המלחמה המתמשכת בצפון ובדרום, הדאגה הרבה לחיילים ולחטופים ותחושת אי הודאות השוררת לגבי העתיד הקרוב, הובילו בשנה האחרונה לעלייה משמעותית בדיכאון, בעומס הנפשי ובחרדה בקרב חלקים נרחבים בציבור. לרוב, אנשים שמתמודדים עם קשיים נפשיים חווים גם קשיי תפקוד בתחומים שונים.
מערך בריאות הנפש של מאוחדת במחוז ירושלים זיהה בחודשים האחרונים את המגמה המתעצמת של קושי תפקודי הנובע מעומסים ולחצים נפשיים, ולאור הביקוש הרב הרחיב באופן משמעותי את הצוותים המטפלים בריפוי בעיסוק במערך בריאות הנפש, על מנת להעניק מענה מקצועי לפניות הרבות, ולהנגיש ככל הניתן את השירות בקרב תושבי ירושלים והסביבה. הנתונים מעידים על עלייה חדה של מאות אחוזים במספר המטופלים הפונים לטיפול בריפוי בעיסוק בתחום הנפשי, וזאת בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
"לרוב, מי שחווה קשיים נפשיים עלול לחוות גם פגיעה בתפקוד היומיומי בשלל תחומי החיים כמו טיפול עצמי, ניהול הבית, עבודה, לימודים, קשרים חברתיים, זוגיות וכדומה", מסבירה יעל אפל, רכזת תחום ריפוי בעיסוק במערך בריאות הנפש של מאוחדת במחוז ירושלים, "אוכלוסיית בריאות הנפש רגישה יותר למצבים מורכבים ואנחנו רואים את השפעתה של המלחמה על אוכלוסייה זו. הטיפול בפועל, מתמקד ראשית באבחון והערכה ובניסיון להבין איך ניתן לקדם ולשפר את התפקוד של המטופל ולאחר מכן נתמקד בשניים – שלושה תחומים שבהם נראה קושי בתפקוד היומיומי. הטיפול כולל רכישה ושיפור מיומנויות ואסטרטגיות לקידום תפקודו של המטופל עד השגת המטרות שהוגדרו בתחילת הטיפול",
"הגיע אלי מטופל שמתמודד עם דיכאון והיה מאושפז לאחר ניסיון התאבדות", שיתפה אפל, "לאט לאט מצבו הנפשי השתפר והוא חזר לעיסוקיו, חזר לביתו, לעבודה ולתחביבים. באחד המפגשים הוא סיפר שהמלחמה והמצב הביטחוני מאוד מטרידים אותו ומשפיעים על מצב רוחו, הוא צפה רבות בחדשות וגלש באתרי חדשות מספר פעמים ביום. בעבודה משותפת הורדנו את מינון ואופן צריכת החדשות, הוא יישם זאת ודיווח שזה אכן היטיב איתו", היא הוסיפה.
"מערך הטיפול במאוחדת הוא רב מקצועי ומתנהל בהלימה ושיתוף פעולה בין המרפאות בעיסוק ובין הפסיכולוג, הפסיכיאטר, הפסיכותרפיסט והעו"ס של הקופה. כולנו ביחד מתגייסים כדי לתת את הטיפול והמענה הטובים ביותר תוך כדי מעקב על עקומת ההתקדמות של המטופל בצורה המיטבית", אומרת אוריה לייבוביץ'-שמריה מרפאה בעיסוק במרפאת בריאות הנפש במאוחדת מחוז ירושלים.
אפל ולייבוביץ'-שמריה ציינו כי "רק בסיום המלחמה נוכל לדעת את השפעותיה ותוצאותיה על כל אחד ואחת מאתנו. השנה האחרונה הייתה מטלטלת עבור כולנו. חשיפה ישירה או עקיפה לתכנים קשים, התמודדות עם אובדן, מצבי דחק מתמשכים, יציאה מהשגרה ועוד משפיעים על מצבנו הנפשי. חשוב לדעת שיש מענים לקושי וניתן לפנות לעזרה מקצועית במידת הצורך".
טל לבנה, פסיכולוגית קלינית מדריכה ומנהלת מערך בריאות הנפש המחוזי של מאוחדת סיכמה, "צוות המרפאות בעיסוק שלנו בתחום בריאות הנפש עובד בעומסים כבדים מאז פרוץ המלחמה. אנחנו רואים את הקשר הישיר בין הלחצים הנפשיים לקשיי התפקוד, ושמחים שיש לנו את האפשרות להעניק את השירות של ריפוי בעיסוק למבוטחים שלנו. כולנו נמצאים בתוך תקופה ממושכת ולא פשוטה של סטרס, שמתבטא לא פעם במצוקה נפשית, בקשיי תפקוד ובכאב. לצערי גם היום לא פעם קשה לאנשים לפרוץ את מחסום הבושה ולקבל טיפול וסיוע נפשי. חשוב שמי שמרגיש מצוקה מתמשכת או קשיי תפקוד יפנה וירגיש בנוח לקבל עזרה".
תגובות