חלפו להם חגי תשרי והחלטנו לחזור לשגרה של תזונה בריאה לקראת החורף שמגיע. כבר למחרת בבוקר התעוררנו למראה שלל סופגניות שעומדות להן כתכשיטים בכל ויטרינה של כל מאפיה. אם בעבר, היתה בחג החנוכה סופגניה אחת מסורתית עם ריבה או בלעדיה, הרי שבשנים האחרונות אנו עדים למהפכה של ממש בתחום, עם מבחר גדול של סופגניות במגוון טעמים, עיצובים, מילויים וצבעים, שנמצאים בכל מקום.
לעדכונים אחר כל הידיעות הכי חמות>>
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באנדרואיד
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באייפון
סוגי הסופגניות הקיימות:
1) סופגניות מסורתיות עם או בלי ריבה.
2) סופגניות עם מילויים שונים כגון ריבת חלב, קרם וניל, קרם שוקולד, קרם פירות.
3) סופגניות "מתוחכמות" עם מילויים מפתים שעליהן תוספת ציפוי של קצפות, שוקולד, אגוזים, עוגיות, וסוכריות.
חישוב הקלוריות מהסופגנייה מתחלק לפי רכיביה:
– הבצק: בצק שמרים עשוי מקמח לבן, שמרים, חלב, סוכר, ביצים ולפעמים חמאה.
– מילויים: עשויים בעיקר מקרם פטיסייר או גנאש.
– ציפויים ותוספות.
ברור לכולנו שכל אלה עשירים בסוכרים פשוטים ושומנים בעיקר רווים ועלולים להזיק בריאותית.
ולשאלה המעניינת – כמה קלוריות יש בכל סופגנייה?
מבחינה תזונתית, הבצק הוא הרכיב "המאוזן" ביחס לשאר רכיבי הסופגנייה. כפי שאפשר לראות ככל שהסופגנייה מתוחכמת יותר אחוז הבצק יורד, והאיכות התזונתית בהתאם.
יצוין, כי קשה לחשב בדיוק כמה קלוריות יש בכל סוג של סופגנייה, משום שלכל סופגנייה יש גודל, מילוי וזמן טיגון שונה.
ובכל זאת, הנה הערכה של כמות הקלוריות הממוצעת בסופגנייה:
– סופגנייה מסורתית (עם או בלי ריבה) תכיל כ-350-250 קלוריות.
– סופגנייה עם מילויים שונים תכיל כ-400-300 קלוריות.
– סופגנייה מתוחכמת תכיל כ-600-400 קלוריות.
אז מה ניתן לאכל בקלוריות האלה?
– ארוחת בוקר שמורכבת מ- 2 פרוסות לחם קמח מלא, חביתה משתי ביצים, סלט ירקות וכף שמן זית. ארוחה זו מוערכת בכ-450 קלוריות.
– ארוחת צהרים המורכבת מחזה עוף צלוי, שעועית ירוקה מוקפצת בשמן זית, וכוס וחצי של אורז בסמטי מבושל. ארוחה זו מוערכת בכ-600 קלוריות.
שימו לב, סופגנייה שווה בערכה הקלורי לארוחה שלמה. ובדרך כלל אוכלים סופגנייה מעבר לארוחה ולא במקומה.
לכן, אם נאכל 8 סופגניות במשך החג ניתן להשוות זאת לתוספת של ארוחה שלמה כל יום.
שיטת הכנה של הסופגנייה: כידוע , שיטת הטיגון אינה מומלצת ועשויה לגרום לנזקים בריאותיים כגון רמות שומנים בדם גבהות, מחלות לב, וסוגי סרטן שונים. כפי שראינו משקלה של סופגנייה מסורתית יהיה יותר גדול מאשר סופגנייה מתוחכמת.
נראה שיש השלכה בריאותית בטיגון בהתאם לגודל הסופגנייה. ככל שסופגנייה תהיה גדולה, היחס בין שטח הפנים לנפח שלה קטן ולכן תספוג פחות שמן בזמן הטיגון לעומת סופגנייה קטנה שהיחס בין שטח הפנים לנפח שלה גדול יותר. באותו אופן, דונאט עם חור (או ספינג') שאין לו צורה עגולה מושלמת יגדילו את שטח הפנים ביחס לנפח שלהם ויספגו יותר שמן ומכאן יכילו יותר קלוריות.
לכן, היה ניתן להסיק שנעדיף לאכול סופגנייה אחת גדולה מאשר שתי סופגניות קטנות. אלא שבסופגניות גדולות יש יותר מילוי ובצק שתורמים משמעותית קלוריות, סוכרים ושומנים.
לסיכום, הבחירה המועדפת תהיה לאכול סופגנייה אחת קטנה בלבד.
סוג השמן? השמן המועדף לטיגון הוא שמן קנולה, המכיל כמות גבוהה של שומן חד בלתי רווי, המסייע בהורדת רמות כולסטרול בדם ועמיד יותר בטיגון. וזאת לעומת שמנים אחרים המכילים כמות גבוהה של חומצות שומן בלתי רוויות, ולכן חשופים יותר לחמצון מהיר (לדוגמא שמן סויה, חמניות, זית וכד').
טיפים כיצד לעבור את החג בשלום
1) בחרו 2 ימים בהם תאכלו סופגנייה בחנוכה.
2) בחרו את הסופגניות שאתם באמת אוהבים – והשתדלו שהיא תהיה קטנה.
3) עדיף לבחור סופגנייה במילוי סטנדרטי של ריבת תות שתכיל פחות קלוריות, סוכר ושומן לעומת מגוון השוקולדים והמתוקים האחרים. בחירת המילוי כשלעצמה עלולה להוסיף כ-150 קלוריות לערך הסופגנייה.
4) אתם רוצים מילוי מעניין יותר וקשה לכם לבחור איזו סופגנייה לאכול? תתחלקו עם בני משפחתכם, חצי או רבע סופגנייה עד שתגיעו לסופגנייה השלמה – ונהניתם מכל הטעמים.
5) אל תשכחו שיש לנו מסיבות משפחתיות ועוד מזונות מטוגנים בחג. הקפידו בכל ארוחה לאכול שתי מנות ירק או מרק ירקות כדי לאזן את הארוחות.
6) הרבו בשתיית מים, ותרו על שתייה מתוקה.
7) היו פעילים במשך השבוע. צאו להליכה עם הילדים ותיהנו מאורות החנוכיות היפים שיש בחלונות הבתים.
8) והכי חשוב, תיהנו מהסופגנייה! תאכלו אותה בשמחה ובחיוך
שיהיה לכולנו חג אורים שמח ומלא בבריאות!
תגובות