דוד רפאל: "על התובע להוכיח קרבה משפחתית בעזרת מסמכים או עדים" | צילום: CANVA, בניין בעיר העתיקה ביפו
דוד רפאל: "על התובע להוכיח קרבה משפחתית בעזרת מסמכים או עדים" | צילום: CANVA, בניין בעיר העתיקה ביפו

דוד רפאל: תביעות מול האפוטרופוס הכללי צריכות להיעשות בליווי מקצועי

מצפון ועד דרום - ישראל מלאה בנכסים וקרקעות אשר יורשיהם אינם יודעים. חושבים שאתם היורשים החוקיים של נכס כזה? הכתבה הבאה, שנעשתה בשיתוף יזם הנדל"ן דוד רפאל, תסביר לכם מה בדיוק צריך לעשות כשמגישים תביעות להשבת נכסים עזובים

פורסם בתאריך: 25.8.21 18:00

ישראל היא מדינה צעירה, אך גם כאן קיימים מקרים רבים של נכסים עזובים אשר יורשי הנכס כלל אינם מודעים לכך שהם היורשים. ההגדרה של משרד המשפטים לנכס עזוב הוא נכס אשר לא נמצא בעליו, או שבעליו אינו ידוע. חושבים שגם אתם היורשים החוקיים של נכס המוגדר עזוב ורוצים לתבוע את החזקה שלכם עליו? שאלנו את דוד רפאל, מייסד קבוצת רפאל, מה ניתן לעשות במקרה הזה. תופתעו לגלות שאפשר להצליח בתהליך  – במידה ויודעים מה עושים ומקשיבים למומחים בתחום.

היכן הנכס שלי?

תופעת הנכסים העזובים נפוצה מאוד ברחבי הארץ, מצפון ועד דרום. נכס נעזב לרוב כשבעליו ערירים ולא ידוע על יורשים פוטנציאליים, וכן בשל בעיות ברישום הנכס. בנובמבר 2017 נאספו נתונים מכל העיריות בארץ ונחתמה רשימה הכוללת כ-40 אלף קרקעות שבעליהם אינם ידועים. הרשימה הוגשה למשרד מבקר המדינה ע"י האפוטרופוס הכללי.

דוד רפאל: "האפוטרופוס הכללי מהווה יחידה בתוך משרד המשפטים המוקדשת לאיתור נכסים אבודים והשבתם לבעליהם החוקיים. היחידה מנהלת את הנכסים האבודים עבור הבעלים הפרטיים ובסופו של דבר משחררת אותם או מעבירה אותם לידי המדינה".

לבד מעיסוקיה הרבים, קבוצת רפאל נדל"ן, שבבעלות היזם דוד רפאל, עוזרת להשיב נכסים אבודים מהאפוטרופוס הכללי. היא הצליחה לשחרר נכנסים אבודים לאנשים אשר איבדו כל תקווה להשיב את הנכס שלהם. כמו כן, קבוצת רפאל נדל"ן יוזמת ובונה פרויקטים למגורים, מסחר, הייטק וכן עוסקת בפרויקטים של פינוי בינוי.

מתי להגיש תביעה על נכס אבוד לאפוטרופוס הכללי?

"אורכו של חלון ההזדמנויות של הגשת תביעה לנכס אבוד לאפוטרופוס הכללי הוא כ-15 שנים", מבהיר דוד רפאל. "במהלך השנים האלו הנכס מנוהל על ידי האפוטרופוס הכללי, ולאחריהן הוא מעביר את הנכס לידי המדינה. מי שרוצה להשיב נכס אבוד, עדיף שהדבר יעשה כמה שיותר מוקדם. זה הליך מורכב, אבל לפחות חלון ההזדמנויות מוקפא ברגע שהגשתם את התביעה וניתן להשקיע את הזמן על מנת למצוא את הדרך הטובה ביותר לגשת לנושא. כמו כן, אתם יכולים לקבל נכס שכבר הועבר למדינה".

על מנת להצליח להשיב את הנכס האבוד יש להוכיח את הזהות של בעל הנכס המנוח וכן של היורשים הפוטנציאלים. כדי להוכיח זהות של מישהו, צריך להציג מסמכים שונים ומגוונים כגון מסמכים בנקאיים, רישומים עירוניים, צווי ירושה, תעודות לידה, שטרי מכר ובעצם כל מסמך אחר התומך בטענה שלכם כי קרוב המשפחה שלכם היה בעל נכס מסוים ואתם היורשים החוקיים הפוטנציאלים לנכס זה. "מניסיוני, אין ממש נוסחה אחת לכל המקרים. בתביעות לנדל"ן אבוד יש לטפל בכל מקרה לגופו בהתאם לפרטים ולהיסטוריה שלו".

האם הנכס שלי מאוכלס?

במידה והנכס האבוד שאתה רוצה להשיב נמצא במצב טוב – רוב הסיכויים שהוא מושכר ע"י האפוטרופוס הכללי למעוטי יכולת במחיר מוזל (שמאי המדינה קובע את מחירו ההתחלתי של הנכס). לאחרונה, הוצעה הצעה ע"י שר האוצר דאז משה כחלון שאומרת כי הזכאים לדיור ציבורי יעברו לדירות עזובות ללא יורשים.

ההצעה זכתה לביקורת משום שבעיני רבים לא היוותה פתרון אמיתי למצוקת הדיור בישראל. "בסופו של דבר, מספר הדירות אשר יוקצה בפועל לדיור הציבורי יהיה זעום, ולא יפתור את בעיית הדיור", אומר דוד רפאל.

האם יש לי סיכוי להצליח בתביעה להשבת נכס אבוד?

דוד רפאל: "בתביעות להשבת נכס אבוד, מהניסיון שלי, הסיכוי להצלחה בהן משתנה בהתאם לרמת המורכבות. לדוגמא, יש מקרים בהם מנסים להשיב נכסים שנקנו בתקופת המנדט הבריטי. קשה יותר להתנהל מול מסמכים זרים, ובטח כשהם ישנים כל כך. בתקופת המנדט היה נהוג לרשום אנשים בשם משפחה בלבד, וקשה מאוד להוכיח שאותו "כהן" שרוצה להשיב נכס אבוד ביפו, לדוגמא, הוא אכן אותו "כהן" ששמו נרשם במסמכים על ידי פקיד בריטי בשנת 1942. כמו כן, חייבים להגיש את המסמכים לנוטריון ולתרגם אותם לעברית, על מנת שיהיו קבילים בבית המשפט".

במקרה ומתגלה קושי בהמצאת המסמכים הנדרשים על מנת להוכיח בעלות על הנכס או על קרבה משפחתית של התובע שטוען שהנכס שייך לו מכוח הירושה, ההליך יועבר אל בית המשפט לענייני משפחה כדי להכריע בסוגיה.

מה עושים במצב שבו התביעה מועברת לבית המשפט?

"במידה ומדובר בתיק מסובך ואתם לא מצליחים להוכיח אל מול האפוטרופוס הכללי את זכאותכם המוחלטת, התיק יעבור לבית המשפט. זה ממש לא אומר שהתיק אבוד, אלא שפשוט חסרים לכם מסמכים", אומר דוד רפאל. מתברר כי קיימות עוד מספר דרכים בהן ניתן להשיג זכאות על נכס אבוד: אתם יכולים להביא עדים, אשר היו עדים למעמד החתימה או המכירה של הנכס. כמו כן, ניתן לזמן עדים במידה ואתם לא מצליחים להוכיח קרבה משפחתית דרך מסמכים. במידה ובית המשפט מכריע לטובתכם, אפוטרופוס המדינה יהיה מחויב על פי חוק למסור לכם את המפתחות של הנכס.

"אני מקווה כי הדברים שנאמרו כאן יעזרו לאנשים שרוצים להשיב נכס אבוד מדורות קודמים להבין יותר טוב את התהליך הזה. במידה ויש לכם עילה, מסמכים ו/או עדים ואנשי מקצוע שמלווים אתכם בתהליך, הסיכוי שלכם להצליח הוא גבוה מאוד".

דוד רפאל: "במידה והיורשים לא מגיעים לתבוע את הנכס, הוא מושכר במחיר מופחת או מועבר לדיור הציבורי" | צילום: קבוצת רפאל

דוד רפאל: "במידה והיורשים לא מגיעים לתבוע את הנכס, הוא מושכר במחיר מופחת או מועבר לדיור הציבורי" | צילום: קבוצת רפאל

דוד רפאל הוא הבעלים והיזם העומד מאחורי קבוצת הנדל"ן הידועה "קבוצת רפאל". החברה יוזמת ובונה פרויקטים ברחבי נדל"ן המיועדים למגורים, מסחר ופארקי הייטק. כמו כן, קבוצת רפאל עוזרת לצאצאים של בעלי נכסים אבודים בתביעות להשבת הנכסים והקרקעות שלהם.

לפרטים ומידע נוסף לחצו כאן


תוכן שיווקי


 

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר