בימים אלה מציינים 45 לנפילתו של יוני נתניהו ז"ל שנהרג במבצע אנטבה להחזרת שבויים ישראלים. יוני הוא גיבור ישראל, לא פחות. הוא חירף את נפשו בהגנה על המולדת והיה מפקד ולוחם מהמעלה הראשונה. הכרתי אותו היטב, אבל דווקא ההיכרות שלי איתו החלה בכלל בגלל אחיו, בנימין, הידוע יותר בשם "ביבי", ראש הממשלה לשעבר.
הימים הם טרום מלחמת יום הכיפורים, חיפשתי מפקד צוות בזמן שהייתי מפקד בסיירת מטכ"ל וביבי שהיה חייל שלי וחייל בהחלט טוב באותה תקופה, המליץ לי על אחיו המבוגר ממנו, שהשתחרר זמן מה קודם לכן בשירות מהצנחנים. וכך היה אפשר להגיד "השאר היסטוריה" ואיזו היסטוריה.
לעדכונים אחר כל הידיעות הכי חמות>>
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באנדרואיד
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באייפון
במלחמת יום הכיפורים יוני כבר היה מ"פ במילואים והצטרף לכוחות שלנו ברמת הגולן, שם הוא התבלט פעם הראשונה בקרב נגד כוחות קומנדו סוריים על יד בסיס נפח, על יד מפקדת האוגדה. יוני פיקד על הכוח והסתער באומץ לב והוכיח את יכולותיו כמפקד וכאישיות מנהיגותית.
בין לבין הוא גם היה שותף למספר מבצעים מרשימים בתעוזה רבה, שהסיפור הבולט הוא חילוצו של יוסי בן חנן שנפצע ליד הטנק הבוער. אחר כך, בשלב מאוחר יותר – בשנת 75', הוא עשה הסבה לשריון ולימים קיבל את הפיקוד על היחידה, כלומר על סיירת מטכ"ל, לאחר שהראה את כישוריו ויכולותיו לתפקד תחת לחץ.
תוך כדי הכנות לעוד מבצעים אחרים, נחתה המשימה החשובה באנטבה שהגיעה במפתיע. אני כבר לא הייתי ביחידה, אך בזמן מבצע אנטבה הייתי בגוף המטה של אמ"ן ועסקתי בתכנון, ואילו יוני היה עסוק בלהכין את הסיירת לקראת המבצע הגורלי שלימים התברר כאחד הדרמטיים בתולדות מדינת ישראל. גם לממשלה באותם ימים נפל האסימון שלא מדובר "בעוד מבצע" ויש לבצע תכנון מהיר ומוקפד כדי להחזיר את אזרחי המדינה ארצה.
יוני חזר באותם ימים מסיני וקיבל את הפיקוד על כל הכוחות המסתערים במבצע תחת פיקודו של דן שומרון. ההכנות למבצע אנטבה עברו מספר שלבים – בשלב מסוים הוחלט שאהוד ברק יפקד על הכוחות ויוני נדחק הצידה. לאחר מכן, מקבלי ההחלטות הבינו כי יש צורך במפקד שיכול להסתער ממש והחליטו שברק שהיה מבוגר יותר לא יוביל את הכוחות, אלא יוני שפיקד על ההכנות. הוא נהרג כבר בתחילת הקרב על ידי החיילים האוגנדיים, אבל זה לא מנע את המשך המבצע המוצלח ובהקשר הזה יש לי שתי נקודות חשובות להבהיר שמסכמות את מבצע אנטבה:
- חלק ממקבלי ההכנות והמפקדים חששו לצאת למבצע אלפי ק"מ ממדינת ישראל ועם מודיעין חלקי. למעשה, מי שהשרה את הביטחון שאפשר "לעשות את זה" היה יוני. אלמלא מפקד סיירת מטכ"ל, דהיינו יוני נתניהו, לא היה שלם עם הפעולה, היא לא הייתה יוצאת אל הפועל וכוחות צה"ל לא היו ממריאים. בלעדיו זה לא היה קורה. הוא לא היסס לרגע.
- יוני נהרג בתחילת הפעולה, בשלב די מוקדם. מה שהרשים אותי ולמעשה זו הגדולה של מפקד, שלמרות העובדה שהוא נהרג זמן קצר לאחר התחלת המבצע, חייליו ביצעו את הפקודות בצורה נועזת והצלחת המבצע רשומה על שם יוני. הכול פעל כשורה וכשמפקד נהרג או נפצע הבא אחריו ממלא את התפקיד וכך היה.
יוני סמך על עצמו, לקח את האחריות בצורה חד משמעית – בלעדיו אחד המבצעים הנועזים והמוצלחים בתולדות מדינת ישראל לא היה יוצא אל הפועל. יוני היה אדם צנוע ואין לדעת לאן היה מגיע לו היה עדיין חי. צריך להעריך אותו וגם את אחיו ביבי על כך שהם ויתרו על חיי נוחות בארה"ב כדי לשרת נאמנה את מדינת ישראל ולשמור על בטחונה, ובחרו להסתכן ואף למות במקרה של יוני, שהפך בצדק לגיבור לאומי.
הכותב עמירם לוין, אלוף במיל' בצה"ל, שימש כמפקד פיקוד הצפון ובמשך שנים רבות שירת ופיקד על סיירת מטכ"ל
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ – "כל העיר עדכונים בזמן אמת13"
"כל העיר" ירושלים – גם באינסטגרם
המייל האדום של "כל העיר" [email protected]
תגובות