הרבה מאוד זמן וכסף משקיעים ההורים במחשבה על הציוד שאותו הם יספקו לילדיהם. כך למשל, אחד השיקולים המרכזיים של ההורים בבחירת שולחן כתיבה, כסא מתאים ואפילו תיק ללימודים הוא השיקול האורתופדי – איזו מבין האפשרויות תשמור על גב הילד בצורה המיטבית? או לכל הפחות, איזו מהן תהיה הפחות מזיקה?
- המספרים והנתונים שאולי יעזרו לכם להיגמל מעישון?
- חיסונים בזמן היריון – כן או לא?
- הכללים שיעזרו לכם לטייל בלי לסכן את הבריאות
ננפץ את המיתוס הזה כבר בהתחלה – מעטות ההשפעות שיש לסוג הפעילות, אופי הפעילות ואופן ביצועה על מבנה עמוד השדרה ועל הגדילה שלו. גם ישיבה היא פעילות, אך מאוד נדיר שכיסא לא נוח או תיק כבד מדי יגרמו לעקמת או לפריצת דיסק.
- תושבי ירושלים – יש לכם תלונה דחופה או משהו שחשוב לטפל בו? פנו למייל האדום של "כל העיר" [email protected]
לפעילות השפעה רבה על שרירי היציבה ושרירי התנועה. חוסר שימוש מוביל לחולשה ולתפקוד לא תקין של השרירים, וזהו הגורם לרבות מהבעיות. חשוב לעודד את הילדים להשתתף בשיעורי הספורט בבית הספר וגם לבצע פעילות גופנית בשעות אחר הצהריים ובסוף השבוע על מנת לפתח את שרירי היציבה ולסגל מנח גוף תקין.
אין דבר כזה ״כיסא אורתופדי״. כיסא טוב צריך לספק תמיכה לגב, במיוחד בחלק התחתון, והילד צריך להגיע עם הרגליים לרצפה (אפשר להניח שרפרף במידת הצורך). את מסך המחשב צריך למקם מול הילד ובגובה העיניים שלו, ולא באלכסון. אולם הבעיה העיקרית כאמור היא לא אופן הישיבה מול המחשב אלא משך זמן הישיבה מול המחשב. ילדים מבלים את רוב יומם בישיבה, בין אם מול המחשב ובין אם בכיתה, וכמעט לא מזיזים את הגוף. אפילו סתם משחקים בחוץ עם החברים תורמים לתנועתיות הגוף ולחיזוק השרירים.
גם תיקים אורתופדיים לא קיימים. תיק טוב צריך להיות נוח ועם כתפיות מרופדות. אולם גם כאן הבעיה העיקרית היא לא התיק אלא תכולתו. כובד הספרים שילדים נדרשים לשאת, גם במאה ה-21, יוצר עומס יתר שיכול להוביל לכאבים. במקום לקנות ביוקר תיקים ולהעמיס אותם במשקלים שלפעמים שווים למחצית משקלו של הילד, כדאי לנסות לארגן לוקרים בבית הספר, או לצוות את הילדים בזוגות כך שכל אחד נושא רק חצי מהספרים הנדרשים, או לקיים משא ומתן עם מערכת החינוך כדי ליצור שינוי אמיתי באמצעי הלימוד של הילדים.
תיק טרולי יכול להיות פתרון לילד שנאלץ לסחוב בתיק משקל רב, ובשונה מהדעה הרווחת, לא נוצר כל נזק לגוף הילד מגרירת התיק ביד אחת. כדאי לשים לב כי לעיתים השימוש בתיק מסוג זה מוביל להעמסתו ללא צורך בדברים מיותרים ושוב נגרמת נשיאת משקל רב.
ללא תלות באמור לעיל, מומלץ לקחת את הילדים לסקירה אצל אורתופד או רופא ילדים לבדיקה לעקמת בין הגילאים 9 ל-11. כאמור, העקמת אינה נגרמת מיציבה לא נכונה או ישיבה לקויה, ולרוב כלל לא ידועה הסיבה להתפתחותה. עם זאת, הבעיה מתחילה להחמיר בתחילת גיל ההתבגרות, כאשר צמיחת השלד מואצת, ולפיכך חשוב לזהותה לפני כן.
תוכן שיווקי
תגובות