כאבים או בעיות הגבלה בתנועות הכתף, הן מהתלונות הנפוצות המביאות מטופלים להגיע לרופא. קיימות סיבות רבות לכאבי כתפיים, ביניהן מחלות שמקורן בכתף וכן מחלות או מצבים הגורמים להקרנת כאב לכתף אך מקורן במקום אחר. התמורה הגדולה ביותר של המאה ה-21, היא האפשרות להגיע לרזולוציות עדינות ביותר ולעיתים למנוע ניתוחים מיותרים ולפתור במדויק כל בעיה, על מנת להחזיר את המטופל לפעילות בהקדם ולאפשר לו שיקום טוב ומהיר ככל הניתן.
המטופלים בבעיות כתפיים מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות: בקבוצה הראשונה צעירים הסובלים מבעיות של חוסר יציבות בכתף, הכוללות תנועתיות יתר, פריקות חוזרות או קרעים בקופסית המפרק. בעיות אלו נגרמות כתוצאה מחבלות בזמן ביצוע פעילות ספורטיבית מאומצת או אתגרית. הסיכון לפריקות חוזרות באוכלוסייה הצעירה נע בין 95-85 אחוזים. בטווח הגילאים 40-24 אנו ממליצים בדרך כלל על טיפול שמרני של פיזיותרפיה למשך חצי שנה לפחות. במידה והטיפול השמרני לא נותן את אותותיו ויש פריקה חוזרת של הכתף, עוברים לאפשרות של טיפול ניתוחי. כיום מבוצעים ניתוחים אלו בשיטה הארתרוסקופית – שיטה ניתוחית בגישה זעיר פולשנית לתיקון בעיות של חוסר יציבות. בשיטה זו מחדירים באמצעות כשלושה חורים קטנים בכתף, מצלמה זעירה ועוגנים לחיבור הרקמה הפגועה בחזרה למקומה. בעבר נעשה שימוש בעוגנים העשויים ממתכת, אשר היוו מטרד כיאה לגוף זר העשוי ממתכת, וכיום עם התפתחות טכנולוגיות חדשות בתחום, נעשה שימוש בחוטים ביולוגיים המתמוססים בעצם לאחר שיקום הרקמה.
הקבוצה השנייה מתייחסת למטופלים לאחר גיל 50, הסובלים מפגיעות כתף עקב תאונות עבודה, פעילות ספורטיבית או מצב ניווני של הכתף. ההפרעות שמאפיינות קבוצת גיל זו במיוחד הן חבלות וקרעים בגידי השרוול המסובב. גם במקרים אלו, אנו מתחילים בטיפול השמרני, פיזיותרפיה ממושכת ולעיתים גם בהזרקות למפרק הכתף. אם אין שיפור, מבוצעת בדיקת MRI להערכה יותר מדויקת של הפגיעה ובהתאם לממצאים ניתן להציע טיפול ניתוחי.
בעיה נוספת המאפיינת קבוצת גיל זו, היא פגיעות ישנות שלא טופלו במשך שנים והובילו ל-pseudo-paralysis או "שיתוק מדומה", מצב דומה לשיתוק במובן זה שהמטופל כבר אינו מסוגל להזיז את הכתף באופן אקטיבי. לא מדובר באמת בשיתוק, אלא בתפקוד לקוי של השרירים והגידים בגלל תזוזה של ראש עצם הזרוע ממקומה כלפי מעלה. הפתרון שהוצע בעבר לטיפול בקבוצת מטופלים זו הוא החלפה מלאה של מפרק הכתף. מפאת מורכבות הכתף, ניתוח להחלפת מפרק הכתף, הוא הנדיר מבין ניתוחי החלפת המפרקים (פחות מ-אחוזים מכלל ניתוחי החלפות המפרק). עם זאת, מדובר בהליך יעיל בעל שיעורי הצלחה העולים על 90 אחוזים בהקלה או בהעלמה של הסימפטומים. שיטה זו מתאימה למטופלים עם שחיקת סחוס מתקדמת ובמצב בריאותי טוב המאפשר ניתוח בהרדמה כללית ושיקום ממושך של חצי שנה.
שיטה חדשנית נוספת היא פיתוח ישראלי שנקרא INSPACE BALLOON, בלון זעיר המוחדר למפרק הכתף דרך שני חתכים קטנים בלבד. בלון זה מנופח בתוך הכתף, מוריד את ראש עצם הזרוע בחזרה כלפי מטה למקומה התקין ומאפשר החזרת התנועתיות של השרירים המאסיביים. טיפול זה נעשה גם הוא בשיטה זעיר פולשנית, בהרדמה אזורית ונמשך זמן קצר מאוד. טיפול זה מתאים למטופלים בכל הגילאים, בתנאי שאינם סובלים משחיקת סחוס מתקדמת במפרק, וכאשר תנועה פסיבית מתאפשרת, כלומר צד שלישי – הרופא או כל אדם אחר מצליח להניע את הכתף הפגועה.
אז איך שומרים על הכתפיים ומתי כדאי לראות רופא?
לעוסקים בפעילות ספורטיבית קבועה או הולכים לחדר כושר, יש לדאוג לפעילות נכונה הכוללת חימום ומתיחות לפני ואחרי הפעילות. רצוי לקבל הדרכה מקצועית אלו תרגילים לעשות. יש פעילויות שדורשות ביצוע חימום או מתיחות בין לבין למשל, הרמת משקולות. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם מאמן כושר מוסמך.
במקרים של פגיעות הנגרמות מפעילות אתגרית או חבלות, אין דרך למנוע פגיעה בכתפיים פרט לעירנות מוגברת בעת ביצוע הפעולות. במקרים של פגיעה מסוג זה, אנו חייבים לאבחן כדי להעריך מה הנזק שנגרם ולתת פתרון די מהיר. במקרים כאלו, תבוצע בדיקת MRI עם חומר ניגוד, שנותנת לנו אינדיקציה טובה לגבי מצבן של הרקמות הרכות. מדובר בפגיעות עדינות ביותר, שללא חומר ניגוד לא ניתן לראותן בבדיקה רגילה.
תגובות