אם אתם פחות בעניין של מסיבות רחוב המוניות, אפשרויות בילוי מגוונות וחינוכיות תוכלו למצוא במוזיאונים הרבים בעיר, כשבכל אחד מהם יתקיים הפנינג פורים שמשלב פסטיבל בלתי נשכח עם אקשן, תרבות ואפילו למידה חווייתית.
במוזיאון המדע תוכלו ליהנות החל מהיום (שישי, 10.3) ועד לסוף החודש, מסדנאות, הדגמות, סיורים וסרט תלת מימד ברוח החג. כך למשל, תיערך סדנת בנייה משעשעת שבה יכינו הילדים משקפיים בעיצוב אישי; סדנת אשליות אופטיות שם יוכלו לראות כיצד ניתן לתעתע בחוש הראיה באמצעות 'משפקי חריר', 'משקפיים הפוכים' ואפילו 'משקפיים לעצלנים'; לצפות בתצוגה שמבארת את המסתורין שמאחורי הקסמים הגדולים ביותר בהיסטוריה; וליהנות מהסרט 'מעוף החיים' (בתוספת תשלום של עשרה שקלים).
מוזיאון ארצות המקרא יציע בימים שישי (10.3) עד שני (13.3) חוויה פורימית מסתורית וחווייתית לילדים, במסגרתה תבקרו בארמון של אחשוורוש, תנסו לפתור את התעלומות המסתוריות של פרס העתיקה ותוכלו להשתתף בפעילויות נושאות פרסים.
בנוסף, המוזיאון מציע לילדים סיור מומחז בעקבות דמויות המגילה בפרס העתיקה (א'-ב', 13.3-12.3, 10:30, 12:00. ללא תשלום נוסף).
המוזיאון לאמנות האסלאם מציע לעשות צחוק מפורים באמצעות סדנת קריקטורות, הצגת ילדים וסדנאות יצירה ופינות איפור. במוזיאון מבטיחים צפייה חווייתית בהצגה 'אליעזר והגזר', שאותה תוכלו לשלב עם סיור במוזיאון וליהנות גם ממופע יחיד של הקריקטוריסט עמוס אלנבוגן, שייקח את הילדים למסע משעשע של הומור ויצירתיות. (שבת, 11.3, 14:00-10:00, ב', 13.3, 15:00-10:00).
רוצים עוד? בבקשה. מוזיאון מגדל דוד מזמין אתכם לחוויה ירושלמית בלתי נשכחת במרוץ פורים המסורתי, שמיועד לכל המשפחה, במסגרתו תוכלו להתחרות בעצמכם או במשפחות אחרות ולמלא אחר אתגרים ומשימות. המרוץ ייצא לדרך ממוזיאון יהדות איטליה ברחוב הלל, שם תחל כל משפחה במסע אחר כתבי חידות ורמזים בין הסמטאות המרהיבות של ירושלים. (א'-ב', 13.3-12.3, 14:00-10:00. 25 שקל למבוגר, ילדים עד גיל 18 בחינם).
כמדי שנה בחג פורים תתקיים בבית אבי חי פעילות מקורית לילדים, כשהשנה תעלה ההצגה "שני כובעים", שמתקיימת במסגרת סדרת הצגות הילדים 'אגדות הלבנה', שמתואמת ללוח השנה העברי. ההצגה מספרת על איש פשוט ומפוזר, המתכנן להגיע הביתה לחג פורים אך מפסיד את הרכבת. לאחר שהוא נרדם בתחנה הוא מתעורר ולוקח בטעות את הכובע של איש עשיר שישן לידו. הטעות הזו מובילה לשרשרת של תקלות מצחיקות ומבלבלות.
לאחר ההצגה תתקיים סדנת יצירה לפורים "למה כובע?", שמה ובמהלכה יצרו הילדים כובעים חדשים – דמיוניים, פרועים וצבעונים. (א', 12.3, 10:00, 12:00, 14:00, ב', 13.3, 14:00, 16:00. 40 שקל, מבוגר מלווה ללא תשלום).
פורים חברתי בירושלים
גם בימי פורים העליזים והעולצים חשוב לזכור את הערבות ההדדית ואת העזרה לאחר, וזה קורה בצורה לא מבוטלת בירושלים. אירוע ראוי לציון יתקיים ביום ראשון הקרוב בבית הספר "עלה" לילדים עם צרכים מיוחדים, שאליו צפויים להגיע "המשמחים", כדי לעשות לתלמידים שמח על הלב.
בין קבוצת המשמחים הזו נמצא גם יונתן זרביב, תושב ירושלים בן 21, אשר לומד בבית חינוך עיוורים בשל לקות ראיה קשה ממנה הוא סובל. העובדה הזו, כפי שהבנתם, לא תמנע ממנו לעזור ולשמח את האחר, או כמו שאומר ארביב בעצמו: "לשמחתי, גם עם לקות הראייה שלי אפשר לתרום ולעזור. גם אנשים עם מגבלות קשות כמוני עדיין יכולים לתרום, לבוא ולשמח את ילדי עלה המדהימים".
את אווירת הערבות ההדדית הזו אפשר למצוא גם במציאון מבית עמותת שק"ל (שירותים קהילתיים לאנשים עם צרכים מיוחדים). מיכל ואופיר, עובדי עמותת שק"ל בחנות המציאון – חנות יד שנייה הפועלת בשיתוף עמותת שק"ל, השתתפו בהפקת 'פורים מהסרטים במציאון'. המפיקה והבלוגרית הדס אביגור גולדין משתפת: "הגעתי אל המציאון השכם בבוקר וצללתי אל תוך ים הקולבים והאוצרות, בחנות פגשתי את הדוגמנים והדוגמניות שלי, שהם אנשים בעלי צרכים מיוחדים מעמותת שק"ל. התחפושות מורכבות מפריטים מיד שנייה, כשהכל מקורי ומיוחד ואין תחפושת זהה לאחרת. והכי חשוב – המחיר שווה לכל כיס!".
וזה כמובן לא הכל. בבית החולים אלי"ן (מרכז לשיקום ילדים ובני נוער) בירושלים החלו את חגיגות הפורים כבר השבוע. במסגרת החגיגות התחפש בית החולים לממלכת הדרדסים, כשעל העבודה הרבה והמושקעת אחראיות בנות השירות שפועלות במקום. הן הפכו את מסדרונות אלי"ן לכפר קטן וקסום בלב יער, שבו מסתובבים כל הדיירים/המאושפזים הקטנטנים. גם פה תמצאו את קונדסון, חרוצון, ישנוני, גנדרני, בר מוח ובר כח, שבניגוד לסדרת הילדים המיתולוגית – הפעם אף אחד לא חושש ומפחד מגרגמל הרשע.
קריאות מגילה בשכונות
ואם כבר שכונות ופורים, אז אי אפשר שלא לציין כי ארגון רבני צהר ותוכנית "יחד" של רשת אור תורה סטון יקיימו אירועי קריאת מגילה במספר מוקדים ברחבי ירושלים, בהם בבית אבות ברחוב אליאב, במרכזים קהילתיים ברחוב ניקנור, בשכונת פת, בעיר גנים, בקרית מנחם, בגבעה הצרפתית, בגילה, בפסגת זאב ובנחלאות. אירועים נוספים יתקיימו במתחם התחנה, במרכז מורשת בגין ובמרכז לחרשים וכבדי שמיעה בית זוסמן.
"פורים זו הזדמנות נפלאה לקיום הקריאה הנצחית של אסתר 'לך כנוס את כל היהודים'", אומר יו"ר ארגון רבני צהר ויו"ר-עמית רשת אור תורה סטון, הרב דוד סתיו. "החברה הישראלית זקוקה היום יותר מתמיד לחבר בין כל שבטיה. קריאת המגילה המשותפת היא צעד בכיוון הנכון".
תגובות