במוזיאון חצר היישוב הישן מוצגת בימים אלה התערוכה "ממשבר לתקומה – סיפורם של מפוני העיר העתיקה", אשר מנסה לשחזר את סיפורם של לוחמי ותושבי הרובע היהודי בתש"ח.
- אמנות או התרסה? פסטיבל סרטים "בעקבות הנכבה" בסינמטק מעורר סערה
- הכבש השישה עשר, הגרסה המזרחית
- איך הסתבך המוזיקאי הירושלמי עם ההפקה של הטלנובלה הלוהטת "הכלה מאיסטנבול"?
זהו סיפורם של 1,700 תושבי הרובע היהודי, אנשי היישוב הישן בירושלים, שסבלו ממצור בן חצי שנה, והפכו בן לילה לפליטים. חלקם הלכו לשבי בן חצי שנה, וחלקם – בעיקר נשים, ילדים וקשישים – פונה תוך כדי המלחמה ותוך דאגה עמוקה להולכים לשבי.
התערוכה עוקבת אחר גורלם בין השנים 1958-1948, שנים בהן נלחמה מדינת ישראל על קיומה וקלטה עולים רבים. סיפורם של תושבי הרובע משתקף מבעד לעדויות, לתצלומים ולפריטים, שנאספו מאותם ימים. לדברי אוצרת התערוכה ומנהלת המוזיאון אורה פיקל צברי, "ייתכן כי הסיפור השלם והמלא של מפוני הרובע היהודי בתש"ח לא יסופר במלואו לעולם".
היכן שוכנו המפונים ועד כמה היבט זה היה חיוני לקליטתם? מהו הפתרון שניתן בטווח הקצר ומה היה פתרון הקבע? כיצד המדינה שבדרך ואחריה המדינה הצעירה דאגה לצורכי המפונים בעודה נתונה במלחמה על עצם קיומה? שאלות אלה ואחרות נענות בתערוכה באמצעות מסמכים בני התקופה שאותרו בארכיונים השונים, זיכרונות בני התקופה והעיתונות הכתובה. בתערוכה יוצגו גם פריטים נדירים מהלחימה ברובע וההליכה לשבי, סרטון ועדויות.
ביום רביעי הקרוב, 13.2, יתקיים בתערוכה האירוע "ממשבר לצמיחה, מתקומה לתרומה", מפגש משוררים בהשראת התערוכה. האירוע יחל ב-15:30 בשער יפו בסיור מודרך עד המוזיאון על ידי המשורר בלפור חקק. לאחר מכן ידבר המשורר הרצל חקק, בעבר יו"ר אגודת הסופרים העבריים, על נתינה כאפיק של צמיחה. בהמשך יתקיים סיור בתערוכה והאירוע ייחתם בקריאת שירים על תקומה, התחדשות, נתינה ותרומה.
תגובות