החום הכבד שמאפיין את ימי הקיץ מונע ממשפחות רבות לצאת לטיולים, אולם יש מה לעשות ויש אפשרויות לטייל גם כשחם. אופציה אחת, היא פשוט לצאת לטיול בשעות הפחות חמות – או בשעות הבוקר או אחר הצהריים. אפשרות אחרת היא פשוט לטייל במקומות קרירים. ד"ר ענת אביטל, מנכ"לית "מטיילים עם ענת", ממליצה על טיול שכזה – לנחל מערה ולמערת התאומים. זהו טיול מלא חוויות ומתאים לילדים מכיוון שהוא כולל ביקור במערת נטיפים, היכרות עם עטלפים, וגם מתקני שעשועים כיפים לילדים העשויים סלע טבעי. אורך המסלול כולו הוא כשני קילומטרים והוא נמשך כשעתיים. מערת התאומים פתוחה מדי שנה רק מראשית האביב ועד לתחילת הסתיו, מאפריל ועד לסוף אוקטובר, כך שזוהי בהחלט הזדמנות כעת להגיע לביקור. בתקופת החורף הכניסה אל המערה אסורה, מכיוון שזוהי התקופה בה העטלפים ישנים את שנת החורף שלהם. לפני היציאה לטיול יש להצטייד בפנס, וכמובן שלא לשכוח מים, כובע ונעלי הליכה.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של "'כל העיר' עדכונים בזמן אמת"
תושבי ירושלים – יש לכם תלונה דחופה או משהו שחשוב לטפל בו? פנו למייל האדום של "כל העיר"[email protected]
המערה נמצאת באזור בית שמש. ממחלף שמשון יש לנסוע דרומה לכיוון כביש 3855. בצידו המזרחי של הכביש יופיע שלט עם פניה לנחל המערה. כאן ממשיכים בדרך לא סלולה וישנה חניה מסודרת בחניון עפר. ההליכה נעשית בערוץ היבש של הנחל. הדרך מסומנת בסימון שבילים אדום בשביל רחב המוביל לוואדי. הצמחייה סביב היא צמחיה ים תיכונית הכוללת עצי אלון, שיחי אלה, עוזרר ואשחר. אפשר ליהנות מההליכה והמראה בהליכה הראשונית אל המערה, האורכת כחצי שעה. מעניין לראות כי בנחל מערה יש הבדל בין הצמחייה בצידו הצפוני לבין זו בגדה הדרומית. זו הפונה צפונה סופגת פחות קרינת שמש ישירה ולכן נשמרת בה יותר לחות ובהתאם לכך הצמחייה עשירה וצפופה. לעומת זאת, בגדה השנייה הפונה דרומה וסופגת קרינה חזקה יותר של שמש, הצמחייה יבשה וקוצנית יותר. לאחר חצי שעת הליכה לערך תמצאו בצידו השמאלי של הערוץ גרם מדרגות שיוביל אתכם בבטחה אל פתח המערה.
- ועידת החינוך של ערי ישראל מגיעה לירושלים
- מכללות צה"ל: התקבלה ההחלטה הסופית
- מהפך ב-45 מיליון שקלים: העבודות בגן סאקר יצאו לדרך
מדוע נקראת המערה "מערת התאומים"? על פי האגדה, למי המעיין השוכן במערה סגולות רפואיות לנשים עם בעיות פוריות. האגדה מספרת כי אישה עקרה הלוגמת ממי המעיין תזכה מיד לתאומים. כאשר נכנסים למערה ומאירים מגשר העץ שבה אל החלל באמצעות פנסים, ניתן לראות דמויות ילדים חצובים בסלע.
חשוב לצעוד בזהירות בתוך המערה כדי שלא להחליק על הקרקע הרטובה ולהיעזר כמובן בפנסים שהבאתם מבעוד מועד. עם הכניסה לא ניתן לפספס את קריאותיהם של העטלפים התלויים בה, ובעזרת הפנסים תוכלו גם לראות אותם.
עטלפים הם שם כולל לקבוצת יונקים המסוגלים לעוף וניזונים מחרקים או מפירות. במערת התאומים חיים עטלפי חרקים. עטלפים פעילים רק בלילה והם מהווים שליש ממני היונקים בישראל. הסיבה שבעטיה הכניסה למערה אסורה בחורף היא שמירה על בעלי החיים הללו, ועצירת הירידה באוכלוסיית עטלפי החרקים בחבל הים התיכון, בה מינים מהם נכחדו או נמצאים על סף הכחדה.
שימו לב שבתוך המערה ישנו שביל מסודר, הכולל מדרגות, המובילות לסיור פנימי במערה. חשוב שלא לסטות מהשבילים. בשלב מסוים תראו משמאלכם נטיפים וזקיפים פעילים, מראה מרתק ומעניין. בסיום השביל תפגשו במעין פנימי הכולל בריכת מים קטנה (אין כניסה לבריכה והיא נמצאת מעבר למעקה העץ המגדר את שביל המותר להליכה). החזרה החוצה למערה נעשית באותה הדרך, בכיוון ההפוך.
עם היציאה מהמערה, זה הזמן לבקר במתקני השעשועים הטבעיים שבאזור. יש לחזור אל הרחבה ומשם להמשיך ולעקוב אחר סימון השבילים האדום מזרחה. לאחר כחמש דקות של הליכה תגיעו למגלשות סלע טבעיות.
תגובות