א׳, בת 38 מירושלים, מנחת סדנאות בריאות, הייתה בחודש התשיעי להריונה, כאשר במהלך סדנה בהנחייתה לפתע לא הצליחה להוציא מילים מפיה. א' ניסתה לנוח ולהתאושש. בזמן שהיא מנסה לשלוף ממוחה את המילים, ללא הצלחה, אחת ממשתתפות הסדנה שמכירה היטב את הסימנים לשבץ מוחי, שכן אביה חווה לאחרונה אירוע מוחי, חייגה ללא היסוס והזעיקה אמבולנס שהגיע באופן מיידי.
לעדכונים אחר כל הידיעות הכי חמות>>
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באנדרואיד
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באייפון
צוות החובשים של איחוד הצלה אבחן מיד כי א' נמצאת בעיצומו של אירוע מוחי והזמין ניידת טיפול נמרץ שהבהילה אותה ליחידת הטראומה במרכז הרפואי שערי צדק. "צוות יחידת השבץ קידם את פניי מחוץ לבית החולים והכניסו אותי ישירות לחדר הטראומה", מספרת א' על הדקות הקריטיות. "שם קיבל אותי ד"ר יוסף שכטר מיחידת השבץ שערך תשאול והערכה. הצלחתי לחשוב אך לא הצלחתי לחשב מספרים וגם לא לשלוף את שמותם. הצלחתי לדבר אבל משפטים קצרים. הבנתי שהמצב לא טוב. לאחר מבדק נאמר לי כי כל הסימנים מעידים על שבץ".
לאחר בדיקות MRI ו-CT ראש שבוצעו באופן מיידי, אותר כריש דם במוחה של א'. רופאי יחידת השבץ ייצבו את מצבה, כאשר האתגר המשמעותי ביותר הוא שימור ההריון. ד״ר רעות רותם, עובדת אגף נשים ויולדות בבית החולים שטיפלה בא', מסבירה: "לאור האירוע הנוירולוגי האקוטי והחשש מאירוע חוזר, האתגר העיקרי היה לשמור על טווח לחץ דם מצומצם מאוד. בהינתן שהאישה לא הייתה בתהליך לידה והעובדה שברקע ניתוח קיסרי בעברה, לידה רגילה הייתה עלולה לחשוף את האם לסיכונים שמהם העדפנו להימנע.
"א' הייתה במועד, ולאחר התייעצות רב תחומית הוחלט כי הדבר הנכון הוא לבצע ניתוח קיסרי חירום בהרדמה ספינלית תוך ייצוב האם. ההרדמה בוצעה במקצועיות רבה על ידי המרדים ד"ר פרדי האוזי, תוך שמירה על לחץ דם של האם בטווח שאינו מסכן את חייה. לשמחתנו הניתוח הקיסרי בוצע בהצלחה ומיומנות רבה על ידי ד"ר חטיב פאיז, מנהל היחידה לגניקולוגיה אמבולטורית, ונולד תינוק בריא תוך שמירה על חיי האם".
לאחר הלידה א' הייתה מטושטשת לחלוטין והתקשתה לשלוף מספרים ממוחה, אך זכרה את הליווי הצמוד של רופאי יחידת השבץ לאורך כל מהלך הלידה. "הלידה הסתיימה בהצלחה והתינוק חולץ בשלום", משתפת א'. "בסיום הניתוח הניחו עליי את התינוק למשך זמן קצר. לאחר בדיקות ומדדים שיצאו תקינים, התינוק הועבר לתינוקייה לטיפולו המסור של צוות המיילדות ורופאי היילודים, ואותי העבירו אותי למחלקה לטיפול נמרץ נוירולוגי נוירוכירורגי שם הרופאים והאחיות במחלקה לא משו ממיטתי, מחשש מאירוע רודף".
ביחידה לטיפול נמרץ נוירולוגי נוירוכירורגי, בראשות ד"ר סטפן מאוסבך, הדריכות הייתה גבוהה. עם ביצוע בדיקת אולטרסאונד שהדגימה הטבה במצבה הנוירולוגי של האם, הועברה א' לאשפוז במחלקה הנוירולוגית. במחלקה בוצעו בדיקות מקיפות, כולל בדיקות קרדיאליות שיצאו תקינות. לאחר הטבה במצב האם ובתיאום צוות אגף אם ויילוד התאחדו בשנית האם והתינוק במחלקה הנוירולוגית.
ד"ר רוני אייכל, מנהל יחידת השבץ, מסביר כי שבץ מוחי תוך כדי הריון הוא נדיר ובפרט שבץ במועד הקרוב ללידה. "שבץ מסוג זה הוא מורכב ביותר מבחינת ניהול הטיפול במטופלת מבלי לסכן את היולדת ואת העובר. בדיקות סי טי ואם אר איי סייעו בדיוק באבחון בסוג הקריש, גודלו ומיקומו ואפשרו לנו לקחת את ההחלטות הנכונות לגבי תזמון הלידה והתוצאות היו טובות. ההיערכות והבירור מהיר והמורכב על ידי צוות יחידת השבץ המנוסה והמיומן הוביל לתוצאה הטובה. הסימנים העיקריים לשבץ מוחי הוא חולשה בגפיים בצד אחד בגוף, קושי בדיבור, עיוות הפנים. במקרה של הופעת אחד או יותר מהסימנים הללו מומלץ לפנות לקבלת טיפול ביחידת השבץ הקרובה. מודעות לסימני האזהרה יכולה להציל חיים. גם במקרה של א' הערנות של משתתפת ההרצאה הצילה את חייה ואת חיי התינוק. האם והתינוק הבריאים שוחררו לביתם במצב טוב. ימשיכו להיות תחת מעקב רפואי. אנו שמחים שהאירוע עבר עם יולדת ותינוק בריאים ושלמים, ומאחלים לכל המשפחה מזל טוב, הרבה נחת ובריאות".
א' הוסיפה: "אני מודה לבורא עולם שהציל את התינוק, שמר עליי ושלח לי שליחים טובים בדרך. אני מודה לצוות המקצועי בשערי צדק – האחיות, הרופאות, הרופאים, והצוות המסור בתינוקייה שטיפל במקצועיות ומסירות עטף את התינוק וטיפל בו בחום כשלא הייתי מסוגלת".
תגובות