רגע לפני אירוע חמור של הדרת נשים בחסות עיריית ירושלים, ובעקבות עירנות של חברי סיעת 'האיחוד הירושלמי', נמנע אירוע שהיה עלול להוות תקדים מסוכן להדרת נשים בתחבורה ציבורית בירושלים.
היום, שלישי, אמור היה להתקיים סיור מיוחד לסטודנטים באטרקציה התיירותית של האוטובוס האדום, אלא שבפרסום המזמין את הסטודנטים לסיור, יוזמת מרכז תחילה – מרכז הצעירים למגזר החרדי בעיריית ירושלים (שפועל לצד מרכז צעירים למגזר הכללי ומרכז צעירים למגזר הערבי) נכתב כי הסיור מיועד לגברים בלבד.
מדובר על הפרה בוטה של החוק, שבמקרה הזה – של נסיעה באוטובוס ציבורי עלולה היתה להוות תקדים מסוכן מאוד – שכן, כידוע, בעבר נעשו לא מעט ניסיונות של הדרה בתחבורה הציבורית עם קביעה שנשים יושבות מאחור וכו'. יודגש כי יש איסור מוחלט על הדרה בתחבורה הציבורית, והסיור שמתקיים היה אמור לעשות בדיוק זה – הדרה.
במכתב ששיגרו חברי סיעת 'האיחוד הירושלמי' לבכירים בעירייה, בהם גם היועץ המשפטי לעירייה אלי מלכה ויו"ר התעוררות אדיר שורץ (מחזיק תיק הצעירים), נכתב, בין השאר, "אירוע זה מנוגד לדעתנו לחוק ולהנחיות היועץ המשפטי לממשלה. קיימת פסיקה ענפה של בית המשפט העליון בעניין איסור עריכת אירועים המדירים נשים או איסור הפרדה בין גברים ונשים".
בין הדוגמאות שציינו באיחוד הירושלמי – בג"צ נעמי רגן נגד משרד התחבורה, שבו היתה התייחסות להפרדה באוטובוסים. על פי התנועה הרפורמית, בעתירה זו נפסק על ידי בית המשפט העליון כי הפרדה בין נשים וגברים באוטובוסים הינה בלתי חוקית, בהיותה פוגעת פגיעה קשה בשוויון ובכבודן של נשים. בפסק הדין נקבע כי השלטת נורמות של הפרדה בין גברים ונשים במרחב הציבורי עומדת בניגוד לחוק.
יצוין כי שורץ, מחזיק תיק הצעירים, כאמור, לא התייחס להדרת הנשים בסיור האוטובוס ולא פעל לבטלו, למרות הפניה. הוא כן נתן מענה והביע תמיכה באירוע אחר שנערך בהפרדה לסטודנטים חרדים, בהסבירו כי קיומו בהפרדה הוא זה שאפשר את קיומו.
כך או כך, בפנייה נכתב עוד: "קיומו של אירוע מקביל לנשים אינו יכול להוות הצדקה להדרה… מעבר לנושא המשפטי אנו סבורים כי מבחינה ערכית אין מקום לנרמל את נושא הדרת הנשים או קיום אירועים בהפרדה, וראוי לעשות כן רק במקרים חריגים, כאשר ישנו ערך בעל משקל רב ביותר לקיום האירוע בהפרדה".
כאמור, בעקבות פנייה זו של האיחוד הירושלמי, בעיריית ירושלים הודו בטעות ובמכתב תשובה כתבו: "לאחר בירור מול הגורם הרלוונטי בעירייה, שאחראי על הפעילות שבנדון, הפרסום תוקן ונמחקה המגבלה לפיה הסיור מיועד לגברים או לנשים בלבד".
יו"ר האיחוד הירושלמי, סגן ראש העיר יוסי חביליו: "אני שמח שבעקבות הפניה שלנו בוטלה הגבלה באוטובוס האדום לגברים בלבד. זה מתחיל בזה שאומרים לנשים איך להתלבש, ממשיך בזה שאומרים להן לשבת באוטובוס רק מאחורה ואחר כך אסור להן לעלות על האוטובוס בכלל. זו הייתה יכולה להיות חציית קו אדום ומדרון חלקלק. השאלה שאני מעלה היא כיצד אושר מלכתחילה האירוע הזה, גם ערכית וגם משפטית, מבלי שניתנה קודם לכן חוות דעת משפטית? אם לא היינו מגלים ומטפלים הוא היה מתקיים בהדרם".
"התעוררות בירושלים בראשותי אינה תומכת באפלייה והדרת נשים מכל סוג", מסר שורץ בתגובה. "אני מברך על עבודתה המקצועית של רשות הצעירים ועל כך שאירועי "האוטובוס האדום" שתכליתם היכרות לסטודנטיות וסטודנטים יתקיימו באופן שיאפשר למקסימום מהם להכיר את העיר לעומק ולהתחבר אליה, ובהתאם להנחיות החוק. נראה שבמקרה זה חלה טעות בשיקול בדעת ומרגע שהיא הובאה לתשומת ליבנו היא תוקנה ללא היסוס, כמו שקרה ויקרה במקרים אחרים. נמשיך לעבוד קשה בשביל ירושלים שיש בה מקום לכל אחת וכל אחד".
הי
עכשיו לסגור את כל הפעילויות שהן לנשים בלבד, אם רוצים שוויון אז עד הסוף
תושב ירושלים
מעניין מה היו עושים אם זה הפוך, מותר לגברים להיות לבדם לקצת זמן בדיוק כמו כולם מבינים שלנשים מותר להיות לבד
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
תודו על האמת, מה שכאב לכם זה שהיה היה מיועד לגברים חרדים. בתור אישה משכילה ועצמאית אני אומרת שאני מעדיפה שבעלי לא יבלה לצד נשים!!! וחוץ מזה שבמקביל אפשר לעשות פעילות דומה לנשים ואף אחד לא יתקומם.
דורית
לכל אחד מותר להיות גם לבד, טו רק עפ בני מינו. אבל לא בתחבורה ציבורית. אם קבוצת גברים או נשים שןכרת מןנית אן אוטובוס אים בעיה
היגיון בריא
באוטובוס ציבורי אסור הדרת נשים. אבל באוטובוס שנשכר כפרטי, כמו למשל הסעת נשים לטיול בקברי צדיקים בצפון, אין שום בעיה. כנ"ל אוטובוס פרטי לגברים.