ענייה יותר, חלשה יותר, מסכנה יותר – זו תמונת המצב העגומה שמשתקפת, שוב, מהמדד החברתי כלכלי שפורסם השבוע על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), ומתייחס לנתונים משנת 2021. על פי המדד – ירושלים נותרה באשכול 2 (מתוך 10) – מה שמציב את העיר בין הרשויות העניות ביותר בישראל.
יתרה מכך, העיר הידרדרה 6 מקומות לעומת הדירוג הקודם (שפורסם בשנת 2022 והתייחס לשנת 2019), והיא ממוקמת כיום במקום ה-25 ברשימת היישובים – בעוד שבדירוג הקודם היתה העיר במקום ה-31.
כמו כן, ברשימת 10 השכונות/אזורים הנחשלים ביותר – ירושלים מככבת עם לא פחות מ-6 שכונות: מאה שערים (מקום 2), בית ישראל (3), גאולה דרום (4), אחווה (8), שועפאט (9), בית ישראל (10). עוד בדירוג הלא מחמיא – שכונת רמת אלחנן מערב בבני ברק (1), א. תעשיה ג' בעפולה (5), ומחסיה (6) וקרית הרמ"א (7) בבית שמש.
המדד הסוציו-אקונומי של הלמ"ס מתפרסם אחת לשנתיים, והוא מייצג את המצב הכלכלי-חברתי נכון לשנת 2021, ולא בהכרח את המצב היום. הרמה החברתית כלכלית של האוכלוסייה נמדדת באמצעות שילוב תכונותיה הבסיסיות של האוכלוסייה בתחומים: הרכב דמוגרפי, השכלה וחינוך, רמת חיים, תעסוקה וגמלאות. מקורות הנתונים הם: הלמ"ס, ביטוח לאומי, משרד האוצר, משרד הביטחון, משרד החינוך, רשות האוכלוסין ומשרד התחבורה.
יש לציין כי באשכול 2, שבו נמצאת כאמור ירושלים, ערים ויישובים מהמגזר החרדי או הערבי – ביחד עם ערים כמו בני ברק, בית שמש ועוד. מנגד, הערים הגדולות האחרות בישראל – דוגמת תל אביב יפו, חיפה, פתח תקוה ואפילו אשדוד ניצבות בדירוג גבוה בהרבה מזה של ירושלים. כך למשל, תל אביב באשכול 8 וחיפה באשכול 7.
בלמ"ס מסבירים כי "המדד החברתי-כלכלי מחושב כערך רציף. הדבר מאפשר את חלוקת המשאבים בין הרשויות המקומיות בצורה רציפה. עם זאת, עקב החלטות ממשלה רבות שמתבססות על סיווג הרשויות המקומיות ל-10 אשכולות, בוצעה חלוקה של הרשויות המקומיות ל-10 קבוצות הומוגניות (אשכולות) לפי ערכי המדד החברתי-כלכלי. אשכול 1 מציין את הרמה החברתית-כלכלית של האוכלוסייה הנמוכה ביותר ואשכול 10 מציין את הרמה הגבוהה ביותר".
אז על מה מבוסס המדד? בנושא הדמוגרפיה נבדק חציון גיל האוכלוסיה, יחס התלות שבין גילאי 19-0 וגילאי 65 ומעלה לבין האוכלוסייה שבגיל העבודה (64-20). בתחום החינוך נבדק ממוצע שנות לימוד של בני 54-25; אחוז בעלי תואר אקדמי מבני 54-27 בקרב גילאי העבודה העיקריים ועוד.
בתחום התעסוקה נבדק אחוז בעלי הכנסה מעבודה שכירה או עצמאית בקרב גילאי 54-25; אחוז הנשים בגילאי 54-25 שאין להן הכנסה מעבודה; אחוז בעלי הכנסה מעבודה הגבוה פי 2 מהשכר הממוצע; אחוז בעלי הכנסה מעבודה מתחת לשכר המינימום; אחוז מקבלי הבטחת הכנסה והשלמת הכנסה בזקנה ושאירים.
תחת הקטגוריה רמת חיים נבחנה ההכנסה החודשית הממוצעת לנפש; ממוצע כלי רכב בבעלות פרטית; ממוצע אגרה בעד רישיון רכב; ממוצע מספר ימי שהייה בחו"ל – של בני 2 ומעלה.
שיטת הדירוג הזו, כך גורסים בעיריית ירושלים, היא שמובילה את העיר לנחשלות. "בירושלים אוכלוסייה מגוונת, המעודדת ורואה ברכה במשפחה גדולה ומרובת ילדים", אומרים בעירייה. "הדבר, כמובן משפיע על שיעור ההכנסה, חציון הגיל, השתלבות במערכת החינוך וההשכלה הפורמלית, שיעור המועסקים ועוד. אוכלוסיות אלו, בחרו בדרך ובסגנון חיים על פי דרכם ואמונתם, ומצבן, כפי שמתשקף בדוחות השונים, אינו מעיד על תחושתם האישית. עיריית ירושלים, תמשיך להציע מגוון תוכניות ושירותים לאוכלוסיות השונות, הבוחרות לחזק את מעמדן הכלכלי והחברתי".
שלטון הערב רב
אין חדש תחת השמש,רק ראש העירייה וחבר מרעיו מדושני עונג ומפזרים הצהרות ואשליות ללא כיסוי,האבסורד שעל הכשלון שלהם עוד משלמים להם משכורות מכספי המיסים ועוד משכורות מנופחות ביחס לנזק.בכל מקרה יהיה יותר גרוע עם כל מגדלי הבבל שהם מקדמים ומבריחים עוד ועוד תושבים מהעיר,כי מי ירצה לגרו במגדל של עשרות קומות עם הוצאות ענק?! היה הזדמנות היסטורית להרוס שכונות שלמות מתפוררות ולבנות במקומן שכונות חדשות מפוארות עם איכות חיים על פני שטח במקום גובה ,עם בניה נמוכה ובינונית של עד 12 קומות.היה אפשר לעשות מהעיר הזו את אחת הערים הכי טובות בעולם למגורים,לתיירות,לאיכות חיים,במקום זה הרסו החריבו שעוד שנות דור יסבלו על מה שמעוללים עכשיו
גדי ק.
שקרנים.במיוחד הכורדית הגמדה המרושעת והבורה.אז מה זה כל הבנייה המטורפת בירושלים????????מגדלי ענק ,גורדי שחקים,אלפי דירות.ראש העיר הכושל דואג בעיקר למירוצי אופניים ולערביי ירושלים המזרחית.שונאי ישראל.אלה משתינים לכם לתוך המרק ,בבתי המלון.חוץ מזה הוא דואר לכורדית המרושעת ימח שמה וזכרה.
ירושלמית
כל מילה בסלע.
במקום הגיון תוכניות חומש ראש העיר רומס אותה
ג
אז אם כן, מדןע הארנןנה בירושלים היא הגבוהה ביותר בארץ ?