השפעת כבר כאן (צילום: Subbotina/depositphotos.com)
תחלואת חורף (צילום אילוסטצרציה: Subbotina/depositphotos.com)

זינוק בתחלואת השפעת בירושלים – "הסיבוכים קשים ומסוכנים יותר"

בהדסה ובשערי צדק מדווחים על למעלה מ-100 אחוז תפוסה במחלקות הפנימיות ובמחלקות ילדים; בקופות החולים מציינים כי ישנה ירידה באחוז המתחסנים; ורק בחודש האחרון נפטרו 3 בנות/נערות משפעת. "לכו להתחסן, אין בכלל שאלה"

פורסם בתאריך: 10.1.25 07:54

בסוף השבוע שעבר נפטרה ילדה בת 5 מכפר סבא מסיבוכים של מחלת השפעת. שבועיים קודם לכן – נפטרה נערה בת 13 מאלעד, ולפני כשלושה שבועות נפטרה נערה מירושלים. המשותף לשלוש הבנות – שלושתן לא היו מחוסנת נגד השפעת.

הנתון הזה מדאיג רבים במערכת הבריאות בירושלים (ובכלל הארץ). החורף רק החל (התאריך הרשמי של החורף, כידוע, הוא ה-21.12) – והשפעת כבר גבתה מחיר יקר בנפש. הבעיה היותר גדולה שאותם מסמנים המומחים – אחוזי ההתחסנות השנה נמוכים משמעותית משנים קודמות. בגלל המלחמה, בגלל החטופים, בגלל מצב הרוח הכללי ואולי זה בכלל המצב הכלכלי. תהיה הסיבה אשר תהיה – השורה התחתונה זהה – אחוזי התחסנות נמוכים אל מול תחלואה קשה ומשמעותית. בבתי החולים של הדסה ובמרכז הרפואי שערי צדק מספרים השבוע על תפוסה של למעלה מ-100 אחוז

"רואים הרבה שפעות ודלקות ריאות", נמסר משערי צדק במענה לפניית "כל העיר". המחלקות הפנימיות ומחלקות הילדים עם תפוסה גבוהה משמעותית מ-100 אחוז. 2 ילדים אפילו מאושפזים בטיפול נמרץ, ומצבם משתפר".

מנהל המחלקה לטיפול נמרץ במרכז הרפואי שערי צדק, פרופ' פיליפ לוין, מוסיף: "אנו בהחלט רואים בתקופה האחרונה עלייה משמעותית בתחלואת השפעת ובדלקות ריאות כולל תחלואה קשה המצריכה אשפוז בטיפול נמרץ. יש גם מטופלים ללא מחלות רקע כלל. חשוב לגשת ולהתחסן כנגד השפעת ובכך להקטין את האפשרות להדבקה או למחלה קשה וכמובן כאשר יש סימפטומים מדאיגים לגשת לרופא ולהיבדק".

גם בהדסה, כאמור, מדווחים על תחלואת חורף משמעותית. "אנחנו על משהו כמו 130 אחוז תפוסה", נמסר מהדסה עין כרם. "התחלואה השנה גדולה יותר וגם קשה יותר, כך נראה. חלק נכבד מהחולים שמגיעים אלינו לא התחסנו, וזו אחת הסיבות לתחלואה הרבה".


חיסון נגד שפעת במאוחדת (צילום: טל שחר)

חיסון נגד שפעת במאוחדת (צילום: טל שחר)


***

ואכן, כפי שמציינים בבתי החולים הירושלמים – אחוזי ההתחסנות בקרב אוכלוסיית העיר (עם מגמה זהה בכלל הארץ) נמוכים. שלא לומר עגומים.
בכללית מחוז ירושלים אומרים כי 25.2 אחוז ממבוטחי קופת החולים התחסנו עד כה לשפעת. גם בקרב אוכלוסיות היעד – בני הגיל השלישי, ילדים ובני נוער, נשים בהיריון וקבוצות סיכון שונות – אחוזי ההתחסנות נמוכים – קצת פחות מ-30 אחוז. בקופת חולים מאוחדת המצב עוד יותר עגום. אחוז המתחסנים בקרב מבוטחי הקופה עומד על 8.2 אחוז בלבד.

הנתונים הללו, ביחד עם המוות המצער והמיותר של שלוש בנות/נערות בשבועות האחרונים, מצביעים על צורך דחוף בהעלאת המודעות לחשיבות החיסון, במיוחד בקרב ילדים ומשפחות צעירות.

מעבר לאחוזי ההתחסנות הנמוכים, מומחי הבריאות של מאוחדת, כללית ובתי החולים בירושלים מצביעים על בעיה נוספת עם שפעת 2024/25 – הסיבוכים השנה חמורים ומסוכנים יותר מהעבר.

 

 


חיסון שפעת בכללית (צילום: באדיבות שירותי בריאות כללית)

חיסון שפעת בכללית (צילום: באדיבות שירותי בריאות כללית)


לדברי יאנה כץ, מנהלת הסיעוד של מאוחדת במחוז ירושלים, "החיסון לשפעת הכרחי וחשוב לכלל האוכלוסייה ובמיוחד לאוכלוסייה הנמצאת בסיכון, כדוגמת מבוגרים מגילאי 50+, חולים במחלות כרוניות בכל גיל, ילדים מגיל חצי שנה ועד גיל 12, ונשים הרות בכל שלבי ההיריון וכן ב-3 החודשים הראשונים לאחר הלידה. לאחרונה, אנו רואים עלייה באחוז המתחסנות בקרב נשים בהריון, במרפאות הנשים השונות במחוז ולהערכתי מגמה זו תלך ותגדל בתקופה הקרובה". כץ הוסיפה: "החיסון לשפעת מתחיל להשפיע ולהגן עלינו מפני הנגיף כעבור 10 ימים על כן ישנה חשיבות רבה לצאת ולהתחסן עוד היום ולשמור על בריאותינו ובריאות יקירינו".

ד"ר רוני פרבר, מומחה במנהל ומדיניות בסיעוד ומנהל מחלקת בריאות הציבור בקופת חולים מאוחדת: "רק 60-50 אחוזים מהמבוגרים בישראל מתחסנים לשפעת, ואילו בקרב ילדים הנתון נמוך אף יותר – פחות מ-20 אחוזים, עם מגמת ירידה מתמשכת. לשם השוואה, בבריטניה שיעור ההתחסנות בקרב ילדים עומד על מעל 60 אחוז. זהו פער משמעותי שמשפיע ישירות על היכולת שלנו לצמצם את התחלואה".

"העומסים על מערכת הבריאות כבר גדולים", מזהיר ד"ר פרבר, "המחלקות נמצאות במעל 100 אחוז תפוסה, וזה עוד לפני שיא החורף. החיסון הוא הכלי היעיל ביותר שיש בידינו לצמצום התחלואה, למניעת סיבוכים ולהצלת חיים".

גם בכללית ירושלים קוראים לתושבי העיר להגיע למרפאות השונות ולהתחסן. "החיסון פשוט, זמין, ויכול לעשות את ההבדל בין חורף שקט לתחלואה קשה", מסבירים ד"ר קרן כהן-נחום, מומחית ברפואת המשפחה ומנהלת מרפאת כללית בקרית משה, וד"ר דנה דרור, מומחית ברפואה פנימית ומחלות זיהומיות, רופאת משפחה במרפאת מקור ברוך. "חיסון השפעת יכול להציל חיים ומבטיח חורף בטוח ובריא לכל המשפחה".

עוד מוסיפות ד"ר כהן-נחום וד"ר דרור: "לפי נתוני משרד הבריאות, אנחנו קרובים לשיא התחלואה, אך שיעור המתחסנים – במיוחד בקרב ילדים ועוד יותר מכך, בקרב בני נוער – נותר נמוך באופן מדאיג. אמנם במקרים רבים מחלת השפעת תחלוף מעצמה, אך סיבוכיה יכולים להיות חמורים ואפילו מסוכנים".

אז איך בכל זאת מתמודדים עם התפשטות הנגיף? "מי שמרגיש לא טוב – שיישאר בבית עד 48 שעות", מציע ד"ר פרבר. "ואם יש צורך לצאת – לעשות זאת עם עטית מסכה. לא לשלוח ילדים חולים למסגרות חינוך. במידת הצורך, לעטות מסכות במקומות צפופים כמו תחבורה ציבורית או אירועים המוניים".

 

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר