שוברים את תקרת הזכוכית, גם באומנות: תערוכה ייחודית מסוגה, 'לעשות אומנות', תיפתח ביום חמישי הקרוב, 19.10 בשעה 17:00 בבית רחל שטראוס, במסגרת הביאנלה של ירושלים, ותציג יצירות של 14 אומנים עם מוגבלות שכלית. מדובר בדיוקנים עצמיים המבוססים על יצירות שונות מתולדות האומנות. כל יצירה שעליה מתבסס הדיוקן נבחרה על ידי האומנים עצמם, שציירו את הדיוקן בסדנת האומנות של עמותת אקים ירושלים.
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באנדרואיד
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באייפון
- מדריך העסקים הגדול של ירושלים
היצירות של אבנר, שמואל, רחל, אליעזר, איבגני, ניסן, שלמה, אוריאל, משה, פרחי, חנה, שלום, יעל ותמר, שיוצגו בביאנלה של ירושלים, מתבססות על יצירות של ואן גוך ושל פרידה קאלו, על 'המנגן העיוור' של פיקסו ואפילו על משה רבנו של רמברנט. כל אלו, ועוד רבות אחרות, קיבלו חיים חדשים בידיהם של האומנים הללו והפכו ליצירה חדשה, צבעונית ואותנטית, ששואבת הרבה מאוד, כמובן מהמקור שעליו התבססו.
מי שלא יודע זאת מראש, לא יוכל לנחש שמדובר בעבודות של אנשים עם מוגבלות שכלית – שהרי מדובר באומנים לכל דבר, שיוצרים כבר למעלה מעשור במסגרת סדנה מיוחדת של אקים ירושלים, מציגים בתערוכות בארץ ובעולם ומגיעים להישגים מרשימים. הפעם הם משתתפים בביאנלה של ירושלים, במסגרת התערוכה 'לעשות אומנות'.
"התשוקות שלנו, הפחדים שלנו, התסכולים שלנו, המזל שלנו, התקוות שלנו והצרות שלנו – כל אלה אמורים להיכלל בצורך שלנו 'לעשות אומנות', אלא שלפעמים אנחנו מתורבתים מדי, סקסיסטיים מדי וכנים מכדי שנוכל לעשות זאת – יש יותר מדי מגבלות", מספר מטי יפרח, מנחה הסדנה. יפרח מסביר כי באומנות המכונה Brut"" ("גולמית") יש חופש ותמימות. בניגוד אלינו, דומה שדווקא ה'אאוט-סיידרים', שנראים כמי שאינם חופשיים בחייהם או כלואים בהתנהגותם או במוגבלותם, הם דווקא האנשים המשוחררים לחלוטין, משוללי כל טאבו בדמיונם.
תהליך העבודה החל בהנחיה אישית של חברי הסדנה ובבחירת יצירת אומנות קאנונית לעבודה לפי רצונם. הבחירה נעשתה מתוך מבחר גדול מאוד של עבודות שהוצגו בפניהם, ונעשתה באופן אינטואיטיבי ולא שכלתני. בהמשך צולמו חברי הסדנה בסגנון הדמויות הללו, וכל תצלום הודפס על בד קנבס. כאן עברו האומנים לשלב השני של העבודה ועמלו על יצירת הפורטרט/ציור האישי שלהם, בסגנונו הייחודי. התוצאה הסופית: ציורים-צילומים המציגים ניסיון לשלב בין האומנות הקאנונית והמודעת, לבין האומנות התת-מודעת והאינטואיטיבית של האומנים המשתתפים בסדנה.
סדנת האומנות של עמותת אקים ירושלים החלה לפעול בשנת 2000. בסדנה פעילים באופן קבוע 14 אומנים ואומניות בעלי מוגבלויות, בהדרכתם של שלושה מנחים. הפרויקט הנוכחי המוצג במסגרת הביאנלה של ירושלים הוא ניסיון לשלב בין יצירות מתולדות האומנות הקאנונית, לבין עבודות הארט-ברוט האישיות של חברי הסדנה.
התערוכה תיפתח, כאמור, ביום חמישי, 19.10 בשעה 17:00 בבית רחל שטראוס, רחוב דרך בית לחם 81.
תגובות