תיאטרון אספקלריא שהקים חגי לובר בשנת 1999, עדיין לא זכה לבית קבוע, מה שלא מפריע לו להיות התיאטרון מהגדולים בכל הזמנים בירושלים עם כ-600 מופעים בשנה. נכון להיום המוקד שלו הוא במרכז שטנר, שממנו הוא יוצא להופעות, אבל בקרוב הוא יזכה לבית חדש ברחוב הנביאים שישמש אותו, בראשונה, משכן של קבע.
"השם אספקלריא פירושו מראה, ומבחינתי זו תכלית התיאטרון", מספר לובר, "השאיפה היא שהקהל יראה מהכיסא מה קיים אצלו – דרך חיים, מהות, התנהלות – וישליך את זה על עצמו, ממש כאילו הוא מביט במראה. חשוב לי שכשתיגמר ההצגה, בן אדם ייצא ממנה ויידבר עליה, יזכור אותה ויושפע ממנה".
מה מייחד אתכם כתיאטרון יהודי?
"עצם היותו תיאטרון יהודי, עם הצגות שיש להן זיקה ליהדות, זה לא עניין של מה בכך, ובראש ובראשונה זה מה שמייחד את אספקלריא. מה שעוד מאפיין את התיאטרון הוא קהל היעד שלו, שמתבטא בכך שמכל המגזרים והתרבויות השונים מגיעים אלינו – מילדים, דרך חילונים, דתיים וחרדים, ועד ערבים ותיירים, מה גם שעל הבמה אפשר לפגוש שיתוף פעולה בין המגזרים השונים. מעבר לכך אני חושב שכמות ההצגות המקוריות שאנו יוצרים היא גדולה וחריגה בנוף ההצגות. דבר נוסף שכרגע גם מייחד אותנו, לצערי, הוא עצם העניין שלתיאטרון אין מקום קבוע ואנחנו נודדים איתו ממקום למקום".
"יצירה יהודית מאתגרת ומתריסה"
כ-30 שחקנים בסך הכל מונה תיאטרון אספקלריא, שמקיים מופעים שבהם משחקים בה בעת 19 שחקנים, לצד מופעי סולו של שחקן בודד על הבמה. לתיאטרון סניף נוסף בעיר הקנדית טורונטו, וההצגות והמחזאות שמוצגים בשניהם מתקשרות עם הקהל ומדברות אליו בשפה שלו. נושא ההצגה חשוב לא פחות ועוסק בסיפורי השואה, התנ"ך והיהדות, לצד מחזאות שמתמקדים בנושאים ישראליים, חברתיים ופוליטיים שמצויים בעולם שלנו בימינו אנו. הנושאים הללו ודרך הצגתם בתיאטרון היהודי מושכים את הקהל, שבאחרונה מוצעת לו תוכנית מנויים חדשה שזוכה להיענות נלהבת.
"רוב ההצגות שעולות הן מקוריות שאנחנו יוצרים בעצמנו", מספר לובר, "דבר שראיתי לנגד עיני כאשר הקמתי את התיאטרון. תמיד רציתי ליצור מחזאות מעולם היהדות, דבר שלא רואים בנוף, משהו ממש חלוצי לדעתי. לדוגמה, יש מחזמר מאוד מצליח שנקרא 'שלום עולמים' בהשראת ש"י עגנון, הוא מדבר על מתחים בין מגזרים בעם ועל שחיתות שלטונית. בכל שנה אנחנו מוציאים בין ארבע לחמש הצגות חדשות, הן בנושאים הישראליים, החברתיים והפוליטיים והן בנושאי דת היהדות".
האם גברים ונשים משחקים יחד בהצגות?
"לא תראו אצלנו גברים ונשים ביחד על הבמה. הצגות של נשים לחוד, הצגות של גברים לחוד".
האם עלות הכרטיסים מתאימה לכל כיס?
"מחיר הכרטיס להצגה הוא כ-70 שקלים, ויש לנו מנויים שמחירם נע החל מ—99 שקלים לסטודנטים ולגמלאים ועד ל—500 שקלים למנויי זהב".
מתי אתם מציגים?
"בשעון חורף אנחנו מציגים בימים שלישי ורביעי ובמוצאי שבת. בשעון קיץ תוכלו ליהנות מההצגות שלנו בימי ראשון, שלישי ורביעי. בנוסף יש תאריכים מיוחדים ויוצאי דופן שאותם אנחנו מפרסמים במיוחד".
לצד תיאטרון אספקלריא פועל גם בית ספר למשחק, גם בפן המקצועי וגם בפן החובבני. "בית הספר למשחק משתמע לשתי פנים", מסביר לובר, "האחת היא בית ספר למשחק שהוא חובבני המיועד להנאה, לכיף, להעביר את הזמן ולהכיר את עולם התיאטרון והמשחק. בד בבד הוא משמש בית ספר מקצועי למשחק שבו ממש מקבלים את הזכות ללמוד למסלול של תואר ראשון בחינוך. אנחנו מקבלים לבית הספר מכל סוגי הקהלים, כאשר אפילו חרדים מגיעים ולומדים אצלנו".
מה אתה מאחל לתיאטרון בעתיד?
"אני מאחל שיהיה לנו בעתיד הקרוב בית חדש ויציב, ושנמשיך לעשות יצירה יהודית מאתגרת ומתריסה, שהקהל יגיע בהמוניו וימלא את האולמות. בחודש הבא תעלה אצלנו הצגה חדשה בשם 'שברי לוחות' שמספרת על התמודדות עם מחלה. הנה, קיבלתם ממני ספוילר. מוזמנים!".
כתובת: מרכז שטנר 3, גבעת שאול
טלפון: 02-6511936
אתר: www.aspaklaria.org
מייל: [email protected]
תגובות