אקווריום ישראל (צילומים: אדם אקרמן)
אקווריום ישראל (צילומים: אדם אקרמן)

הפינה ההיסטורית: ים יש מאין – כך הוקם האקווריום היבשתי הגדול בירושלים

מי אמר שאין ים בירושלים? כרישים, מדוזות, שלד של לווייתן ענק וחממת פרפרים, את כל אלו ועוד תוכלו למצוא באקווריום ישראל, שריתק אליו מאות אלפי מבקרים גם בשנה החולפת

פורסם בתאריך: 5.1.25 11:01

ים וירושלים, ירושלמים וים – נושאים שהיוו ברבות השנים מוקד לבדיחות ולמתיחות של ה-1 באפריל. עד שבעשור הקודם התקבלה החלטה לעשות בירושלים יש מאין. טוב, לא בדיוק ים – אבל משהו שמרגיש כמו.

וכך, בשנת 2017 נפתח בירושלים האקווריום היבשתי הענק, שבהקמתו הושקעו כ-100 מיליון שקל. תחילה הוא נקרא "ים לי-ם", ומהר מאוד הפך שמו ל'אקווריום ישראל ירושלים' ע"ש משפחת גוטסמן.

האקווריום נפתח לאחר ארבע שנות תכנון, שכן הכנת אקווריום בהרי ירושלים היתה אתגר מדעי, הנדסי וביולוגי כביר. הוא חצוב ובנוי לתוך ההר במבנה הדרומי של נחל שורק, בדרך המובילה לשמורת הטבע של מעיין עין לבן. האקווריום משתרע על שטח של 20 דונם, גודלו כ-6,5 דונם והוא כולל 33 מכלים, המחולקים לפי הימים של ישראל: ים התיכון, ים סוף והכנרת – ותצוגה נפרדת לים המלח. המבקרים הולכים במנהרות המכלים, וצופים בתצוגה מרהיבה של דגים: הכוללים דגי ים סוף צבעוניים, אלמוגים, צלופחים, מדוזות, מקרלים, ברקודות, טריגונים וגם 4 כרישים (שגודלם כמטר וחצי). סוסני ים, כוכבי ים, חתולי ים, מדוזות, קיפודי ים, צבי ים וסרטנים – יוצרים אטרקציה תיירותית מרשימה ומעשירה.


כריש בירושלים (צילומים: אדם אקרמן)

כריש בירושלים (צילומים: אדם אקרמן)


לעובדה שירושלים לא קרובה לים, אין משמעות רבה, כי את המים המלוחים לאקווריום ייצרו בעזרת אלפי טונות של מלח. כן הוקמו בתי גידול עם מים נקיים לדגים שהובאו בטיסות, בתוך מכלים ושקיות פלסטיק לירושלים מ-20 מדינות, בהן קניה, הולנד, אינדונזיה ופורטוגל. הפארק התת ימי שנוצר, מציג למבקר את הטכנולוגיה האינטראקטיבית המתקדמת ביותר, תצוגות והסברים מאירי עיניים ליד כל מכל – כך נוצר אקווריום מהמודרניים בעולם.

מחצית מתוך 100 מיליון השקל שהושקעו בהקמה, נתרמו על ידי משפחת גוטסמן מניו יורק, והשאר מומנו על ידי עיריית ירושלים ומשרד התיירות. האקווריום נבנה כהמשכו של גן החיות התנכ"י המצליח – ושניהם מהווים כיום את אתר התיירות המתוייר ביותר בארץ – עם למעלה ממילון מבקרים לשנה (כ-750 אלף בגן החיות וכ-350 אלף באקווריום).


הכניסה לאקווריום (צילום: אדם אקרמן)

הכניסה לאקווריום (צילום: אדם אקרמן)


האקווריום הוקם במסגרת התוכנית הלאומית לשמירה על המגוון הביולוגי בישראל. המטרה היתה לקידום והגברת המודעות הציבורית, לשמירה על בתי הגידול והסביבה הימית בארץ. השמירה על חופי הארץ הסובלים מזיהום מודגשת בסיור באקווריום ומובלט הנזק שנגרם בשל השלכת שקיות פלסטיק הגורמות למותם של דגים גדולים, לצבי הים ולדיונונים – שמזהים אותן כמדוזות ובולעים אותן. דרישות האדם מהים הן רבות: מזון, ייצור חמצן, נופש והתפלה.

סיור באקווריום תורם להבנת הצורך של האדם לשמירה על הים. האתר מהווה כלי להפעלה חינוכית, להעלאת המודעות לזיהום הים ולשמירה על הסביבה. תצוגת מכל הים התיכון – החוף הארוך בארץ – הוא הגדולה במכלים ותחומים בה 1.6 מיליון קוב מים. בנוסף לתצוגת מכלי הענק – ישנן תצוגות קטנות בנושאים ימיים כמו: פלישת מיני דגים לים התיכון דרך תעלת סואץ, החיים בלהקות דגים, הסוואה וסימביוזה. ישנם גם אקווריונים קטנים משניים עם בעלי חיים מגוונים, שניתן להיכנס אליהם בזחילה ולהגיע לגליל זכוכית שסביבו הם נעים, ולחוש כאילו נמצאים בתוך המים ו"נוגעים" בדגים. האקווריום מונה 190 מינים שונים של דגים וזנים ימיים וכן אוסף עשיר של קונכיות וצדפות ייחודיות. משך כשנתיים טרם פתיחת האקווריום התאקלמו סוגי הדגים השונים במתקני מים מיוחדים, עברו בדיקות ומעקב צמוד – בטרם שוחררו למימי האתר. במקום אין בזבוז מים, הוקמה מערכת תפעול וניקוי משוכללות, במטרה לטהר את המים באקווריום, אשר גם מותפלים וממוחזרים.


פינת נוי עם בריכת דגים אקווריום (צילומים: אדם אקרמן)

פינת נוי עם בריכת דגים אקווריום (צילומים: אדם אקרמן)


 

 

עם הקמתו של האקווריום, הוחלט שלא יהיו בו יונקים ימיים ולא מיני דגים טורפים תוקפניים (כמו הפיראנה או טיראן). דגי מאכל (כמו אמנונים, בורים, סיכנים, ארסים ועוד) מוצגים במיכל נפרד. אטרקציה ייחודית מהווה שלד ענק של לוויתן באורך למעלה מ-17 מטרים, שנסחף בשנת 2021 לחופי הארץ ונקבר על ידי עמותת מחמל"י (מרכז חקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים) בשמורה הקרובה למקום היגררותו.

בשנת 2023 הוחלט לחשוף את השלד ולהציגו באקווריום. אחרי עבודת טיפול ושיחזור העצמות ושימור טבעי, שארכה יותר משנה בהשקעה של למעלה ממיליון שקלים – תלוי כיום השלד מתחת לתקרת המבואה.


אלמוגית בתנועה (צילום: אדם אקרמן)

אלמוגית בתנועה (צילום: אדם אקרמן)


אטרקציה נוספת משנת 2023 היא תצוגת המגוון הביולוגי ובית הפרפרים הנמצא במתחם האקווריום – בסמוך לגן החיות התנכ"י. התצוגה מדמה יער טרופי, שמעליו נמצאת מעטפת יריעות הסוגרת עליו. ובה בתוך החלל הענק שוררת לחות גבוהה של למעלה מ-60 אחוז וטמפרטורה של 26 מעלות, ומתעופפים בה כ-12 מיני פרפרים טרופיים. במרכז התצוגה ישנם שני ארונות הגחה, שבהם ניתן לראות את שחרורם של הפרפרים מהגלמים ותחילת מעופם בחלל האתר. הפרפרים מובאים מארצות מרכז אפריקה ומרכז אמריקה, מסביבות יערות הגשם הטרופים (ולאחר שעוברים בדיקה בתחנת ביניים באנגליה) – ואזי מוטסים ארצה.


שלד לווייתן באורך 17 מטר (צילום: אדם אקרמן)

שלד לווייתן באורך 17 מטר (צילום: אדם אקרמן)


צוות צוללנים, הצולל בין הכרישים והטריגונים ומנקה מבפנים חלונות זכוכית – שגובהם מגיע לשבעה מטרים – מהווה מקור להתפעלות. מתקיימים גם שעורי צלילה מודרכים בתצוגות ארבעת הימים. התרגשות בקרב המבקרים מעוררת גם בשעת האכלת צבי, דקרים וסוסוני ים. שלושת מכלי המדוזות, הפכו אף הם לאטרקציה המרתקת רבים. בשונה מהחשש מצריבה כאשר נתקלים בהן בחוף הים – כאן רבים נעמדים לחזות בתנועתן הקלילה וצורתן המזכירה פעמון או מטריה – וגופן חסר העצמות, השקוף וללא אברים פנימיים – הוא דמוי ג'לי. המדוזות אינן יודעות לשחות ולכן הן נראות מרחפות ופורשות משושים. במכלי האקווריום שוחים שלושה מיני מדוזות: החומה-אדומה נקראת המצפנית, המנוקדת זכתה לכנוי פעמונית. הזן השלישי קרויה הירחית, והינה ילידת הארץ – וזהו המין הראשון של מדוזה בתצוגה, שנולד באקווריום הירושלמי.

האקווריום הירושלמי זוכה להערכה בינלאומית והוא הגדול במזה"ת ונחשב לפנינה מזרח-תיכונית. ירושלים זכתה לאתר המאפשר סיור בכל מזג אוויר – ובכל שעות היממה. צוות נאמן ומקצועי דואג לפעילויות מיוחדות בחגים, על מנת לרתק את כל המבקרים ליתר הכרת בעלי החיים הימיים –ולהפוך את הביקור לחוויית בילוי משפחתית. יצוין לשבח כי האקווריום אירח מפרוץ המלחמה, מעל ל-20 אלף תושבים שפונו מבתיהם בדרום הארץ וצפונה וזאת ללא עלות.


מדוזה מזן המצפנית (צילום: אדם אקרמן)

מדוזה מזן המצפנית (צילום: אדם אקרמן)


יצוין כי עד המלחמה, האקווריום היה גם על מפת התיירים חובבי הטבע והדגה שהגיעו לארץ. ברם, הפסקת הטיסות לישראל ופתיחתו ב-2023 של פארק המים המדהים באבו דאבי במפרץ הפרסי, הסבו את חובבי הדגים (ובעיקר את מעריצי היונקים) ליעד תיירותי עולמי. האקווריום באבו דאבי מונה 200 כרישים ודגי טרף, זוחלים וציפורים. הוא מחולק ל-10 אזורים של חיים על פני כדור הארץ – ביניהם דגה ויונקים מהאוקיאנוס השקט, מהמים המתוקים של נהר האמזונס וממי הקרח הקפואים של הקוטב הצפוני. גודלו של אקווריום זה, שהיה לאטרקציה עולמית – 9 דונם, והוא מכיל כ-300 מינים וזנים של דגים ואלפי בעלי חיים מסוגים שונים. שמו של האקווריום "ים העולם" ונראה שהוא הגדול והמודרני מסוגו בעולם.

ברם, לאור הנתון של אלפי המבקרים באקווריום הירושלמי, נראה שהאקווריום "ישראל-ירושלים" – בהתקרב העשור הראשון לפתיחתו – הצליח לרכוש את אהדת תושבי המדינה כמקום בלוי, רוגע והעשרה. תורם לכך, סמיכותו של האקווריום לגן החיות התנכ"י – והאפשרות לבקר בו ביום – בשני האתרים הייחודיים.

  • הכותב הוא אדם אקרמן, מחבר הספרים: "101 אתרים בירושלים" ו"ירושלים המסתורית: 99 אתרים חבויים"

 

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר