שוק מחנה יהודה (צילום: ארנון בוסאני)
שוק מחנה יהודה (צילום: ארנון בוסאני)

השוק עושה חג: מחנה יהודה נערך לקראת פסח

לקראת ליל הסדר: במחנה יהודה נערכים לארוחת החג, החל מדגים ובשר, סלטים וירקות ועד פיצוחים ויין - המדריך המלא לסיבוב בשוק

פורסם בתאריך: 3.4.17 07:07

לפני חג הפסח, וסוחרי שוק מחנה יהודה ערוכים ומוכנים להתגברות תנועת הקונים בין הבסטות והדוכנים. אז איך בעלי החנויות בשוק הכי תוסס בארץ התכוננו לתקופה העמוסה, מה הירושלמים מעדיפים לקנות, ובכלל – מה נשתנה בשנים האחרונות בהרגלי הקניות של התושבים לקראת החג?

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

 

נתחיל בדגים. לאורך סמטאותיו השונות של שוק מחנה יהודה שזורים לא מעט דוכני דגה, אחד הידועים והמוכרים שבהם הוא "בנצי דגים" שברחוב האגס 3. "אנחנו מציעים את כל סוגי הדגים", מספר בנצי מתתוף, בעל הבית. ואל תטילו ספק בדבריו: "מושט, אמנונים, בורים, לוקוסים, דניסים, בסים, לברקים, מוסרים, דגי ים, דגי בריכות קרפיונים, וזאת רק חלק מהרשימה", הוא מספר בגאווה, "וירושלמים בדרך כלל אוהבים דג חי קרפיון".

ואיך נערכים לקראת החג? "מזמינים הרבה יותר סחורה, בעיקר לפי השוק והדרישה של האנשים שקונים פה. אני מעריך שביום שני נתחיל לראות זינוק בתנועה, זה מניסיון של שנים. אגב, פעם זה לא היה ככה. פעם היו מגיעים כבר חודשיים־שלושה לפני, היום הרוב עושים קניות כמעט ברגע האחרון".

 

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

 

בשר. ליל הסדר אמנם, איך לומר, לא חוויה קצרה ועד שמגיעים למנה העיקרית יש מי שכבר שבע מזמן, ובכל זאת, בחגיגיות של הסעודה עצמה אף אחד לא מקל ראש. ניסים מזרחי, בעלי "איטליז מזרחי" שברחוב החרוב 13, מספר: "אנחנו מתעסקים בבשר בקר טרי, כבש טרי ומוצרי עוף טריים. בחגים, בחג הפסח, המכירה הגדולה נמצאת ברובה בבשר בקר טרי וגם בכבש טרי. קונים כמובן גם מוצרי עוף, אבל עוף קונים כל השנה".

מזרחי הוא דור שלישי לקצבים. "גם סבא שלי היה קצב, לפני קרוב ל־60 שנה. לאבא שלי אטליז במקום אחר בשוק, והמקום הזה קיים 15 שנה".

לדברי מזרחי "הירושלמים, בגדול, אוהבים בשר. הם צרכני בשר מאוד גדולים, בייחוד כשמגיע חג. מחכים לזמן הזה כדי לאכול יותר בשר, גם צלוי על האש וגם מבושל. צריך לזכור שחג הפסח, להבדיל מהחגים האחרים, הוא חג שאין בו לחם, אז אנשים אוכלים הרבה יותר בשר".

 

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

 

פיצוחים. לא מעט ירושלמים מתכוונים לארח בחג הפסח, כך שצריך לזכור את אחד האקססוריז שכל מארח צריך: גרעינים ופיצוחים. אחד העסקים שהפכו לשם דבר בתחום הוא "פיצוחי מורנו", ולו שני סניפים, ברחובות מחנה יהודה 24 ואגריפס 60. אגב, החנות הראשונה של הרשת במחנה יהודה קיימת משנת 1966.

על ההיערכות של המקום לפסח מספר הבעלים, איציק מורנו: "כל השנה אנחנו עובדים ללא גלוטן ופונים לכל הציבור של חולי הצליאק, וכשמגיע פסח זה ממילא יותר קל כשזה ללא גלוטן. אנחנו עושים כמובן הלבנה ושריפה ומה שצריך, וכל הפרודוקטים כשרים לפסח מההתחלה ועד הסוף. התנועה הגדולה של האנשים תמיד מתחילה עשרה ימים לפני החג.

"הירושלמים מחפשים קודם כל מה שנקרא פיצוחי 'הארדקור'", מסביר מורנו, "ואת זה קונים סמוך לשבת וסמוך לחג, כדי שיהיה טרי. יש גם פיצוחים טבעיים, פיצוחים מסוכרים ופירות יבשים. השני הוא פרודוקטים להכנה של כל מיני מאכלים ומטעמים לחג, כמו החרוסת שטובלים בה בליל הסדר וצריך להכין ולעבד את זה קודם. לכל עדה יש פרודוקטים משלה וצריך לעבוד על זה לפעמים יותר מעשרה ימים לפני החג. סך הכל, פיצוחים זה פיצוחים, כמובן גרעינים למיניהם, גרעיני חמנייה, גרעיני אבטיח ויש פירות יבשים, תמרים וכדומה".

 

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

 

ומה עם סלטים? אופיר צ'ונה, בעלי "מעדני צ'ונה" שברחוב מחנה יהודה 19, מקום שפועל משנת 1997, מעריך כי "התנועה אצלנו תתחיל מיום רביעי, כמה שיותר קרוב לחג, וזה מניסיון של שנים עברו. השנה הכנו יותר כמויות מכל הסוגים".

לדברי צ'ונה, ירושלמים אוהבים מעדנים ביתיים, מיוחדים, וכל מיני סלטים ביתיים, כמו למשל לימון ביתי ולפת ביתית. "את הכל אנחנו מכינים", מדגיש צ'ונה, "לפת, לימונים כבושים, זיתים עם עמבה, לימון כבוש וכל מיני דברים שאין במקומות אחרים. יש גם חצילים מטוגנים, סלט טורקי, מטבוחה, טחינה, עמבה – וחשוב להדגיש שירושלמים אוהבים עמבה יותר מאחרים. גם זיתים עם אריסה מיוחדים שלנו אנחנו מציעים ללקוחות ויש חצילים ממולאים".

 

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

 

ירקות. ואם כבר סלטים, השוק מלא בדוכני ירקות. בעלי "בוטיק הירק" שברחוב התפוח 7, טארק אבו־רם, מכיר כבר היטב את צלחת סדר הפסח. "ירושלמים קונים את הסלק, את החסה, את השום, את המרור, מה שצריך לברכות. מהשבוע הקרוב יתחילו יותר קניות, בשבוע האחרון הירושלמים התחילו לנקות את הביתים, ופחות מקדישים זמן לקניות. יש גם את אלה שקונים את הירקות ממש בערב החג, טרי טרי".

עם זאת, אבו־רם מציין כי "היום זה כבר לא כמו השנים עברו. פעם היו באים עם סלים, קונים בכמויות. היום כבר זהו, נגמרה החגיגה. יש הרבה שקונים בסופרים, וחבל. אנחנו רואים ירידה חזקה, רק המבוגרים יותר עושים את הקניות בשוק, צעירים פחות".

מאפים כשרים. אחת ההפתעות המתוקות לקראת החג, תרתי משמע, היא מאפייה כשרה לפסח, ולא סתם: "מאפיית הדובדבן" ברחוב עץ חיים 81, שקיימת יותר מ־18 שנים. בעלי המקום, גיא לוני, מספר כי "בפסח יהיו לנו בורקסים כשרים לפסח, מאפים כשרים לפסח, פיצות כשרות לפסח, עוגות כמובן, עוגיות שקדים מיוחדות, דליקטסים בקיצור. הפיצה היא על בצק מקמח תפוח אדמה. שמים על זה גבינה טובה ותוספות, מה שצריך. אנחנו אופים את הכל פה. הכל 100 אחוז כשר, בד"צ בית יוסף. מתחילים להכשיר את המקום במוצ"ש, 8.4, יומיים לפני החג, וביום ראשון אנחנו כבר כשרים לפסח".

אז מה מומלץ? "אני מאוד אוהב את עוגיות השקדים", מציין לוני, "אמנם הן קצת יקרות יותר, אבל הטעם יוצא משהו אחר לגמרי. והבורקסים – מי שיטעם פשוט לא יאמין שזה בורקס כשר. הקמחים הם של תפוחי אדמה, באמת דברים מדהימים".

 

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

 

ואיך אפשר בלי יין? ארבע כוסות היין בסדר פסח הן בהחלט סיבה למסיבה, ונראה כי "משקאות המשמח" שברחוב אגריפס 64 לא יאכזבו. דן ברכה, מבעלי המקום, צופה כי תנועת הקונים לקראת החג תתחיל להיראות "מיום ראשון הקרוב. נהיה פתוחים בפסח לאורך חול המועד. יהיה לנו מגוון רחב של אלכוהול כשר לפסח, וודקה וטקילה, ויש אפילו בירות כשרות לפסח ועוד דברים מאוד מעניינים.

"ירושלמים הם יותר בכיוון של היין", אומר ברכה. "יש מגוון מאוד רחב של יינות, מיקבי הבוטיק המובילים ועד היינות המסחריים יותר. טווח מחירים הוא מבקבוק ב־15 שקלים, ועד לכמה מאות שקלים ואפילו אלפים. אלה בעיקר יינות מתיישנים, יותר מ־17-15 שנה. יש לנו גם וויסקי מתיישן, יותר מ־30 שנה וכמובן יש גם מבצעים, והמטרה היא לפנק את הקהל הירושלמי".

 

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

שוק מחנה יהודה (צילום: לאון לואי בלנקליידר)

 

מתוק-מתוק. להדרן, וכדי ליהנות מקצת 'שיק' בשוק, שווה לבקר גם ב"ממלכת החלבה" שברחוב עץ חיים 12, 31 ו־46, מקום שפועל מ־1947 וצפוי למשוך גם לא מעט תיירים במהלך ימי חול המועד. אלי ממן, שהקים מחדש את העסק בשוק כממשיך של סבו (שחנותו פעלה בזמנו בעיר העתיקה), מספר שתנועת הקניות לפני החג אינה כמו פעם: "פעם היו מרגישים את זה שבועיים לפני החג, שוק מטורף, היו באים וקונים הכל ומקפיאים. היום זה כבר לא כך, באים בשביל דגים ובשר שלושה ימים לפני החג, מקסימום ארבעה. אצלנו באים ממש ביומיים האחרונים, אבל העבודה הכי חזקה שלנו היא בימי חול המועד, כי באים הרבה לטייל בירושלים, יש עלייה לרגל.

"אנחנו מוכרים טחינה משומשום אתיופי, שכולה עשויה מאבן ריחיים", מספר ממן. "יש לנו 26 סוגים של טחינות, בחלבות יש לנו מבחר של 60 סוגים בבסטה, וכל חודש-חודשיים משיקים סוג חדש. הירושלמים אוהבים מאוד את החלבה עם הקפה, אבל גם חלבה שוקולד הולכת טוב אצל הירושלמים, אבל המלכה היא הטחינה של השוק, אין עליה".

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר