הלוחות הסולאריים על גג מרכז התחזוקה העירוני בגבעת שאול (צילום: עיריית ירושלים)
הלוחות הסולאריים על גג מרכז התחזוקה העירוני בגבעת שאול (צילום: עיריית ירושלים)

חשמל בעת חירום: הצצה למרכז הירושלמי לביטחון אנרגטי

כדי להבטיח את אספקת החשמל לשירותים החיוניים בעיר גם בעת חירום, עיריית ירושלים מקימה מרכז חדשני לייצור ואגירת חשמל סולארי - זאת כחלק ממימוש תוכנית האקלים העירונית. בשגרה יצמצם המרכז את התלות ברשת החשמל המסורתית

פורסם בתאריך: 26.9.24 08:15

כחלק ממימוש תוכנית האקלים העירונית, וגם כדי להתמודד עם החששות מפני קריסת מערכת החשמל בעת חירום (וישראל, כידוע, נמצאת בסוג של עת חירום תמידית), מוקם בימים אלה בגבעת שאול מרכז חדשני לייצור חשמל ממקורות מתחדשים – סוג של מרכז ירושלמי לביטחון אנרגטי.

המרכז מוקם ביוזמת עיריית ירושלים, באמצעות חברת "עדן" – החברה לפיתוח כלכלי בירושלים, ובשיתוף משרד האנרגיה והתשתיות הלאומיות, במרכז התחזוקה העירוני בגבעת שאול. המרכז החדש, המצויד במערכת לייצור חשמל סולארי ואגירתו במצברים, נועד לעודד שימוש באנרגיה ירוקה, להבטיח אספקת חשמל יציבה לשירותים חיוניים בעיר, גם בעת חירום, להפחית את השימוש בגנרטורים בשעת חירום ואת התלות ברשת החשמל הארצית.

"הגדלת השימוש באנרגיה ירוקה ואגירת חשמל ירוק תאפשר עצמאות אנרגטית, שלא תלויה ברשת ומאפשרת שהייה לאורך תקופה ארוכה ללא חיבור לרשת החשמל הארצית בעתות חירום", מציינים בעירייה. "בעתות שגרה, השימוש במערכות החדשות יהיה לצורך התייעלות וחיסכון בצריכת החשמל".

החיסכון השנתי למרכז התחזוקה בגבעת שאול נאמד בכ-100,000 שקלים מתוך עלות שנתית כוללת של כחצי מיליון. ניצול המצברים יהיה רק בכ-70 אחוז מהמלאי, ו-30 אחוז יישארו באופן קבוע לחירום. בהפסקות חשמל – המצברים יספקו חשמל למבנים חיוניים במרכז התחזוקה העירוני.

המרכז לביטחון אנרגטי בגבעת שאול – שבו מרוכזים היחידות של מינהל תפעול, לרבות ציי כלי הרכב ומשאיות האשפה יפעל באמצעות קולטים סולאריים ומצברים מתקדמים, שדרכם ייצר וייאגר חשמל, ויספק אותו בשעות השיא וכן במקרה של הפסקות חשמל. הטכנולוגיה המתקדמת תאפשר לצמצם את עלויות החשמל בזכות ניצול יעיל של אנרגיה מתחדשת, הגנה על הסביבה ושיפור איכות האוויר.


הלוחות הסולאריים על גג מרכז התחזוקה העירוני בגבעת שאול (צילום: עיריית ירושלים)

הלוחות הסולאריים על גג מרכז התחזוקה העירוני בגבעת שאול (צילום: עיריית ירושלים)


 

 

חברת "עדן" נערכת לפריסת מערכות דומות במבנים עירוניים ובתחילה במבנים המוגדרים כמבנים עירוניים לשעות חירום (בנייני העירייה בכיכר ספרא ועוד).

רעיון הקמת המרכז נולד במסגרת קורס היערכות עירונית לשינויי האקלים, שבו לוקחים חלק מנהלים מעיריית ירושלים. הקורס מהווה נדבך מרכזי בתוכנית האקלים העירונית, שאושרה בשנת 2021 על ידי ראש העיר משה ליאון, ומטרתו ליישם את אפיקי הפעולה והיעדים האסטרטגיים של תוכנית האקלים בתוכניות העבודה של אגפי העירייה השונים.

"עיריית ירושלים היא העירייה הראשונה בישראל שערכה קורס למנהלים בנושא היערכות למשבר האקלים, והיא מהעיריות הראשונות שגיבשו תוכנית היערכות לשינויי האקלים וחוסן אנרגטי במסגרת תוכנית המאיץ של משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה", מתגאים בכיכר ספרא. "תוכניות העבודה שגיבשו המשתתפים בקורס נוגעות, בין היתר, בחיזוק החוסן העירוני במצבי קיצון וכן בשגרת אקלים משתנה.

ראש העיר ליאון: "ירושלים היא חלוצה גם בתחום האנרגיה המתחדשת בישראל. המרכז לביטחון אנרגטי שאנו מקימים בימים אלה, מהווה דוגמה ליישום פתרונות חדשניים להתמודדות עם משבר האקלים, ומייצג שינוי תפיסתי ביחס לאספקת אנרגיה בעיר ולהגנה על הסביבה. נמשיך להפוך את ירושלים לעיר מתקדמת וירוקה לרווחת כל תושביה ומבקריה".

 

תגובות

תגובה אחת
תגובה אחת
  1. שייקו

    ירושלים היתה צריכה איזו תחנת כוח משלה ולא רק תחנות משנה לחלוקת חשמל המיוצר חוץ לעיר, וגם מימוש פרויקטים כמו מתקן האנרגיה מפסולת שתוכנן בעטרות וקידום כל מערך סולארי על גגות, טורבינות רוח ומה שאפשר.

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר