כל העולם בעקבות משתנה אחת: ביום ראשון, 9.4, יפתחו את שעריהם מוזיאונים בכל העולם – וביניהם גם מוזיאון ישראל – ויציעו כניסה חינם לכל אדם אשר יזדהה תחת השם R. Mutt (או ריצ'רד מוט). גם אתם תוכלו לעשות זאת, אם תזדהו בשם זה בכניסה למוזיאון בשעות 15:00-16:00. אם תהיתם מה גורם למוזיאונים, שביניהם גם מוסדות רבי חשיבות ויוקרה כמו מרכז פומפידו בפריז, הטייט גלרי בלונדון, המומה בניו יורק ועוד, לנקוט ביוזמה יוצאת דופן שכזו, תגלו שהתשובה קשורה ביצירת אמנות שהיא למעשה מַשתנה.
סיפורה של המשתנה האמנותית והמהפכנית מתחיל ב־9 באפריל 1917, אז אמן בשם מרסל דושאן הציג אותה בפני איגוד האמנים העצמאיים בניו יורק, בבקשה להציבה בתערוכה של האיגוד ב'גראנד סנטרל פאלאס'. דושאן רכש את המשתנה במפעל, הניח אותה על גבה, צילם אותה ושלח את התמונה – וכך ביקש להציגה, כיצירת אמנות לכל דבר. הוא ניצל את הבטחת האיגוד טרם התערוכה, לפיה כל יצירה שתוגש תוצג, וזאת בתנאי שהאמן המציג ישלם את דמי ההשתתפות הנדרשים.
ה'מזרקה' אכן השתתפה בתערוכה, אך הוחבאה במהלכה ולמעשה לא הוצגה כלל. דושאן, שהיה חבר בוועד המנהל של האיגוד, פרש ממנו כאות מחאה. המזרקה נותרה אולי בלתי מוצגת, אך הפכה בערוב השנים לרבת השפעה. בשנת 2004 היא אף הוגדרה בקרב 500 מומחי אמנות בתור היצירה המשפיעה ביותר על עולם האמנות של המאה ה־20.
העתק של היצירה יוצג במוזיאון כחלק מהתערוכה 'אין כמו בבית', שקוראת לצופיה להרהר מחדש בתפקידים מגדריים ובמערכות היחסים המשפחתיות. במסגרת התערוכה יוצגו חפצים ביתיים במתחם דמוי בית שנבנה בשטח המוזיאון.
תגובות