חג הפסח הוא חג בסימן התחדשות וגאולה, אך נחשב לבעייתי עבור פעילות המעיים. מחקרים שנעשו בארץ הראו כי בין 50-30 אחוז מהישראלים מתלוננים על בעיות מעיים במהלך הפסח, והסיבה לכך היא השינוי המהותי בתזונה.
זה מתחיל, כמובן, מהמצה, שמחליפה את הלחם, המהווה מזון בסיסי. למצה יש שני מאפיינים שעלולים להפריע למעיים – האחד, מדובר במזון שמורכב מקמח מעובד ויבש, דבר הגורם לעצירות. השני, המצה אינה נותנת תחושת שובע כמו לחם ולכן אנשים מרבים לאכול מצות ללא שימת לב לכמות ולנזק שנגרם כתוצאה מאכילה מופרזת.
בנוסף, הרבה אנשים לא אוכלים בפסח קטניות, שדווקא מסייעות לפעילות המעיים. אך למעשה זו לא גזרה שאנחנו חייבים לסבול וישנם כמה דרכים פשוטות להקלה על המעיים שלנו במהלך הפסח. אז איך בכל זאת אפשר ליהנות ממטעמי החג בלי לסבול?
ראשית, מצה יכולה להיות מורכבת גם מקמח שיפון, שיבולת שועל שמתאימה לחולי צליאק, או מכוסמין. כל אלה יוצרים מרקם עשיר ומקלים על מערכת העיכול.
המצה היא מזון מאוד דביק. למי שסובל מקשיי בליעה, מוצע להשרות את המצה במים או לקחת תחליפי מזון כמו לחמנייה כשרה לפסח.
ונמשיך עם המצה – שאותה ניתן לטבול את בנוזל – למשל חלב, יוגורט או מים. ובמה זה יעזור? פשוט מאוד. יותר נוזלים = פחות מזון יבש הגורם לעצירות.
בנוסף, אפשר ורצוי להגדיל את כמות השתייה.
רצוי גם להגביר את תכולת הסיבים במזון. למשל, אם יוצאים לטיול ומכינים כריכים עם מצה, אפשר לקחת גם ירקות חתוכים וזה מצוין.
ולסיום, למי שכבר סובל ולמי שמועד לבעיות כאלה ואחרות במעיים, מומלץ להוסיף לתפריט שזיפים שחורים מושרים במים. זה אחד המשלשלים הטבעיים החזקים ביותר שיש היום. ניתן לשתות כמו כן לפתן שמכיל שזיפים שחורים ולצרף אותו לשולחן הסדר בפסח.
ד"ר יוסף ליסי,
מנהל היחידה לנוירו-גסטרואנטרולוגיה ורצפת האגן במרכז הרפואי שערי צדק.
תגובות