מסרק השנהב (צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות
מסרק השנהב (צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות)

מלפני 3,700 שנה: התגלה המשפט הקדום ביותר שנכתב באלפבית

במחקר החדש, בהובלת פרופ' יוסי גרפינקל מהאוניברסיטה העברית, נחשף מסרק שנהב קטן, ששימש לסילוק כינים, ועליו חריטה של משפט שלם בכנענית - הקדום ביותר שנמצא אי פעם

פורסם בתאריך: 9.11.22 11:48

כישוף בכנענית נגד כינים על מסרק משנהב: חוקרי האוניברסיטה העברית חשפו השבוע ממצא ארכיאולוגי נדיר מהתקופה הכנענית התיכונה – המשפט המלא הראשון שנמצא ונכתב באלפבית.

האלפבית, שהומצא על ידי הכנענים בסביבות שנת 1800 לפני הספירה, היווה תשתית לרוב השפות המודרניות בעולם. בעבר נתגלו בארץ ישראל כתובות כנעניות של מילים ספורות בלבד, אך עד היום לא נמצאו כתובות בעלות משמעות ניכרת.


לעדכונים אחר כל הידיעות הכי חמות>>

הורידו את אפליקציית "כל העיר" באנדרואיד

הורידו את אפליקציית "כל העיר" באייפון


במחקר חדש, בהובלת פרופ' יוסי גרפינקל מהאוניברסיטה העברית, ובשיתוף חוקרים נוספים מהעברית, אוניברסיטת בן גוריון והאוניברסיטה הדוונטיסטית הדרומית שבארה"ב, נחשף מסרק שנהב קטן ששימש לסילוק כינים ועליו חריטה של משפט שלם בכנענית – הקדום ביותר שנמצא אי פעם – המבטא כישוף נגד כינים על שיער הראש והזקן. הממצאים פורסמו לאחרונה בכתב העת The Jerusalem Journal of Archaeology.


ציור הקומפוזיציה (איור: דניאל ויינשטוב)

ציור הקומפוזיציה (איור: דניאל ויינשטוב)


מסרק השנהב, שנחשף באתר החפירות הארכיאולוגי בתל לכיש, הוא בגודל של כ-3.5 סנטימטרים בסך הכל. "מבדיקת הממצא ניתן היה לראות ששיניו שבורות, אך השרידים מעידים שצד אחד כלל שיניים עבות ובצד השני היו שיניים דקות יותר", שיתפה ד"ר מדלן מומצוגלו, מהמכון לארכאולוגיה באוניברסיטה העברית, שותפה למחקר, והוסיפה: "כעת, רק כחמש שנים מאז הגילוי הראשוני שלו, כאשר המסרק נוקה והועבר לשימור, הצלחנו לגלות את הכתובת המוטבעת עליו בגלל שהאותיות נחקקו בצורה רדודה מאוד ולא ניתן היה להבחין בהן". בנוסף לכך, החוקרים מעידים כי על גבי המסרק אף נשתמרו עקבות של כינים.


תל לכיש (צילום: אלי אלג'ם, רשות העתיקות)

תל לכיש (צילום: אלי אלג'ם, רשות העתיקות)


במחקר חומר הגלם, שנעשה על ידי פרופ' רבקה רבינוביץ מהאוניברסיטה העברית ופרופ' יובל גורן מאוניברסיטת בן גוריון, הובהר שהמסרק נעשה על שנהב פיל. היבט זה חשוב כי בכתובת מופיעה המילה חט.

את הכתובת פיענח ד"ר דניאל ווינשטוב מאוניברסיטת בן גוריון. הוא זיהה על המסרק 17 אותיות כנעניות עתיקות בצורתן, מהתקופה הראשונית מיד לאחר המצאת כתב האלפבית. מילים אילו מרכיבות את המשפט הבא בכנענית בת 3700 שנה: יתש חט ז לקמל (כינים) שער וזקת (זקן). משמעות הכתובת היא משפט כישוף שנועד 'לסלק' כינים משיער הראש והזקן – "יהי רצון שהשנהב הזה יסלק את כיני השיער והזקן". לדברי פרופ' גרפינקל, "בעבר הקדום, השנהב היה חומר יקר מאוד, שיובא ממצרים, והמסרק היה חפץ יוקרתי ביותר. המסרק והכתובת מצביעים על כך שגם אנשים ממעמד חברתי גבוה סבלו מכינים".


מחפשים דירת גן במרכז העיר? היכנסו ללוח הנדל"ן של ירושלים

תגובות

אין תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר