"יצרנו כאן בית קפה חברתי", מספרת חווה מארק, מנהלת “קפה קדם” שפועל בשכונת הר חומה. “זה התחיל בתור עגלת קפה קטנה, והפך למקום מפגש בין קהילות, הורים וילדים, חילונים ודתיים".
עבור מארק וצוות העובדים שלה, "קדם" הוא לא בית קפה – אלא חזון שהתגבש מתוך רצון ליצור חיבורים משמעותיים בתקופה של פילוג חברתי עמוק בישראל. "בתוך המצב בעם הרגשנו כמה חשוב להקים מקום שמאפשר שיח אמיתי, נטול שיפוטיות ודעות קדומות", מציינת מארק. "המלחמות האחרונות והמציאות המורכבת גרמו לאנשים בעלי תפיסות שונות לאבד אמון בטוב שיש בצד השני. אבל אנחנו כאן כדי להזכיר שעם כל השונות שלנו, יש לנו יותר משותף ממה שנראה. 'קפה קדם' הוא מקום שמחזיר לאנשים את האמונה בטוב וביכולת של שיחה כנה לגשר על פערים".
"ההשראה להקים את קפה קדם הגיעה מתוך תחושה של פירוד בעם”, מוסיפה ראשית סבו, הבעלים ומייסדת המקום. “כשראיתי את ההפגנות סביב הרפורמה המשפטית, הרגשתי צורך עז להקים מקום שמאפשר מפגשים אנושיים ואותנטיים. תקשורת אמיתית, לא דרך המסכים או החדשות. רציתי להציע מקום יפהפה, עם קפה איכותי ומאפים ברמה הגבוהה ביותר, שמזמין אנשים פשוט להיות ביחד".
ואם כבר חיבורים – אז בקפה קדם יצרו כמה מיזמים מקסימים שמחברים את בני האדם אחד לשני. גם אם זה אומר את האדם לעצמו ואת הילד להוריו. אחד הפרויקטים המיוחדים הללו, שמשך את תשומת הלב, נותן מענה לאחת הבעיות הגדולות של החברה כיום – המסכים. המיזם – 'שעת קפה ומשחק' מתקיים בכל יום ראשון, והמהות שלו היא תקשורת אישית במקום זמן מסך.
“אנחנו מחלקים שוברים לקפה ו-וופל בלגי חם דרך רשתות חברתיות, בתי ספר ובתי כנסת", מסבירה מארק. "ההורה והילד מגיעים, מניחים את הטלפונים בצד ומקבלים ערכת משחק, קפה להורה ו-וופל בלגי חם ומפנק עם שוקולד לילד. זו שעה של שיח אמיתי וחיבור משפחתי. וזה לא רק להורים צעירים וילדים קטנים – ערכת המשחק זמינה בכל שעות היום בבית הקפה, ובשבוע שעבר ראינו לקוחה בת 60 משחקת ביחד עם אמא בת ה-85".
עוד יוזמה ייחודית שכבשה את לב המבקרים היא חלוקה של עוגיות איכותיות וטעימות לאורחים שמפקידים את הטלפונים שלהם בזמן שהותם בבית הקפה. “המסכים הרחיקו אותנו זה מזה”, משתפת ראשית סבו ברגש. “הרעיון של המיזם הוא להחזיר את הרגעים הקטנים של השיח האישי, של מבט עיניים, של שיחה פתוחה בלי הסחות דעת. כל מי שיפקיד את המכשיר הסלולרי שלו בכניסה, יוכל לבחור לו פינוק טעים. כבר פגשנו אורחים שהודו שהחוויה שינתה להם את נקודת המבט על זמן איכות עם קרוביהם, וזה בדיוק מה שרצינו ליצור – חיבור אמיתי, פשוט ומקרב”.
בימי שלישי בבוקר, בבית הקפה מתקיימת מדרשה בהנחיית הרבנית דינה ראפ, אמא של ראשית, שמפגישה נשים דתיות מכל המגזרים. “זה מקום שמאפשר לנשים ללמוד ולדבר על מקורות יהודיים וליצור שיח פורה ומקרב,” משתפת חווה. “השיעורים מלווים בארוחת בוקר מפנקת, והאווירה מאפשרת לכל אחת להביא את עצמה".
ימי שני בערב מוקדשים למפגש שיח בו משתתפות כ-20 נשים, חילוניות ודתיות, שמשוחחות על נושאים מגוונים, מהורות ועד סוגיות אקטואליות בוערות. “המפגשים האלה הפכו למרחב בטוח לחיבורים, והתגובות הן מדהימות. נשים מספרות שהן מרגישות שהמפגש והשיח הפתוח הזה הוא צו השעה", מספרת סבו ומוסיפה: "ימי רביעי בבוקר מוקדשים למעגל אימון נשי. קבוצה של 20 נשים שנפגשות לשמונה מפגשים ועוברות תהליך אישי ואף זוגי מדהים".
"בערבי חמישי”, מספרת מארק, “אנחנו פותחים את הדלתות לצעירים בגילאי צבא ושירות לאומי, מכל הקשת החברתית. הנושאים מגוונים – קבלת האחר, עבודת צוות, היכולת להתמודד עם אתגרי היומיום, ואפילו שאלות על זהות והשתייכות. הם מנהלים דיונים וגם מקשיבים, פעמים רבות עם עיניים נוצצות מהתרגשות ומעוררות מחשבה. לאחר מכן, הם נהנים מארוחת ערב חמה ומפנקת, שמסובסדת בסיוע העירייה. "המפגשים האלה נותנים להם כלים חשובים לחיים, ומטמיעים בהם ערכים שילוו אותם לעתיד".
בית הקפה, המכיל למעלה מ-30 מקומות ישיבה בפעילות שוטפת ו-60 מקומות באירועים, מצליח לשלב בין אוכל איכותי לאווירה ביתית ומשפחתית. “רצינו להקים מקום נעים, שכולו אהבה, שיח וחיבור. עם יריד שכונתי בימי שישי, עמדת פרחים וכלים וינטג’יים, זה בית קפה שמקרין חמימות ואותנטיות”.
"ההוצאות שלנו על הפעילות הערכית בבית הקפה גבוהות”, מסכמת מארק, “אבל אנחנו מאמינות בחזון שלנו ובתרומה שלו לקהילה. את ההוצאות הגבוהות אנו מכסים מהכנסות על אירועים משפחתיים שלקוחות מקיימים אצלנו. ימי הולדת, בריתות ועוד. המקום הזה הוא הרבה מעבר לבית קפה; הוא בית לאנשים שמחפשים שיח אמיתי, מקום להתחבר, לחגוג, ולמצוא נחמה בתוך השגרה העמוסה".
הקפה פועל, כאמור, בשכונת הר חומה, ברחוב אסתר רזיאל נאור.
תגובות