמר נמסר: "משמעות פסק הדין מרחיקת לכת, בכך שהיא סותמת את הגולל על השיטה והפרקטיקה הפסולה, שבה עיריית ירושלים בשיתוף עם הוועדה המקומית פועלים, בשילוב זרועות בשטחים הירוקים בכל רחבי העיר; קודם פועלים להשמדה שיטתית של ערכי טבע ונוף, ועצים בוגרים המוגנים לפי החוק, והכול ללא הרישיונות הנדרשים, ואחר כך כשמגיעים לשלב האישורים, טוענת העירייה והועדה שמדובר בשטח מופר בעל משמעות אקולוגית נמוכה ולכן אין צורך בתסקיר סביבה".

 

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר