השבוע נפתחה בספרייה הלאומית התערוכה "לשנה הבאה בני חורין" – תערוכת הגדות פסח לא מסורתיות משנות המאבק להקמת המדינה, לקראת חגיגות ה-70 למדינת ישראל. בתערוכה מוצגות כ-30 הגדות לא מסורתיות, שמחברות את סיפור יציאת מצרים עם יום העצמאות הראשון של המדינה. ההגדות, שיצאו לאור בין השנים 1948-1940, הודפסו בארץ בתנאים קשים, אך הן מסמלות את הרעיון הציוני, ומקשרות אותו ליציאת מצרים.
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באנדרואיד
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באייפון
- מדריך העסקים הגדול של ירושלים
- תרבות בירושלים – לכל הכתבות
הגדות לא מסורתיות הן כאלו המשלבות בטקסט המסורתי-אורתודוקסי פרשנויות ותוספות בעלות אוריינטציה ציונית, חילונית ובאותן שנים שלפני הקמת המדינה מדובר בעיקר בתוספות שהדגישו את הסבל והתלאות שבדרך להקמת המדינה. חלק מההגדות שמוצגות בתערוכה שייכות לאוסף הספרייה הלאומית וחלקן שייכות לאספן אבירם פז מקיבוץ משמר העמק.
בין ההגדות שמוצגות בתערוכה יש כאלו שהודפסו תוך כדי מלחמת העולם השנייה על ניירות פשוטים ומכונות שכפול, והופצו בקרב מחנות העקורים של ניצולי השואה. הגדות אחרות הודפסו והופצו בקרב פלוגות של חיילים יהודיים ששירתו בצבא הבריטי לרבות, הגדת פסח של פלוגת נשים שהוצבה במצרים.
אוצר התערוכה ואוסף ישראל בספרייה הלאומית, ד"ר חזי עמיאור, מסביר כי "בשנים הרות גורל אלו הלמו המסרים של החירות והצדק שיש בהגדת הפסח את מאבק ההישרדות ורוחות הגאולה הפיחו בהן רוח ומשמעות. נוסח ההגדה התאים להתכנסויות קהילתיות ולהקראה ציבורית במוסדות החדשים של העם היהודי – התנועות החלוציות, מחנות העקורים, הקיבוצים, הצבא ועוד. בזכות עוצמת האירועים ובזכות הטקסטים המרגשים היו ההגדות החדשות גם ליוצרות קנון של שירה וספרות ציונית חלוצית והן ביטאו את סדר היום הלאומי".
התערוכה תינעל ביומו האחרון של חודש מאי. הכניסה הינה ללא תשלום בימי ראשון-חמישי, 19:00-9:00, ובימי שישי, 13:00-9:00.
תגובות