ביום שלישי הקרוב, 15.1, תיפתח במוזיאון ישראל התערוכה "מניפסטו" של האמן הגרמני יוליאן רוזפלדט. השחקנית זוכת שני פרסי האוסקר ושלושה פרסי גלובס הזהב, קייט בלאנשט, מככבת בתערוכה ומגלמת בה 12 דמויות שונות, ובהן מורה, ברוקרית בבורסה, פועלת במפעל אשפה, פנקיסטית שיכורה, אשת חברה מטופחת, הומלס חסר שיניים, אלמנה שנושאת הספד בהלוויה ועוד. המונולוגים בפי הדמויות מבוססים על עשרות מניפסטים מכוננים של תנועות בולטות במאה ה-20, כגון דאדא וסוריאליזם, לצד כתביהם של יוצרי קולנוע ואדריכלים.
המיצב מתפרס על פני 700 מ"ר בחלל המוזיאון וכולל 13 מסכי-ענק. כל אחת מהדמויות שיוצרת בלאנשט שונה לחלוטין מהשנייה, והדמויות מופיעות בו זמנית על המסכים כולם.
יוצר התערוכה רוזפלדט נמשך אחר העוצמה וההשפעה של המניפסט – אותו טקסט יסוד, 'אני מאמין', הקורא לפעולה. אותם מניפסטים (או בעברית: מנשרים) מהווים הצהרות שמאגדות תפיסת עולם כוללת בתחום האמנות. רוזפלדט חיבר יחד קטעים מ-60 מניפסטים של תנועות אמנות, אדריכלות, מחול וקולנוע מקומוניזם ועד סוריאליזם, מדאדאיזם ועד דוגמה 95, ליצירת המונולוגים. באמצעות בחירה נועזת בדמויות, במצבים ובסביבות שבהם "נשתל" הטקסט, האמן מבקש לבחון את כוחם של המניפסטים ואת הרלוונטיות שלהם לזמננו.
אוצרת התערוכה מירה לפידות מסבירה כי "האמן קיבל שלוש החלטות עקרוניות שהופכות את 'מניפסטו' ליצירה משמעותית ומפתיעה כל כך: המונולוגים נאמרים מפיה של אישה, כל הדמויות מגולמות בידי שחקנית אחת, וכל הסצנות נטועות במציאות העכשווית. הדמויות שמגלמת קייט בלאנשט לעיתים תואמות את רוח המניפסט המקורי ולעיתים יוצרות עימו ניגוד חריף ואפילו קומי. כך לדוגמה, המונולוג שהושם בפי מורה המחלקת מבחנים לתלמידי בית ספר ומנחה אותם בציטוט ממניפסט של הקולנוען ג'ים ג'רמוש: 'שום דבר אינו מקורי. גנוב מכל מקום שמצית את הדמיון שלך'".
פרופ' עידו ברונו, מנכ"ל מוזיאון ישראל, מוסיף כי "בעידן ההטעיה וההטעיה הכפולה, עידן ה'פייק ניוז' והאמת היחסית, התערוכה מעלה שאלות מהותיות על מעמדה של אמת אחת ועל היכולת של חזון אמנותי להניע לפעולה ולחולל שינוי. אני בטוח שהתערוכה שזכתה לעניין רב ברחבי העולם, תמשוך אליה כאן בישראל קהל מגוון ותעורר דיון ציבורי חשוב".
המיצב 'מניפסטו' נוצר בשנת 2015 והוצג בחללי אמנות וגלריות שונות ברחבי העולם. בתחילת 2017, הוקרן הסרט לראשונה בגרסתו העלילתית בת ה-95 דקות בפסטיבל 'סאנדאנס', פסטיבל האינדי הגדול בעולם, וזכה לשבחים רבים. הסרט הוקרן גם בסינמטק בפסטיבל הקולנוע האחרון.
רוזפלדט נולד בשנת 1965 במינכן, והוא יוצר מאז שנות ה-90. עבודותיו מורכבות בעיקר מסרטוני וידיאו משוכללים ויזואלית, המוצגים לעתים קרובות כהקרנות פנורמיות מרובות ערוצים. המיצבים שלו נעים בסגנון מסרט תיעודי ועד נרטיב תיאטרלי. לדוגמה, בעבודתו "לונלי פלאנט" משנת 2006 ניתן לעקוב אחר תרמילאי היפי מערבי המטייל ברחבי הודו, כפי שהיא נראית בעיניים מערביות. בעבודה "לילה אמריקאי", שהוצגה בתערוכה במוזיאון תל אביב, הוא פירק את ז'אנר המערבון והציג את אחורי הקלעים מתוך הסצנות המוכרות של המערבונים. רוזפלדט משתמש בעיקר בסרט 16 מ"מ ו-35 מ"מ, ולעיתים קרובות עובד בשיתוף פעולה הדוק עם הצלם כריסטוף קראוס.
המיצב "מניפסטו" שמגיע לירושלים סחף אלפי צופים במוזיאונים המובילים בעולם ובהם בהמבורגר באנהוף בברלין, בגלריה הלאומית בפראג, ובארמורי בניו-יורק. התצוגה במוזיאון ישראל מתקיימת בשיתוף עם הגלריה הלאומית בברלין והיא תלווה בחלק היסטורי עם מניפסטים מקוריים מאוסף המוזיאון.
תגובות