מאז שהחל גז טבעי לזרום בצנרת היבשתית ולהחליף בהדרגה את צריכת מוצרי הנפט (ואפילו במידה מסוימת את הפחם), קליטה של גז טבעי במפעלים גדולים כקטנים, מהווה שינוי מאד משמעותי בחיי המפעל. במקום להתבסס על מזוט או סולר או גפ"מ שהם נוזליים ואגורים במיכלים במפעל, עוברים להתבסס על גז טבעי שמגיע בהזרמה, ללא כל צורך במלאי אגור ותוך הפחתה משמעותית בפליטת המזהמים וחיסכון בהשקעות לצמצום זיהום.
השימוש בגז הינו ברמת סיכון גבוהה יותר מנוזל ולכן מחייב ידע מקצועי ספציפי בתחום והכרת תקני הבטיחות הספציפיים לגז, לצד היכרות עם הרגולציה הספציפית בנוגע לשימוש בגז והדרכה של כל הצוותים הטכניים במפעל. עד כה, רוב הפיתוח התבסס על ידע חיצוני מחו"ל ועל מספר מצומצם של אנשי מקצוע מקומיים, שעברו הסבה " on the job" ללא בסיס מספיק של ידע אקדמי סדיר.
לראשונה בישראל, פתחה המכללה האקדמית כנרת לימודי תואר מהנדס אנרגיית גז ונפט (.B.Sc). תואר זה ייחודי בישראל ומכשיר את דור המהנדסים שידעו ליישם את המהפכה האנרגטית במפעלים בישראל.
התפקידים שפתוחים בפני מהנדסים אלו:
מהנדס ראשי במפעלים קטנים שעוסקים בכימיה, פרמצבטיקה,פטרוכימיה, פלסטיקה.
מהנדס בתוך צוות טכני של מפעלים גדולים יותר מהתחומים שפורטו לעיל.
מהנדס הגז של מפעלים שעוברים הסבה לשימוש בגז טבעי ומפעלים שיפתחו תהליכי המשך על בסיס גז טבעי.
מהנדס בחברות גז (עוסקים בהפקת ומכירת הגז הטבעי), בחברות החלוקה (עוסקים בחיבור הגז למפעלים). מהנדס בחברות שעוסקות באנרגיה סולרית וחליפית אחרת.
כל מפעל שעוסק באנרגיה או צורך אנרגיה, יוכל להפיק תועלת רבה ממהנדס שרכש השכלה על פי תכנית הלימודים של מהנדסי אנרגיית גז ונפט של המכללה האקדמית כנרת.
המשק נדרש למאות מהנדסים שיבינו וידעו לתכנן, להקים, לפתח ולהפעיל את תשתיות הגז ואת ההסבות לצריכת גז.
מהנדסים אלה יבינו את צרכי האנרגיה במפעלים, כאלפיים (2000) במספר, ידעו לפעול תוך שמירה על תקני הבטיחות וידעו להביא כל מפעל לאופטימיזציה של ניצול אנרגטי מתוך הבנה והכרה של ההשפעות הסביבתיות ושל תחליפי האנרגיה האפשריים, כולל מקורות אנרגיה מתחדשים (כגון אנרגיה סולרית ואנרגיית רוח).
המכללה האקדמית כנרת
לפרטים: 1-800-20-90-20
www.kinneret.ac.il
תגובות