"יהיו מזונותיך תרופותיך". בט"ו בשבט מרבים באכילת פירות משבעת המינים בהם נשתבחה ארץ ישראל, ובפרט פירות יבשים ואגוזים למיניהם כגון תאנים, תמרים, צימוקים, חרובים ושקדים. האם זה טוב לבריאות? עינת בדיחי, M.Sc מנהלת שירות התזונה במרכז הרפואי שערי צדק עושה לנו סדר:
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באנדרואיד
- להורדת האפליקצייה של "כל העיר" באייפון
- מדריך העסקים הגדול של ירושלים
פירות טריים
אכילת פירות הארץ הטריים בזמנם מומלצת מאוד.
העושר ומגוון הפירות מאפשר לנו לצרוך כפי המומלץ על פי משרד הבריאות בין 9-5 סוגי ירקות ופירות ביום מחמישה צבעים שונים – 5 צבעים לחיים בריאים.
הירקות והפירות בצבעים השונים מכילים ויטמינים ומינרלים ופיטוכימיקלים (פיטו=צמח ביוונית).
כולם תורמים לבריאותנו ולחוסן הגוף ולהגנה מפני מחלות.
לכל צבע מאופיין ומיוחס "כח" בריאותי שונה:
הצבע אדום – המכיל פלבנואידים מיוחס הכוח להילחם בסרטן ובמחלות לב (לדוגמא: עגבניה, תות, ענבים).
הצבע כתום – המכיל בטא קרוטן – הכוח לשמור על תפקוד תקין של מערכת החיסון, ולהלחם בסרטן (לדוגמא: גזר, בטטה, דלעת).
הצבע ירוק – המכיל כלורופיל מיוחס הכוח להלחם בסרטן ולצבע הירוק המכיל בתוכו גם פיגמנטים של צהוב-כתום לוטאין מיחוס הכוח לשמור על ראייה תקינה, ולחזק את העצמות ( לדוגמא: חסה, תרד , ברוקולי וכרוב).
הצבע לבן – המכילים תרכובות גופרית כמו אליצין להן מיוחס הכוח לשמור על כלי הדם והלב, ולהלחם בחיידקים ובדלקות (לדוגמא: בצל ושום).
הצבע סגול – המכילים אנתנוציאנינים להן מיוחס הכוח להאט תהליכי הזדקנות, ובפרט הזדקנות המוח (לדוגמא :סלק, כרוב סגול וחציל).
הפירות היבשים
פחות מומלצים היות שלעתים אינן פירות הארץ, אבל לא זו הסיבה.
למרות שהפירות היבשים מכילים ויטמינים ומינרלים חיוניים, כמו סידן, ברזל ואשלגן, וכן תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים שמסייעים לעיכול, הם עלולים להכיל תוספות המזיקות לגופנו בשל תהליך ייבושם. בתהליך הייבוש הפירות מאבדים מים רבים ומצטמקים, ומרבית ויטמין C שהיה בפרי הולך לאיבוד. ריכוז הסוכר בפרי יבש גבוה בהרבה מזה שבפרי טרי, כך שהוא מהווה מקור מזון עתיר אנרגיה ולפיכך גם עתיר קלוריות. יש לקחת בחשבון גם את הפירות המסוכרים כמו אננס, פפאיה, בננה, שמוסיפים להם בתהליך הייבוש סירופ סוכר סמיך, והם עשירים עוד יותר בסוכר ובקלוריות וערכם התזונתי דל יותר.
בנוסף, לפירות יבשים מוסיפים לעתים גופרית דו-חמצנית ל"תיקון" צבעו של הפרי; תוסף זה עלול לעורר אסטמה אצל הרגישים לו. פירות יבשים אורגניים מיוצרים בלעדיו, ולכן צבעם כהה יותר וטעמם דומה יותר לזה של הפרי הטרי.
תכולת קלוריות בפירות יבשים
פרי יבש | כמות | קלוריות | פחמימות | עשירים ב… |
תאנים | 1 יחידה קטנה 100 גר' | 50 271 | 12 66 | סיבים, סידן, אשלגן, מגנזיום, ברזל זרחן. |
שזיפים | 1 יחידה 100 גר' | 30 226 | 8 60 | סידן, אשלגן, זרחן מגנזיום, סיבים, איסטין (חומר משלשל ויטמין A). |
תמרים | 1 יחידה גדולה 100גר' | 60 270 | 16 72.5 | אשלגן, מגנזיום. |
משמש | 2 יחידות 100גר | 100 391 | 23 89 | אשלגן, סידן , ברזל, זרחן, מגנזיום, ניאצין ויטמין A |
חרובים | 1 יחידה 100 גר' | 40 206 | 9.5 49 | סידן, זרחן, אשלגן, ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B. |
צימוקים | 100גר' | 300 | 79 | סיבים, ויטמים B6 , תיאמין , ויטמין C,אשלגן, זרחן, מנגן, נחושת,ברזל. |
לכן, עדיף לצרוך פירות טריים ולהמעיט בצריכת פירות יבשים.
אגוזים. מבין האגוזים אגוזי המלך הנם העשירים ביותר בחומצת השומן "אומגה 3 " המצויה אף בדגים וידועה תרומתה לבריאות הלב.
מחקרים שונים שנעשו על צריכת אגוזים ובכללם אגוזי המלך הראו:
- הפחתה ברמת הכולסטרול (LDL).
- הפחתה בסיכון לחלות בסוכרת.
- הפחתה בתמותה ותחלואה ממחלות כלי דם ולב.
- משפיע לטובה על הבריאות הנפשית.
טיפים :
- צרכו אגוזים בכל יום, אך במידה, בשל תכולתם הקלורית.
- איכלו אותם ללא קלייה עם מלח.
- שמרו בקירור.
- המלצה למנה אחרונה : תפוח עץ אפוי עם קינמון ואגוזים.
תכולת קלוריות באגוזים (על פי טבלאות של משרד הבריאות)
סוג | קק"ל ב- 100 גר' | שומן | פחמימות | חלבונים |
אגוזי אילסר | 632 | 63 | 15 | 13 |
אגוזי פקאן | 667 | 68 | 18 | 8 |
אגוזי קשיו | 574 | 46 | 33 | 15 |
אגוזי פיסטוק | 557 | 44 | 18 | 21 |
צנוברים | 568 | 61 | 19 | 12 |
אגוזי קליפורניה(מלך) | 642 | 62 | 18 | 14 |
אגוזי ברזיל | 656 | 67 | 15 | 14 |
אגוזי מקדמיה | 702 | 74 | 14 | 8 |
בוטנים | 577 | 48 | 25 | 21 |
שקדים | 586 | 53 | 19 | 20 |
גרעיני חמניות | 619 | 20.59 | ||
תגובות