תערוכה חדשה במוזיאון ישראל חושפת פריטים היסטוריים יקרי ערך ורבי משמעות, והם מטבעות מקוריים מתקופות קדומות ואף מלפני הספירה. בתערוכה, "הון-שלטון: מטבעות זהב רומיים מאוסף ויקטור אדה", שנפתחה השבוע מצויים 75 מטבעות זהב נדירים מתקופות שונות והחל מימי הקיסרות הרומית.
קשרי הון ושלטון הם לא המצאה של המאה ה־20 וגם לא ניתן 'לזקוף' אותה לזכותם של מנהיגים פוליטיים מודרניים. למעשה, מקורם של קשרים אלה כבר בימיו של יוליס קיסר ששלט באימפריה הרומית במאה הראשונה לפני הספירה. עד אותה העת, נהוג היה להטביע סיפורים הנוגעים לאבות אבותיהם של תושבי האזור על המטבעות, אך ליוליוס היו תוכניות גדולות יותר. הוא היה למעשה הראשון להטביע את דיוקנו על המטבעות, מה שנראה בעיני רבים פסול ויש הטוענים כי זו אף אחת הסיבות להירצחו.
בין הדוגמאות שהוטבעו על המטבעות היו סיסמאות שתומכות בשליט ואף מציגות את נשותיהם. אמירות כמו "הנדיבות של הקיסר" נכתבו ובכך סייעו לשמר את תדמיתו של השליט באזור. אחד המטבעות הראשונים שהטביע יוליוס תיעד את ניצחונו על שבט "פריסי", שהוא אגב מקור שמה של העיר פריס, בירת צרפת. ספק אילו ללא הנצחת מעשים, עלילות ודמויות אלה על המטבעות, היתה משתמרת ההיסטוריה המוכרת לנו כיום בדמותה. בעבר אמצעים אלה שימשו בעיקר ליצירת תחושת קירבה בין הנתינים לבין השליט, שאותו היו רואים רק לעיתים רחוקות, אם בכלל, ולליכוד קבוצות האוכלוסייה שהיו מצויות על פני שטח עצום.
המטבעות כבר אז היו רבי ערך אולם היום, המטבעות שווים הרבה יותר משווים המקורי. כך למשל מטבע אחד היה מאפשר לקנות חמור או 12 זוגות נעליים, והיום היתם יכולים לרכוש באמצעות מטבע אחד יאכטה יוקרתית.
תגובות