שרה מלכה, המנהלת האמנותית של חוצות היוצר (צילום: דויד סעד)
שרה מלכה, המנהלת האמנותית של חוצות היוצר (צילום: דויד סעד)

מי מנהלת את חוצות היוצר למעלה מ-40 שנה?

היא עובדת על יריד חוצות היוצר לפחות חצי שנה. פונה לשגרירויות וקונסוליות, מאתרת אמנים ישראלים ייחודיים, מעלה רעיונות בתחום הקולינריה ובעיקר חושבת מחוץ לקופסא כדי שכל שנה יהיה משהו חדש. הכירו את שרה מלכה, המנהלת האמנותית של חוצות היוצר

פורסם בתאריך: 16.7.18 19:57

שרה מלכה היא המנהלת האמנותית של פסטיבל חוצות היוצר למעלה מ-40 שנה. היא לא מוותרת לשגרירויות, דואגת להביא אמנים מיוחדים מכל העולם, ובכל שנה מחדשת עם רעיונות מקוריים. נפגשנו איתה לשיחה על עבודה וזיכרונות

 כמה שנים את מלווה את יריד חוצות היוצר?

"הרבה מאוד שנים אני המנהלת האמנותית, מעל 40 שנה, כמעט מאז שהפסטיבל התחיל בשנות ה- 70. בימים ההם הקימו את סדנאות האמנות חוצות היוצר במגמה לעודד קהל שיגיע למקום לחוויה תרבותית, ועלה הרעיון לקיים בקיץ יריד אמנים, והיריד הזה, שהיה בתחילתו יריד אמנות ישראלית הלך וגדל, ועם השנים עבר להיות בינלאומי, ובתוך כך ממופעים קטנים עברנו לגדולים ומשם למופעי ענק כפי שאנחנו מקיימים בשנים האחרונות".



 כמה זמן מראש עובדים על הפסטיבל?

"אנחנו מתחילים לעבוד לפחות חצי שנה מראש. קודם כל מקיימים פגישות אישיות עם השגרירויות השונות לפחות 5 פגישות ביום, בהן אנחנו מציגים בפני קונסול התרבות את הפסטיבל במטרה להביא אמנים בינלאומיים, יוצרים קשרים עם גורמי אמנות בחו"ל ומתחילים להבין אם אפשר להביא משהו ייחודי מאותה מדינה, כמו תערוכה או להקה, כך הגענו אל הלהקה ממקסיקו שתופיע השנה על הרחבה הבינלאומית. העבודה מול השגרירויות מתמשכת לפחות חודשיים. במקביל, אנחנו פועלים לגלות אמנים ישראליים שיוצרים דברים מיוחדים. אנחנו פונים לארגוני קרמיקאים ואמנים בנישות מיוחדות ומנסים לשווק את הפסטיבל. הרבה אמנים מכירים את הפסטיבל ונרשמים אליו ועוד הרבה נוספים שאנחנו מאתרים, כולם עוברים ועדה אמנותית אליה יש להגיש דוגמאות של העבודות. הוועדה בוחנת את היצירות ומחליטה מי ישתתף, על פי קריטריונים אמנותיים וגם במטרה ליצור גיוון של המציגים, שלא ייווצר יריד שכולו תכשיטנים, כי מי שמגיע ליריד רוצה לראות עבודות אמנות מגוונות. מדובר בעבודה מאוד אינטנסיבית שכוללת מלבד האמנים גם מופעים, קולינריה, מתחם ילדים וכל מה שהופך את חוצות היוצר לפסטיבל".

  

פסטיבל חוצות היוצר (צילום: דויד סעד)

פסטיבל חוצות היוצר (צילום: דויד סעד)

 

יש אמנים שחוזרים מדי שנה?

לדעתי 30 אחוז הם אמנים חוזרים וכל היתר אמנים חדשים.יש השנה כ-30 מדינות ששלחו אמנים לתצוגה עם מוצרים אותנטיים, זאת בנוסף לכ- 150 אמנים ישראליים. במהלך השנים נוצר קשר אישי רגשי בין האמנים לישראל ולירושלים וזה מורגש גם אצל המארגנים, חוויה של הביחד. יש נציג מהונגריה שכל כך אוהב את ישראל, הוא מבקש להגיע כמעט כל שנה עם תצוגת צעצועים מעץ. כשבסוף כל יריד הוא תורם מה שנשאר לו, לגני ילדים, למוסדות שונים, וזה מתוך אהבה וקשר מאוד מרגש שנוצר".

מה האתגר הכי גדול?

"להביא להקות ותערוכות מעניינות מחו"ל, לשכנע את השגרירויות. השנה תגיע תערוכה ייחודית מצ'כיה שמוצגת כרגע ביפן ומשם ישירות אלינו. יש שגרירויות שיש לנו איתן שיתוף פעולה מדהים, כמו אורגוואי ששולחת כל שנה אמנים באופן קבוע, וכך גם צ'ילה, בוליביה או מקסיקו שעושה מעל ומעבר ושולחת להקת ריקוד. העבודה מורכבת כי הפסטיבל מכיל הכל, אמנות פלסטית, מופעים, אוכל, קהל, קשר בינלאומי ובסופו של דבר צריך להתאים את היריד לכלל הציבור".

אילו חידושים נראה השנה?

"השנה יש שתי תערוכות מקסימות. האחת מצ'כיה, שמציגה את התפתחות צעצועי העץ במשך 100 השנים האחרונות, והשנייה היא מצ'ילה על האמנות הפרה-קולומביאנית והתפתחותה עד היום.

מתחם הילדים גם הוא התרחב השנה, עם מופעים מדי ערב בשני סבבים כך שהורים יכולים להגיע עם הילדים הקטנים וליהנות מהפעילות. מדובר במופע המבוסס על שירים ישראליים שגדלנו עליהם פעם, שירים של לאה גולדברג, מרים ילן-שטקליס, נעמי שמר ועוד".

ובתחום האוכל?

"השנה לראשונה במקום דוכני אוכל יהיה מתחם פוד טראק, משאיות אוכל. מדובר בכ- 20 משאיות כאלה, ססגוניות ומקושטות, שונות זו מזו. בעבר העלינו את הרעיון הזה אבל הוא לא מומש, והשנה התאמצנו וגילינו שיש משאיות הכוללות בתוכן מטבח מאובזר מלא, כולל מקררים, תנורים, כיורים, וכל נוכל להביא חוויה קולינרית שונה. בין היתר יגישו המשאיות חומוס, פלאפל, אוכל מקסיקני, דרום אמריקאי, אסייתי, תאילנדי, ספגטי, תפוחי אדמה אפויים וגם מתוקים כמו גלידות וקרפים. המחירים ינועו בין 20-30 שקלים. חוב להזכיר רעיון נוסף מקסים בשם קפה תו – בית קפה תיאטרלי, עם רקדנים, זמרים, אנשי קרקס ואקרובטיקה. זה מתחם שנוצר מפיגומים עליהם עומדים האמנים והקהל יושב אל שולחנות, לוגם יין או נשנוש ותוך כדי כך צופה במופע שחוזר עצמו בשני סבבים".

 ספרי על מקרה מהעבר שזכור לך במיוחד. 

"באחת השנים הגיע אלינו אמן מפפואה ניו גנאה, שהתגורר בתקופת הפסטיבל במרכז העיר. הוא הסתובב בעיר חצי עירום מעוטר בנוצות והפך להיות אטרקציה. כולם נדהמו איך דמות כזו מיוחדת מסתובבת כאן, וכל אחד רצה להכיר אותו ולהסתובב איתו. כך הוא הלך ברגל מדי יום ממרכז העיר לבריכת הסולטן והפך לאגדה. זה חלק מהייחודיות של חוצות היוצר, שאנחנו מביאים אמן גם ממקומות שלא נחשפו לתרבות המערבית, הוא מגיע למדינה שלנו וממשיך להתנהג כמו במדינת המוצא שלו, וזה מדהים".

פסטיבל חוצות היוצר (צילום: דויד סעד)

פסטיבל חוצות היוצר (צילום: דויד סעד)

 

האמנים הזרים שוהים בירושלים למעלה משבוע, הם מספיקים גם לטייל בה?

"האמנים  לנים במלון פארק ירושלים בכניסה לעיר ויש להם הסעות מהמלון לפסטיבל. אבל מאחר והפסטיבל מתחיל בשעה 18:00 הם מבלים בשעות הבוקר. הם מארגנים טיולי סוף שבוע בים המלח וגם אוהבים לטייל במקומות הקדושים, בעיר העתיקה, במוזיאונים. הם הופכים להיות שגרירים של ישראל ומספרים הלאה על חוויה עוצמתית נדירה בירושלים".

את ירושלמית?

"כן, אני ירושלמית שמתגוררת בשכונת אבו תור, מרחק צעדים ספורים מבריכת הסולטן כך שזה ממש קרוב לבית. גם הצוות שעובד על הפסטיבל הוא ברובו ירושלמי, עם אהבה גדולה לירושלים ולכל מה שקורה בה".

ולסיכום?

"אנשים שיבואו מחוץ לעיר יקבלו חוויה שאין כמוה, באווירה ובאוויר של ירושלים. יש תמורה לכל כרטיס,החוויה שווה מעל ומעבר".

 

לכל הפרטים על פסטיבל חוצות היוצר

תגובות

תגובה אחת
תגובה אחת
  1. אסתר

    תודה על פרויקט חוצות היוצר המוצלח! אפשר בבקשה לרשום תאריכים ושעות שבהם יתקיימו מופעי המחול של מקסיקו וקוריאה על במת המופעים במתחם הבינלאומי?

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר