עונת האביב טומנת בחובה ימים של מזג האוויר משוגע, ימי חמסין לצד ימים גשומים ושיטפונות. תופעה שכיחה נוספת בעיקר בימי השרב של עונות המעבר היא האובך – חלקיקי אבק וחול שנעים ביחד עם הרוח ויוצרים ענני אבק.
ארגון הבריאות העולמי מעריך שלמעלה מ-800,000 אנשים מתים מדי שנה כתוצאה מהשפעות זיהום האוויר, הגורם ה-13 לתמותה בעולם. כמו כן, מחקרים שנעשו בישראל (ובמדינות אחרות) הוכיחו שיש עלייה במספר האשפוזים בזמן סופות אבק, בעיקר עקב מחלות ריאה: אסתמה, דלקת ריאות, אבל גם בגלל מחלות לב.
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באנדרואיד
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באייפון
- כל הטיפים הבריאותיים של שערי צדק
בימים אלו פוקדים את ארצנו ימי שרב המלווים לעיתים באובך כבד. אנשים הסובלים מקוצר נשימה או אוכלוסיות הנמנות בקבוצת סיכון כולל אנשים מבוגרים, נשים הרות, מטופלים שאובחנו עם מחלות כרוניות וילדים קטנים חשופים לסכנות שמביא עמו האובך לריאות שלנו.
מה זה אובך?
חלקיקים קטנים של האבק וחול שנעים יחד עם הרוח ויוצרים ענני אבק באוויר. חלקיקי האבק שונים בגודלם. ככל שהחלקיקים קטנים יותר כך הם נכנסים עמוק יותר בסמפונות, וגורמים שם לתגובה דלקתית (לא זיהומית).
למה החלקיקים הללו עלולים לגרום?
אצל אנשים בריאים לגירוי בגרון, שיעול, נזלת, כאבי ראש, ואף קוצר נשימה.
אצל קבוצות בסיכון – חולים במחלות כרוניות בעיקר מחלות לב וריאות, קשישים, ילדים קטנים ונשים בהריון – להופעה של אותם תסמינים או להחמרה של התסמינים הקיימים.
אז מה עושים?
ההמלצות לאוכלוסייה הבריאה הן להימנע מפעילות גופנית מאומצת ממושכת בחוץ.
ההמלצות לאנשים בקבוצת סיכון הן להימנע משהייה ממושכת בחוץ, שלא לצורך. אם אין ברירה יש לשקול לחבוש מסיכה מתאימה.
בכל מקרה, בתוך הבית מומלץ לסגור חלונות כדי להפחית חדירת החלקיקים המזוהמים לתוך הבית.
אם תסמינים מופיעים כמו שיעול, ליחה, קושי בנשימה יש לפנות לעזרה רפואית: רופא משפחה ואם צריך רופא ריאות. במקרים קשים יש להגיע לחדרי מיון בבתי החולים.
תגובות