2020 לא בדיוק תיזכר כאחת השנים המשובחות, מכאן, נראה שאפשר רק לעלות. כשבפתח 2021 עם תקווה לשנה הרבה יותר טובה משנת הקורונה, נראה כי דווקא בנקודה זו כדאי להביט אחורה ולהוקיר את הירושלמים ואת הירושלמיות שתרמו לעיר במגוון תחומים.
לראשונה, קהילת "JLM VIBE – נשארים בירושלים" תעניק השנה אות ל-10 ירושלמים וירושלמיות המובילים בתחומם. קהילת "נשארים בירושלים" נוסדה ביולי 2019 במטרה לחזק את אלו שבוחרים לחיות בירושלים ולהשלים את החסר בתחום הקהילתי והחברתי, בעולמות התרבות והפנאי ובהיבט התעסוקה בעיר. בשנה וחצי מאז שנוסדה הקהילה, היא גדלה ומונה כעת למעלה מ-5,000 חברות וחברי קהילה שהשתתפו ויזמו עשרות מפגשים ואירועים שנעשו כולם מתוך צרכים ורצונות שעלו בקהילה עצמה וללא כל תקציב או מימון כלשהו.
הקהילה מנוהלת בהתנדבות על ידי חמישה צעירים וצעירות שחיים בירושלים: עמית פרץ – מנהל קהילה ב-WeWork ירושלים, יזם חברתי ומפיק תרבות, במקור מנתניה ומטבריה; שיר קרן – מנהלת אקסלרטור בתחום חדשנות מוביליטי/רכב, במקור מחיפה; רן זקן – מנהל תוכן ופעילות בעמותת 'רוח חדשה', ירושלמי במקור; אלה העצני – מנהלת מחוז דרום ויהודה ברשתות הבוגרים של "אחריי", ירושלמית במקור; והדר קלינמן – מייסדת ומנכ"לית עמותת "זזה" לקידום ספורט נשים, במקור מרמת גן.
"ביום ירושלים האחרון התחלנו, חברי וחברות קהילת "נשארים בירושלים", בתהליך בחירת ירושלמים וירושלמיות הטובים והמובילים בתחומם", מציינים בקהילה, "אותם נרצה להוקיר על העשייה במגוון תחומי פעילותם/ן – חינוך, תרומה לקהילה, ספורט, מוזיקה, סביבה וקיימות, טק, עשייה חברתית, קידום צעירים, עסקים מקומיים ותרבות. אנו מאמינים כי זוהי הזדמנות מצוינת לעצור לרגע, דווקא בתקופה מאתגרת כזאת, ולומר תודה לאותם אנשים שפועלים, עוסקים ומפתחים את ירושלים שלנו, כל אחד ואחת בתחומם – נבחרי ירושלים 2020".
"אנו מאמינים כי ההון האנושי האיכותי של ירושלים מרכיב רשימה מצוינת וראויה להערכה של ירושלמים מובילים בתחומם", מוסיפים בקהילה. "ביקשנו מחברי וחברות הקהילה שלנו להציע ירושלמים וירושלמיות שפועלים בכל אחד מהתחומים הנ"ל ולספר למה מגיע דווקא להם. המועמדים דורגו על ידי ועדה שהורכבה מצוות 'נשארים בירושלים', רוח חדשה, קרן ליכטאג ורשות צעירים".
לעדכונים אחר כל הידיעות הכי חמות>>
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באנדרואיד
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באייפון
ואלו הזוכות והזוכים באות נבחרי ירושלים 2020:
ספורט – רותי זינדל-אוכמן, 38, מאמנת ריצה תחרותית וממייסדות עמותת 'זזה' לקידום ספורט נשים. רותי רצה תחרותית בכירה כ-25 שנה, ומייצגת את ירושלים בתחרויות בארץ ובחו"ל. בנוסף היא נמנית על מייסדות עמותת "זזה" – קהילה לקידום ספורט נשים, ומתנדבת בעמותה למעלה מ-3 שנים כמאמנת הריצה של קהילת הספורטאיות, מאמנת נבחרת ריצות בינוניות וארוכות ב'לידר ירושלים', שקטפו תארים באליפויות ארציות. בתקופת הקורונה רותי העבירה פרויקט אימונים ייחודי לכל המשפחה בשם #ZAZA_Family. במקביל לעשייה החברתית והמקצועית בתחום הספורט, רותי היא מורה לחינוך גופני מזה 13 וכעת מלמדת בבית הספר 'סאלד', בוגרת תואר ראשון בחינוך גופני, בעלת טור קבוע בעיתון "כל העיר" בשם 'רותי המאמנת' ואמא ל-3 מתוקים.
רותי זינדל אוכמן (צילום: ריקי רחמן)
חינוך – שירן לוי-בכלר, 38, רכזת טיפולית במרחב החיים בילדים ובבני נוער בסיכון. שירן מובילה פרויקטים חינוכיים כבר יותר מ-16 שנים בירושלים וסביבתה. אחד הפרויקטים המשמעותיים עבורה היה פרויקט "אקדמיה לחיים". במסגרת פרויקט זה ריכזה שירן את המחזורים הראשונים וליוותה קבוצת צעירות בסיכון ללא תעודת בגרות או 12 שנות לימוד. באמצעות ליווי אישי וקבוצתי עם שירן כל אחת מהנערות הגיעה ללמוד באקדמיה. "נלחמתי כדי שכל ילד וכל בן נוער יקבל קורת גג, מקלחת חמה, אוזן קשבת, מיכל פנימי אוהב ויציב, גבולות שומרים ואהבה", אומרת לוי-בכלר, "אני גאה בכל מדריך ומדריכה שהגיעו אלי חסרי ניסיון, ויחד איתי למדו – קודם כל את עצמם ואחר כך איך לטפל בכל אחד מהילדים שלנו הכי טוב שיש. אני גאה בילד שליוויתי ובליבי עדיין מלווה לאורך יותר מעשור, שלמרות שהחיים שלו עדיין מסובכים, הוא שורד וממשיך לנסות. אני גאה בזה שכמעט 16 שנה זה מה שאני עושה יום ביומו, בלי הפסקה בוקר ולילה, בלי לאבד תקווה".
קידום צעירים – רבקה ורדי, מייסדת ומנהלת "אומן" והשלוחה החרדית של בצלאל. במשך 24 שנים ניהלה רבקה את "אמן" – המרכז לאמנות חזותית לציבור החרדי, שנים במהלכן בין היתר פתחה את "אמן- בצלאל", השלוחה החרדית של האקדמיה בצלאל, וכיום רבקה מנהלת את השלוחה. "משמח אותי לתת לאנשים את הזכות ליצור", מציינת ורדי, "לבטא ולמצוא את עצמם באמצעות האמנות. היכולת שלי ליצור חיבורים בין אנשים מתוך הקהילה ומחוצה לה מסבה לי אושר פנימי".
תרומה לקהילה – הילית קראוזה-ישראל, 44, יזמת קהילתית: מזה למעלה מעשור הילית פועלת במרחב הקהילתי והחברתי בשכונת מגוריה הגבעה הצרפתית. לאורך השנים הילית היתה מחלוצות הקהילה בשכונה, יוזמת אירועים שונים ועשייה קהילתית מרובה ומהווה צומת מקשר לעזרה קהילתית כולל מערך יד שניה לקח-תן שכונתי, תרומות לנזקקים ועוד.
תרבות – נועם כוזר, 39, מנכ"ל עמותת בר-קיימא לתרבות, אמנות, מוסיקה ושלום; לידיה מלטין, 42, מנהלת מכון ליווי פרויקטים, עמותת בר-קיימא לתרבות, אמנות, מוסיקה ושלום.
נועם ולידיה הם זוג פעילים ירושלמיים, ביחד הקימו את בר-קיימא – עמותה שמטרתה קידום האמנות והתרבות בירושלים על ידי סיוע לפרויקטים בתחומים הללו לצלוח את נבכי הבירוקרטיה וללוות את האמנים בדרכם אל עמותה משל עצמם. בין השאר הם מלווים באופן צמוד את מוסללה, קבוצת בית ריק והמפעל, המזקקה, תזמורת הרחוב הירושלמית ועשרות רבות של גופי תרבות אחרים בירושלים ובאמצעות כך מאפשרים לתרבות הירושלמית לפרוח ולהמשיך לפעול גם בתקופה מורכבת זו.
"לפני כשנתיים בזמן חפירות עמוקות בארכיון מצאנו מסמך היסטורי נשכח שנכתב עוד ב-2004 בדיוואן עם חזון ומטרות להקמת עמותת בר-קיימא", מספרים כוזר ומלטין. "שמחנו מאוד לגלות שהיינו בכיוון הנכון וכל מה שנכתב אז כחלום לחלל אחד קטן (בכל זאת אינתיפאדה וירושלים היתה אז עיר רפאים) התגשם ברמה עירונית וביותר גדול ממה שדמיינו אז. הרגע הזה כשהבנו שהצלחנו להגשים חלומות עבר, נתן לנו רוח ואומץ לחלום ולדמיין רחוק יותר".
עשייה חברתית – ליאור אוריין, 34, יזמת חברתית, מייסדת ומנהלת משותפת של קהילת נשים ממזרח ומערב ירושלים ומנהלת קהילה בפרזנטנס. ליאור ייסדה יחד עם מנאר באדר במשותף מיזם חילופי שפות במסגרתו נשים ירושלמיות יהודיות וערביות נפגשות ותוך כדי שיחה מלמדות זו את זו עברית וערבית. כיום בקהילה חברות כ-1,000 נשים.
"יש משהו די מרגש בלנפח בועה. ברגע הזה שבו המציאות כבר כל כך מאוסה, שפשוט מתחילים לייצר אלטרנטיבה", מתארת אוריין. "ומרגש לראות כשעוד נשים בוחרות ב"בועה" הזאת על פני המציאות ומצטרפות אלינו. ופתאום הבועה גדלה, והופכת לה לקהילה של ממש, של אלף נשים, מכל המגוון הירושלמי, שמצליחות לייצר יחד מציאות קצת יותר שוויונית, קצת יותר הדדית, קצת יותר כנה וקצת פחות מפוחדת. שמתחילות בעצמן לנפח בועות חדשות".
סביבה וקיימות – טארק נסאר, 36, אדריכל ומתכנן סביבתי, מייסד שותף של מרכז "סינסילה" לקיימות במזרח ירושלים. עוד לפני הקמת מרכז 'סינסילה' – "האח התאום" של המרפסת של מוסללה במזרח העיר שיהווה בית וחממה לקהילה מקומית של אנשי יצירה וסביבה, ולמעשה יהיה המרכז היחיד שמחבר קהילה-קיימות ותרבות במזרח ירושלים, טארק יזם וניהל מגוון פרויקטים קהילתיים ומיזמי פלייסמייקינג במזרח העיר תוך העלאת מודעות באוכלוסיית מזרח ירושלים לנושא הקיימות ואיכות הסביבה, לצד גיוס וניהול מתנדבים רבים בתחום.
טק: רועי מונין, 32, מייסד ומנכ"ל Made in JLM על קידום סצינת ההייטק הירושלמית והתעסוקה בתחום, הקמת קהילת Made in JLM שמחברת הייטקיסטים ירושלמים שאוהבים את העיר ורוצים להישאר ולעבוד בה, תמיכה בקהילות ירושלמיות ושותפות ב-SideProject, לוח משרות ההייטק הירושלמי Freshboard.city ועוד. "קהילה היא כמו 'מוח' שעוזר לפתור חסמים", אומר מונין, "לשנות תפיסה, ולשים נושא על המפה. כיום גאה להשקיע את רוב הזמן לתמוך ביזמי הקהילות הבאים בעיר, ״דור העתיד״ של תחומי העשייה שלנו והפיתוח הכלכלי של ירושלים".
עסק מקומי – דודי ברונפמן, 36, יזם מייסד ומנהל מועדון הטיפוס "הבלוק": מועדון 'הבלוק' הפך תוך שנים ספורות לבית עבור קהילת המטפסים הירושלמית, מקיים אירועי טיפוס בינלאומיים ומושך אליו קהל מכל הארץ לירושלים. "שמח שהבלוק הצליח בתוך ארבע (כמעט חמש) שנים של פעילות להגדיל את קהילת הטיפוס בעיר ולפתוח ולהנגיש לקהלים חדשים את אהבת הטיפוס בבלוק וגם בטבע. זכינו לחיות בעיר עם פיסת טבע קרובה ורווית מצוקים".
מוזיקה – עידו שפיטלניק, 33, מייסד, מנצח ומנהל מוזיקלי של תזמורת הרחוב הירושלמית: בשנת 2013 ייסד עידו את התזמורת, המופיעה במרחבים ציבוריים ותחת כיפת השמיים ומקיימת קונצרטים המשלבים בין מוזיקה קלאסית לעיבודים תזמורתיים של מוזיקה פופולרית. החל משנת 2016 התזמורת מפיקה קונצרטים בחללים אלטרנטיביים בירושלים בהם בניין כלל, המפעל, אולם מועצת העיר, ימק"א ועוד. בשנת 2017 הפיקה התזמורת קליפ שהוקרן בכנס איפאק בוושינגטון בפני קהל של 18 אלף איש ועורר תגובות נלהבות.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ – "כל העיר עדכונים בזמן אמת12"
"כל העיר" ירושלים – גם באינסטגרם
המייל האדום של "כל העיר"[email protected]
40% מחושבי העיר פלסטינים
פלסטיני אחד בכל הרשימה
תמי
כל הזמן מספרים בבהלה שירושלים חרדית. שירושלים מתחרדת. שירושלים עם רוב חרדי אבל כשמגיע לפרסים יש רק דתית אחת. וכל תינוק יודע שההתנדבות החרדית מכסה את כל התחומים. שמעשי החסד של החרדים מכסים את כל הציבור. חילוני. דתי. חרדי. יהודי. ערבי. גברים נשים וילדים. אבל לפרסום טוב ולפרסים החרדים לא ראויים.