גבעת התחמושת הוא אחד מאתרי מורשת הקרב הידועים והמוכרים ביותר בירושלים, אם לא המוכר שבהם. כעת, עיריית ירושלים והעמותה להנחלת מורשת הצנחנים יזמו תוכנית להרחבת ושדרוג האתר.
התוכנית, שאושרה השבוע על ידי הוועדה המקומית לתכנון, כוללת הקמת מבנה ואתר הנצחה לאומי – 'מרכז מורשת הצנחנים'. התוכנית נפרסת על שטח של 12 דונם, והמבנה שיוקם יהיה בשטח כולל של 15,000 מ"ר. בנוסף, יוקם מסדרון מקורה מזכוכית מכיוון תעלות גבעת התחמושת אל עבר תצפית לכיוון הר הצופים.
מהוועדה המקומית לתכנון, שבראשה עומד סגן ומ"מ ראש העיר אליעזר ראוכברגר (דגל התורה), נמסר כי "מבנה ההנצחה מתוכנן להיבנות בסגנון שקיעה בקרקע הטבעית, שהיא גבעה העולה מכיוון שדרות לוי אשכול, לכיוון דרום, וצורתו 'מצנח הפוגש את הקרקע' – עיגול הנצחה אשר בקוטרו קיר הנצחה גבוה. המבנה יבנה 3 קומות מעל קומת מרתף".
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של "כל העיר עדכונים בזמן אמת11"
"כל העיר" ירושלים – גם באינסטגרם
תושבי ירושלים – יש לכם תלונה דחופה או משהו שחשוב לטפל בו? פנו למייל האדום של "כל העיר"[email protected]
יצוין כי עלות הפרויקט נאמדת בכ-160 מיליון שקלים, אשר יגויסו בסיוע העמותה להנחלת מורשת הצנחנים. הבניה תחל, ככל הנראה, בתוך כשנתיים והיא צפויה להימשך כחמש שנים. האדריכל שתכנן במקור את המבנה הינו חתן פרס ישראל, אברהם יסקי ז"ל, ומשרדו יסקי מור סיון אדריכלים ממשיכים את דרכו. מהנדס התכנית הינו צבי המלי.
ראש העיר משה ליאון מוסר: "אתר גבעת התחמושת בו התחולל אחד הקרבות הקשים והמכריעים ביותר במלחמת ששת הימים, מהווה סמל לאחדותה של ירושלים. התכנית להרחבת המקום שתכלול הקמת אתר הנצחה לאומי לצנחנים, מרכז מידע ואכסניה נועדה לשמר את זכרם של הנופלים, את מורשת הקרב המפוארת ואת סיפורי המערכה על ירושלים".
תא"ל מיל' יחיאל גוזל, יו"ר העמותה להנחלת מורשת הצנחנים: "הרעיון הוא להקים בית לחטיבות הצנחנים שמורשתן הינן מהמפוארות בתולדות צה"ל ומדינת ישראל. מן הראוי שמקומו יהיה בבירת ישראל ירושלים, ששוחררה על ידי הצנחנים. בית זה יהווה מפגש לבני נוער וחיילים ולכלל האוכלוסייה שתלמד על מורשתם של הצנחנים ומקום שבו יונצחו חללי הצנחנים שהקריבו נפשם למען שחרור ירושלים והגנה על גבולות מדינית ישראל".
גבעת התחמושת הוא השם שניתן למוצב ירדני בצפון ירושלים שהתחולל בו קרב קשה במלחמת ששת הימים. ״גבעת התחמושת״ כיום הוא אתר הנצחה לאומי המוקדש להנצחת מורשת המערכה על ירושלים במלחמת ששת הימים. המתחם הוקם על ידי הבריטים בתחילת שנות ה-30 של המאה ה-20 ושימש בונקר לאחסון תחמושת של בית הספר לשוטרים. מבנה בית הספר הוקם על גבעה בגובה 797 מטרים. במלחמת העצמאות כבש הליגיון הירדני את המתחם, דבר שגרם לניתוק הר הצופים ממערב ירושלים, עד לכיבושו מחדש במלחמת ששת הימים. כיום בנוי על שרידי המוצב אתר הנצחה ממלכתי. השכונות רמת אשכול ומעלות דפנה הוקמו לאחר המלחמה על שיפולי הגבעה, ובסמוך, על קו התפר שבו עבר הגבול הירדני, הוקמה קריית מנחם בגין הכוללת משרדי ממשלה, וכן את בניין המטה הארצי של משטרת ישראל.
- אל תתקרבו: כביש עזה ייסגר לתנועה החל ממוצ"ש
- בפעם החמישית מתחילת השנה: נמצאה גופה במצב ריקבון בדירה בירושלים
- השבתת הלימודים ביום שישי בבוקר – ההחלטה של ההורים הירושלמים
- חלק מבעלי הברים בשוק נגד עבודות התשתית: "החלטה דרקונית"
- החגיגה המרגשת: יום הולדת למדריך הטניס המיתולוגי
- "סכנת נפשות להולכי הרגל": תלונות על העבודות ברחוב עזה
- משבר התחבורה בבית שמש: התושבים יפעילו קווים פרטיים
- טקס נטיעות בנהריים לזכר הנרצחות מבית שמש
תגובות