דביר הלוחם על מכשיר האנטי גראביטי (צילום: הדסה)
דביר הלוחם על מכשיר האנטי גראביטי (צילום: הדסה)

טכנולוגיית חלל ורובוטים: צפו – כך משקמים בהדסה לוחמים שנפצעו במלחמה

לקראת פתיחת מרכז השיקום החדשני בחודשים הקרובים, בהדסה הר הצופים מתגאים כבר כעת במכשור מיוחד עם טכנולוגיות מהחלל, רובוטים ומכשור סופר מתקדם, בהם מכשיר המדמה סביבה באפס משקל ומאפשר שיקום הדרגתי מפציעות בגפיים התחתונות

פורסם בתאריך: 21.11.23 09:54

עדכון אחרון: 9.12.23 15:48

דביר בן ה-22 הוא חובש קרבי מחטיבת הנח״ל, המתגורר עם משפחתו בגוש עציון. ימים ספורים לאחר השבת הארורה של ה-7/10, בימי הלחימה הראשונים של מלחמת 'חרבות ברזל', דביר נפגע ברגלו מפצצת מרגמה (פצמ"ר) באזור קיבוץ צופה. למרות הפגיעה – תוך כדי שהוא קושר לעצמו חוסם עורקים – המשיך החובש לסייע לכל מי שמסביבו ואף הצליח להעביר ציוד רפואי לחבריו הפצועים כשהכדורים שורקים מעליהם.

בהמשך, עם הגעת כוחות נוספים לשטח, דביר פונה להדסה עין כרם במסוק, הישר לטיפולם של מומחים בכירורגיה, אורתופדיה, נוירולוגיה וכלי דם. את הרסיס שפגע לו בראש, הוא בקושי הרגיש בתוך כל הלחימה והדאגה לחבריו מסביב.



לאחר שעבר ניתוח מורכב ברגלו בהדסה עין כרם וטופלה גם פגיעת הרסיס בראשו, דביר החל את השיקום במחלקת השיקום בהדסה הר הצופים. "כאן אני כבר נלחם כדי לחזור למי שהייתי לפני הפציעה", הוא מספר. "עברתי ניתוח ברגל והגעתי לכאן על כיסא גלגלים. כל יום, עם הפזיותרפיה והשימוש במכשירים שעליהם אני מתאמן, אני משיג עוד התקדמות וכבר הולך עם קביים".

אחד מאותם מכשירים שעליהם מדבר דביר הוא תוצר של נאס"א – ארגון החלל האמריקאי – אנטי-גראביטי (Anti-Gravity), המיועד לשיקום פצועים אשר לא מסוגלים לדרוך על רגליהם.

פרופ' איזבלה שוורץ, מנהלת המחלקה לשיקום בבית החולים מסבירה כי המכשיר, היחיד והראשון מסוגו בירושלים, אשר יובא מארצות הברית, מאפשר לצוות אופציות טיפוליות מדהימות. "המכשיר בנוי באופן חכם כך שהוא מאפשר לנו להפחית כמעט לאפס את משקל גופו של המטופל שעליו, הוא מעט דורך ומעט נישא באויר על ידי אויר שמוזרם מלמטה, וכך מאפשר לו לדרוך על הרגל באופן לא מלא, מדוד ומפוקח – כמעט מיד לאחר ניתוח. כך נהנה דביר וגם חבריו למחלקה שנפגעו ברגליהם – מהתקדמות שיקומית מהירה בהרבה מזו שהכרנו עד כה".

 

 

עוד מסבירה פרופ׳ שוורץ, שהמכשיר מגן על המטופל מכל צדדיו ומוביל את צעדיו על מסלול הליכה. "עם הזמן, ובקצב ההתקדמות האישית של כל אחד, אנחנו מעלים את המשקל שאנחנו מאפשרים לו לדרוך עליו. ההדרגתיות הזו מאפשרת שיקום יעיל ונכון יותר".

המכשיר שיוצר בנאס"א נרכש בהדסה הר הצופים בתרומה של הדסה אינטרנשיונל ישראל. "הטכנולוגיה הזו מוכיחה את עצמה בהחלט בשיקום של פגיעות מסוגים שונים, המביאות להגבלה או מניעת הליכה, כמו חולשת שרירים או בעיות בשיווי המשקל.

המקרה של דביר, שנותח בעין כרם ברגל בשל פגיעת הפצמ"ר, הוא מקרה קלאסי לשימוש במכשיר כדי לחזור ללכת על הרגל באופן הדרגתי ובליווי הצוות המקצועי בפזיותרפיה שיודע לעבוד לפי רף ההתקדמות שלו, עד שיגיע להליכה מלאה על הרגל",

פרופ' שוורץ מספרת שגם פציעות ספורט ניתנות לשיקום באנטי גראביטי, וכי שחקני קבוצת הכדורגל ריאל מדריד, וכן טניסאים מהשורה הראשונה, עושים בו שימוש. "הטיפול הזה, ברמה הטכנולוגית הגבוהה ביותר מסייע לפצועים שנפגעה יכולת ההליכה שלהם".

במהלך הטיפול על המכשיר דביר נראה כ"הולך" ממש כמו לפני הפציעה הקשה ברגל. "כששואלים אותי בפזיותרפיה על איזה מכשיר אני מעדיף להתאמן, אני בוחר באנטי גראביטי", הוא אומר. "אני מתאמן על המכשיר ומרגיש כאילו שאני הולך כמו קודם, לפני הפציעה. רק כשאני יורד ממנו אני נזכר שבעצם, אני עוד לא שם – אבל לגמרי בדרך לצעוד עם שתי הרגליים באופן עצמאי. אין אפשרות אחרת מבחינתי".

"דביר מפגין נחישות ראויה להערכה במאבק לחזור ולעמוד על שתי רגליו״, מסכמת פרופ׳ שוורץ. ״הנחישות הזו והרצון להתקדם מהווה השראה לכולם מסביבו".

 

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר