ביום שישי, 28.12, תיפתח במוזיאון ישראל התערוכה "הניצחון על השמש: גלגולו של האוונגרד הרוסי", המספרת את סיפורה של אמנות המופת הרוסית שתחילתה באוונגרד הרוסי פורץ הדרך והמשכה באמנות המחתרתית שנוצרה מתחת לאפו של השלטון הסובייטי. התערוכה תציג יצירות מתחילת המאה ה-20 ועד ימינו.
היא נפתחת במהפכה האמנותית שהציג קזימיר מלוויץ', מגדולי אמנות האוונגרד בעולם, אשר ביקש לבטא את הרוח המהפכנית באמצעות אמנות מופשטת. השינוי הרדיקלי בתפיסת האמנות, ייצוג המציאות על-ידי שימוש בצורות גאומטריות פשוטות, כגון משולש, עיגול, צלב וכמובן הריבוע השחור – שיטה שהוא כינה 'סוּפּרֶמָטיזם' – בא בעקבות הרצון שלו לשינוי בחברה. יצירות של אמנים שונים בתקופות מאוחרות יותר נמצאות בלב התערוכה, בה מובאת האמנות המחתרתית שנוצרה במקביל לסגנון הרשמי, משנות ה-60, לאחר מות סטלין. את התערוכה חותמות עבודות של אמנים עכשוויים שנוצרו מאז שלהי שנות ה-80, אחרי הסרת ההגבלות, ברוסיה בת ימינו.
"לראשונה בישראל מוצגת תערוכה החושפת את קשת התופעות האמנותיות ברוסיה, מאוונגרד לאנדרגראונד והשלכותיהם העכשוויות, בדגש על אמני מפתח מדורות שונים", אומרת טניה סירקבויץ', אוצרת התערוכה. "שיתוף הפעולה הנדיב שהמוזיאון זכה לו ממוסדות-עמיתים כמו הגלריה הממלכתית טרטיאקוב במוסקווה, מוזיאון הארמיטאז' בסנט פטרסבורג ומרכז פומפידו בפריז – ומאספנים פרטיים, ובראשם האמן והאספן מיכאיל גרובמן שחי בתל-אביב, נתן פתח לייצוג נאה של קשת התופעות הרחבה שהצמיחה התקופה".
פרופ' עידו ברונו, מנכ"ל מוזיאון ישראל מוסיף כי "ב'ניצחון על השמש' אפשר לראות זיקה מעניינת בין האומץ האמנותי פורץ הגבולות של אמני האוונגרד של תחילת המאה ה-20 לאומץ האישי של אמני אמצע המאה שיצרו במחתרת אמנות שתכניה נגדו את האידאולוגיה של המשטר".
תגובות