אין ירושלמי וירושלמית שלא מכיר את אתר מזג האוויר "ירושמיים". לא משנה אם מדובר על תקופה סגרירית או לוהטת, אם בחוץ חמים או קריר – אני תמיד מציצה באפליקציה כדי לגלות מה בועז נחמיה, החזאי הכי ירושלמי שיש, כותב על מזג האוויר. הלבוש שלי לריצה או לסתם ליציאה יומיומית נקבע על פי מה שהוא כותב ב"ירושמיים". בשפה פשוטה, מונגשת, בגובה עיניים, מה שנקרא – ב-ירושלמית, מצליח נחמיה לחדור ללבם של תושבי העיר בכל ימות השנה.
נחמיה, 46, נשוי ואבא לשני ילדים, עובד בהיי-טק וחזאי שמנהל כאמור את אתר "ירושמיים" – וזאת באמצעות מדדים שהוא לוקח מגג ביתו בירושלים. לא הרבה יודעים, אבל נחמיה גם רץ קבוע ברחובות העיר.
בועז, איך התחלת לרוץ?
"עשיתי שירות קרבי בגולני וזה דפק לי את הברכיים ומנע ממני לרוץ הרבה שנים. בסביבות גיל 40 התחלתי לרוץ בעקבות אשתי. נהניתי מהזמן שניצלתי לרוץ ולהאזין למוסיקה. אני אוהב מאוד את הריצה והלוואי והיה לי עוד זמן לרוץ. אני לא עובד לפי הספר מבחינת תוכניות אימונים ותכנון אימונים, אלא פשוט רץ".
כמה פעמים בשבוע אתה מתאמן?
"בשנה יש לי כמה יעדים שנתיים – מרתון ירושלים וריצת הלילה שהשנה לא התקיימה. זה מכתיב בגדול את תדירות האימונים שלי. כשיש לי יעד אני משקיע. כשהיעד מתקרב אני מגיע ל-4-3 פעמים בשבוע שהם 40-35 ק"מ בשבוע. אני רץ מתי שיש לי זמן בין העבודה, האתר, הילדים והכלבה הגורה שאימצנו".
מה אתה חושב על הריצה בירושלים?
"ירושלים היא עיר אידיאלית לריצה. כל מי שמתלונן על העליות לא מבין שזה הופך את הריצה להרבה יותר מעניינת. העליות הופכת את סף הכניסה למתחילים לבעייתי. אנשים מפחדים מהעליות. אם מתכננים טוב את הריצה אז אפשר למצוא מסלולים פחות הרריים".
באיזה מזג אוויר לא תצא לרוץ?
"אני לא ישראלי טיפוסי ולא סובל חום. אז התשובה שלי היא לרוץ בכל מזג אוויר שהוא מתחת ל-25 מעלות (יבשות) בחושך או ב-19 מעלות ומטה בשמש. אני לא יכול לרוץ הרבה בלחות גבוהה סטייל ליד החוף. רוחות חזקות זה מפריע, אז עדיף בלי. גשם זה לא בעיה, בגשם קל זה אפילו כיף, בהנחה שאחר כך מיד חוזרים הביתה ומתייבשים. קרקע עם קרח או שלג זה גם לא סימפטי, אבל אפשר לרוץ עם נעלי שטח".
כיצד האהבה שלך לריצה ומזג אוויר משתלבים יחד?
"יצרתי באתר מספר מסלולים, שיכולים לנבא בזמן אמת את הטמפרטורה בתוך המסלול. ככל שעולים או יורדים בגובה הטמפרטורה משתנה. מסלול אחד זה פארק המסילה, השני מבית הכרם לגן סאקר והאחרון הוא מסלול במזרח העיר. אני חושב לפתח את עניין המסלולים ולתת עוד דגשים לרצים. זה בתכנון שלי".
כיצד רצים יכולים להשתמש באתר שלך כדי לנבא כיצד ירגישו בריצה?
"מי שמכיר או כבר מכור לאתר 'ירושמיים' יכול להשתמש במדדים שאני נותן שם כדי לחזות איך הוא ירגיש במהלך הריצה. לפי הטמפרטורה בשילוב הלחות אפשר לנבא אחרי כמה פעמים כמה צריך להתלבש. בעקרון, כלל הברזל שלי לרוב האנשים הוא להתלבש שתי דרגות פחות ממה שמצוין בהמלצות הלבוש באתר. העקרון הוא 2 דרגות בתיאור באתר של מה שמרגישים כרגע, לדוגמא: 'ג'קט קל כזה' – משמעותו יהיה שרוול קצר בריצה. הטמפרטורות תקפות באתר על אדם במצב של מנוחה ולא של פעילות".
מהם הדגשים שלך לריצה בחורף ובקיץ?
"בקיץ – מסתכלים על הלחות ונקודת הטל ואפשר לדעת כמה נזיע. ב-18 מעלות היא תהיה מורגשת, ב-20 מעלות היא מורגשת אף יותר וב-22 מעלות זה כבר עלול להיות חם מאוד. מעל הטמפרטורות האלה החום יכול להיות בלתי נסבל ונחוש כאילו אנחנו כדור של אש".
"בחורף – חבל שאנשים לא מסתכלים על תחזית מזג האוויר. בתור חובב מזג אוויר אני רואה אנשים רצים בחורף עם קפוצ'ון מסביב למותניים. במידה והם היו מתכננים את הריצה ומסתכלים בתחזית הם היו יכולים לרוץ בנעימים יותר. השאלה האם ללבוש ארוך או קצר בחורף זה משהו משמעותי. כלל הברזל שלי עובד ברוב המקרים ותקף על רוב האנשים. טמפרטורות דו ספרתיות יהיו מתאימות לביגוד קצר. כשמגיעים ל-12-10 מעלות מומלץ להתלבש כבר בשכבות שיהיה ניתן להתפשט במידה וחם. מתחת לעשר מעלות, זה כבר מוגדר קור כלבים, מומלץ להתלבש בצורה חמה ובשכבות".
רותי זינדל-אוכמן,
מאמנת ריצה מקצועית בירושלים והסביבה,
בעלת תואר ראשון בחינוך גופני מוינגייט,
רצה ואמא לשלושה מתוקים.
תגובות