מרכז שוסטרמן (צילום: נינה פרידמן)
מרכז שוסטרמן (צילום: נינה פרידמן)

"בחרו בדרך הקלה" – הסגירה המקוממת של המרכז הירושלמי לילדים בסיכון

מרכז שוסטרמן, המרכז הראשון בארץ לילדים בסיכון הפועל בירושלים, נסגר, והילדים פוזרו. עובדים לשעבר ותומכי המרכז טוענים: "משרד הרווחה בחר בדרך הקלה - להתעלם מביקורת מקצועית של העובדים. את המחיר משלמים הילדים". משרד הרווחה: "המשרד פעל ומצא מקומות השמה חלופיים מותאמים עבור כל הילדים ששוהים כיום במרכז שוסטרמן"

פורסם בתאריך: 17.11.24 12:07

מרכז שוסטרמן, המרכז הראשון בארץ לילדים בסיכון הפועל בירושלים – נסגר, במה שנראה כמו פגיעה קשה בילדים ששהו בו.

לטענת תומכי המרכז: "משרד הרווחה בחר בדרך הקלה- להתעלם מביקורת מקצועית של העובדים. את המחיר משלמים הילדים".

במרכז פעלה יחידה ייחודית במינה בירושלים לטיפול במשפחות וילדים פוגעים ונפגעים מינית.

גורמים המעורים בפרטים טוענים כי "משרד הרווחה הורה על סגירת מרכז החירום שוסטרמן המיועד לילדים בסיכון, בעקבות החלטת העמותה המפעילה לצאת מהפעלת המרכז טרם סיום חוזה ההתקשרות".

מרכז שוסטרמן, הראשון מסוגו בארץ, הוקם לפני 32 שנה כמענה לילדים בגילאי 4 עד 14 אשר נחשפו להתעללות נפשית/ פיזית/ מינית מצטברים והזנחה חמורה.

במרכז מסגרת סגורה (אינטרנטית) הקולטת ילדים שהוצאו מביתם ושוהים במרכז בתנאי פנימיה. ומסגרת חיצונית (אקסטרנית) המספקת טיפול מקיף למשפחות – הורים וילדים ביחד ולחוד – בעקבות מצבים של פגיעה, טראומה קשה וחוסר תפקוד של ההורים.

המסגרת היתה התחנה האחרונה באזור ירושלים, לפני הוצאת ילדים מהבית במצבי קיצון. בחמש האחרונות הופעל המקום ע"י עמותת "בית לכל ילד".

אז מה הוביל לסגירת המרכז? במהלך השנה החולפת הציגו העובדים טענות בפני ההנהלה ומשרד הרווחה, ביחס לתפקודה של ההנהלה ובמרכזה – התעמרות בעובדים. במקום לנהל דיאלוג עם העובדים, הודיעה העמותה על סגירת המקום, על אף שאין זאת בסמכותה. עפ"י המכרז רק משרד הרווחה יכול להודיע על סגירת מרכז חירום.

משרד הרווחה מצידו קיבל את הודעת העמותה והחל בפיזור הילדים. מה שמהווה פגיעה קשה בילדים, שזקוקים ליציבות.

 

 

י' עובדת לשעבר במרכז: "מרכז שוסטרמן היה במשך שנים דוגמא ומופת להתנהלות של טיפול בילדים בסיכון. פיתחנו תורת עבודה ועבורנו זה מפעל חיים. מכל הארץ הגיעו אלינו ללמוד את שיטות הטיפול. מה קרה שבתוך כמה שבועות מחליטים לסגור מרכז חשוב כל כך!? כל אשמתם של העובדים הוא שהתריעו על ליקויים. ההחלטה לסגור – בגיבוי מלא של משרד הרווחה, משמעותה הישירה היא פגיעה בילדים. הילדים הללו נולדו לעולם שאין לתת בו אמון במבוגרים. איזה מסר אנחנו שולחים להם, כשתוך יומיים הם נאלצים לעזוב מקום שניסה לתת להם תחושה של בית? הנהלים במצב של פיזור הילדים מחייבים תהליך של חודשיים. מה הדחיפות?

מ' עובד נוסף לשעבר מוסיף : "המסר של משרד הרווחה ברור – אין לנו עניין בעובדים מצפוניים שמצביעים על ליקויים. אנו מצפים לעובדים שמקטינים ראש ומעלימים עין. וכשתעלה ביקורת – נסגור. גם אם זה על גבם של ילדים צעירים בסיכון. מדובר באיום ברור לכל העובדים עם ילדים בסיכון".


יוסי חביליו (צילום: ישראל כהן)

יוסי חביליו (צילום: ישראל כהן)


בעקבות המשבר פנה סגן ראש העיר יוסי חביליו למשרד הרווחה בדרישה להתערבותם המהירה.

"את מרכז שוסטרמן הכרחי להמשיך ולהפעיל בראש ובראשונה עבור הילדים וגם למען העובדים המסורים", אומר חביליו. "פניתי למשרד הרווחה, בכדי שיעצרו את תהליך סגירת המסגרת האקסטרנית, שעל תפקודה מעולם לא הייתה מחלוקת, ועל כן אין כל סיבה לפגוע בילדים ובמשפחות. בנוסף, יש לעשות מאמץ לשמור גם על המסגרת האינטרנית (מסגרת הפנימיה) גם אם חלק מהילדים הופנו למקומות אחרים. למרכז קיימת רשימת המתנה גדולה. לא יתכן שבירושלים בירת ישראל לא יהיה מרכז חירום. מרכז שוסטרמן נתן מענה מצוין וצריך לשמור עליו עם העמותה הקיימת או עם כל גורם אחר".

ממשרד הרווחה והביטחון החברתי נמסר בתגובה: "העמותה המפעילה את מרכז החירום שוסטרמן בירושלים הודיעה מיוזמתה כי בכוונתה להפסיק את פעילותה במהלך חודש נובמבר. משרד הרווחה פעל ומצא מקומות השמה חלופיים מותאמים עבור כל הילדים ששוהים כיום במרכז שוסטרמן, וכן פועל להרחבת השירות של מרכזי החירום כדי לתת מענה לכלל הילדים הזקוקים לכך".

 

 

תגובות

אין תגובות

תגיות:

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר