אחרי שבועות ארוכים של שיחות, דיונים ומשא ומתן מייגע – המרכז-שמאל הירושלמי הכריז על איחוד כוחות בבחירות למועצת העירייה, שיתקיימו ב-31.10.2023. בראש הרשימה החדשה – 'האיחוד הירושלמי' – יעמוד סגן ראש העיר יוסי חביליו, שהצליח לקבל את התמיכה של 'יש עתיד', 'העבודה' ו'מרצ' בירושלים.
במקום השני של רשימת 'האיחוד הירושלמי' – יעלה ביטון-דה לנגה, נציגת 'יש עתיד, שדחקה אחורה את חברת המועצה לורה ורטון (מרצ), בשל התעקשות חד משמעית ומפורשת של יאיר לפיד לקבל את המקום השני. בתמורה לויתור על המקום השני, ורטון קיבלה על פי ההסכם, שהגיע לידי "כל העיר", את הזכות לבחור תיק שנייה – אחרי חביליו – זאת כמובן במידה והרשימה תיכנס לקואליציה העירונית. בנוסף, כך על פי ההסכם, באם הרשימה המאוחדת תקבל תפקיד סגן ראש עיר, יהיה זה יוסי חביליו שיקבלו ראשון, ואם יתקבל תפקיד נוסף של סגן, או מחצית מהקדנציה, תהיה זו ורטון שתקבל אותו ולא ביטון-דה לנגה (המדורגת 2 כזכור).
זאת ועוד – במסגרת ההסכם, נציג מפלגת העבודה ערן בן יהודה נדחק למקום החמישי (והלא ריאלי, ר"ג). על פי ההסכם – במידה שהרשימה המאוחדת תקבל רק 4 מקומות במועצת העירייה – יקודם בן יהודה למקום הרביעי על חשבונו של נציג של סיעת 'מצילים את ירושלים' של חביליו.
בנוסף, על פי ההסכם – בשבועות הקרובים ישקלו חברי הרשימה המאוחדת את האפשרות שחביליו אף יתמודד על ראשות העיר – קרב שנראה די אבוד כרגע, ובכל מקרה – ללא מתמודדים מלבד ראש העיר המכהן משה ליאון.
במסגרת ההסכם, ואולי כלקח מהעבר, ישנו סעיף מיוחד שמבטיח את השותפות בין חברי הרשימה גם לאחר הבחירות. "הצדדים מתחייבים שלא לנהל מו"מ נפרד עם כל גורם שלא באמצעות הצוות, ובנוסף לא לחרוג בשום מקרה מהסכמות שגובשו בהסכם זה לגבי תפקיד סגני ראש עיר או לגבי כל תפקיד אחר או לגבי כל נושא אחר", כך לשון ההסכם.
גורמים ברשימה המשותפת אומרים בשיחות סגורות כי תודה גדולה מגיעה לערן בן יהודה ולמפלגת העבודה, שהסכימו לשים את האגו בצד לטובת העיר והאיחוד. באופן כללי, בסיעה המאוחדת אומרים: "בזכות המוכנות של כולם לאפסן את האגו ולהיות יצירתיים, ההסכם התאפשר וכל הכוחות הממלכתיים והליברלים התאחדו יחד לרשימה אחת שכוללת 4 מפלגות".
"התקווה מרימה ראש", ציין אמר סגן ראש העיר חביליו לאחר האיחוד. "הגיע הזמן להציל את ירושלים מהכיוון העני, הגזעני והלא-ציוני אליו היא צועדת, ולשחרר את מועצת העיר מהאחיזה של הקיצוניים והאנטי-דמוקרטים. החלטנו לאחד כוחות בין הנקודות השונות של המפה הפוליטית, כיוון שאנחנו בנקודת הכרעה. התחושה בימים האלה קשה ומורכבת, והאחריות היא שלנו. לירושלים יש הזדמנות אחרונה לשנות את הכיוון אליו היא פונה, וזו הזדמנות שעלינו לנצל ולממש".
ביטון-דה לנגה הוסיפה: "אנחנו נתקן ביחד את מה שמקולקל, ונהייה בית לדתיים וחילוניים, מזרחים ואשכנזים, שמאלנים וימנים, משתתפי המחאה – ותומכי ההידברות. נעצור את ביזת הנכסים הציבוריים על ידי הקיצוניים, ולא נסכים יותר להסתפק בפירורים מהתקציב העירוני – שאנחנו המקור העיקרי שלו. האיחוד שלנו מביא לירושלים בשורה חשובה – איחוד שורות, הגנה על השכונות והמוסדות, והקפדה על איכות החיים".
ורטון: "בתקופה של אובדן דרך ערכי ושל משבר חברתי עמוק – התאחדנו כדי לשנות את המשוואה בירושלים, ולשחרר את מועצת העיר מהקנאים והקיצונים שמנסים להשתלט עליה. הציבור החילוני, המסורתי והדתי-ליברלי – הוא זה שמחזיק את ירושלים עם הראש מעל המים, והגיע הזמן לקחת בחזרה את המושכות. אנחנו רוצים שירושלים תתחזק ותפרח ומוכנים לעבוד קשה בשביל זה".
"האיחוד הזה הוא בשורה לירושלים, אבל החשיבות שלו רלוונטית גם לשאר חלקי הארץ", מציין בן יהודה. "בזכות המפץ החדש נבטיח את העתיד שלה כעיר שטוב לחיות בה. במקום עיר שקופצת ראש אל תהומות האבטלה והגזענות, ניישם תוכניות מפורטות לחיזוק הציבור הממלכתי והממלכתי-דתי בירושלים, ולהפיכת מוקדי העוני – למנועי צמיחה של העיר והמדינה".
תגובות