סכר בית זית (צילומים: שלמה יהושע)
סכר בית זית (צילומים: שלמה יהושע)

עלה על גדותיו: סכר בית זית בשיא תפארתו

מאגר בית זית מלא לחלוטין ומספק מראה מרהיב - אוצר טבע נדיר קרוב לבית. עמיר בלבן מהחברה להגנת הטבע: "מדובר באחד הדברים היפים ביותר שיש לראות בעונה - הטבע סביב הסכר מתעורר לחיים"; צפו בסרטון מהשטח

פורסם בתאריך: 14.2.20 15:02

קסם ירושלמי מדהים ביופיו – סכר בית זית בשיאו: לאחר ימים ארוכים של מערכות חורפיות משמעותיות בעונה עשירה בגשמים – מאגר בית זית הגיע לשיא תכולתו וגולש במלוא תפארתו. המאגר מציג את הטבע והזרימה המדהימה שמתרחשת בעונת החורף בהרי ירושלים.


 הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של "כל העיר עדכונים בזמן אמת11"

 "כל העיר" ירושלים בפייסבוק 

 "כל העיר" ירושלים – גם באינסטגרם

 תושבי ירושלים – יש לכם תלונה דחופה או משהו שחשוב לטפל בו? פנו למייל האדום של "כל העיר"[email protected]



סכר בית זית (צילום: שלמה יהושע)

סכר בית זית (צילום: שלמה יהושע)


"הסכר הגיע למקסימום תכולתו, הוא לא יכול להתמלא יותר, מכיוון שהוא כבר גולש", מספר בשיחה עם "כל העיר", עמיר בלבן מנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע. "ביום שני הוא גלש בעוצמות חזקות, ובכל פעם שיורד קצת גשם, הסכר גולש שוב. מכיוון שרק אמצע חודש פברואר, יש סיכוי לראות זרימה נוספת, במידה ותהיה מערכת גשמים יפה. אני לא יכול לומר בוודאות כמה גשמים ירדו, אבל כל גשם נוסף יגרום לגלישה וזרימה נוספת שיפה לראות".


סכר בית זית (צילום: שלמה יהושע)

סכר בית זית (צילום: שלמה יהושע)


בלבן מסביר על החשיבות האקולוגית של המאגר: "חשוב לדעת שהמטרה של הסכר היא להחדיר מים למי התהום. המים האלה מחלחלים למי התהום, וכל מילוי והחזרה זה תוספת חשובה למאגר מי התהום", מוסיף ואומר בלבן. "דבר שני, סכר בית זית זה מקווה המים הגדול ביותר של מים מתוקים בירושלים, מדובר באחד הדברים היפים ביותר שיש לראות בעונה – הטבע סביב הסכר מתעורר לחיים. בימים האלה אנחנו נכנסים לתקופת הכלניות, וכל פארק ירושלים מתמלא בכלניות אדומות ורקפות".


עמיר בלבן (צילום: אמיל סלמן)

עמיר בלבן (צילום: אמיל סלמן)


סכר בית זית (צילום: שלמה יהושע)

סכר בית זית (צילום: שלמה יהושע)


לדברי בלבן, כל מי שרוצה להגיע למאגר בית זית ולהתבונן ביופיו של הסכר, בטבע המקסים והפורח ובבעלי החיים באזור, מדובר בזמן המתאים ביותר. "אפשר לגשת לסכר דרך פארק ירושלים, ולהגיע לצפות בו ממרחק בטוח, וישנה אפשרות להגיע גם ממושב בית זית. מה שחשוב להקפיד בעונה הזו ללכת רק בשבילים מוסדרים ולא לעשות דברים מסוכנים, מכיוון שמדובר במים, בוץ וקור, שזה מתכון לתקלות".


סכר בית זית (צילום: שלמה יהושע)

סכר בית זית (צילום: שלמה יהושע)


"הגשם שירד והגיע לסכר גורם לצמחי הבר לצמוח ולפרוח", מסכם בלבן. "זה מאוד חשוב לחיות הבר בסביבה, כי זה בעצם מאגר המזון שישרת אותם באביב, בשיא עונת הרבייה. לגבי בעלי החיים, בסכר עצמו ניתן לראות הרבה ברווזים מסוג פרחיה ושרשיר שמגיעים בתעופה משפלת יהודה לירושלים. יש סיכוי להיפגש בברווזים האלה בבית זית, אך הם יכולים לעוף. בנוסף, בסכר בית זית אפשר למצוא צבי ארצישראלי, ובעונה הזו הנקבות הצביות נמצאות בהריון מתקדם ובשבועות הקרובים צפויה עונת ההמלטות".




תגובות

7 תגובות
7 תגובות
  1. רוני

    סכר הטעות… החדרת מי גשם למי תהום כן, אבל לאקוויפר הלא נכון. בגלל ידע לא מספיק בגאולוגיה, נבנה הסכר מזרחית לקו פרשת המים התת קרקעי. כלומר, כל המים הולכים.. לים המלח. לא נורא, אחלה אתר.

  2. אמיר ירדני

    האם הצבים אינם מטילי ביצים? המלטות זה רק ביונקים כידוע לי…

  3. הידען

    עם כל הכבוד למיטב זיכרוני בניית הסכר היא פשלה לא קטנה. במקור הוא נבנה כדי לאגור במקום את המים כאגמון קבוע. לא ידעו שהמים יחלחלו לקרקעית התהום. היום אומרים זה מעשיר את מי התהום כשזו ממש לא הייתה הכוונה.

  4. עמיר גאגין

    מדוע בזמן הקיץ לא מבצעים עבודות חפירה להעמיק את הסכר ?
    , הרי הקרקעית בוצית וניתן לכרות עוד כמה מטרים כדי שבעונת הגשמים יכיל יותר מים…

תגיות:

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר