"הייתי פרו-ישראלי עוד לפני שהגעתי לישראל בשנת 1981, ואני פרו-ישראלי גם עכשיו בעיצומה של המלחמה" (ג'ון אירווינג); "יש זמנים בהם אין מנוס מהציטוט הידוע 'אם לא עכשיו, אימתי'. בתקופה בה מספר מדכא של כותבים לוקים בבורוּת היסטורית, מפנים את גבם לישראל ומנסים להרחיק בין יהודי התפוצות לישראל, עלינו למנוע מהם את העליונות המוסרית המדומיינת הזו עם נוכחות אישית במקום. הייתי בישראל פעמים רבות, אבל ההגעה לפסטיבל הסופרים הבינלאומי השנה תהיה בשבילי הביקור המשמעותי ביותר בחיי. אעמוד איתן לצד קהילת אנשי הרוח והספרות של ישראל" (סיימון שאמה) – אלו הם רק שניים מתוך רשימה ארוכה של סופרים בינלאומיים מוכרים שצפויים לקחת חלק בפסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי ה-12 שיתקיים בשבוע הבא במשכנות ירושלים, בעיצומה של המלחמה וברקע קריאות לחרם וגינוי של ישראל ברחבי העולם. אמנם רשימת האורחים מרחבי העולם השנה קצרה יותר מאשר בשנים עברו, אך כל שם ברשימה הזו משמעותי במיוחד בעת הזו, במיוחד על רקע הקריאה לחרם.
הפסטיבל, שייצא היום, שני (27.5) לדרך, יעמוד, כמו כל דבר שקורה בישראל בשנה החולפת, בצל מלחמת 'חרבות ברזל' עם מאות נרצחים וחללים וכ-125 חטופים וחטופות שעדיין נותרו בעזה (חלקם.ן כבר לא בין החיים).
"בימים שלאחר טבח ה-7.10 התלבטנו רבות וארוכות האם לקיים את פסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי", מציינת המנהלת האמנותית של הפסטיבל, ג'וליה פרמנטו – צייזלר. "ההלם והצער שיתקו אותנו. חיינו היטלטלו. לא ידענו איך אפשר אפילו לחשוב על פסטיבל – מילה שמקורה ב-festa, חגיגה – לנוכח השכול והאובדן".
פרמנטו-צייזלר מוסיפה ואומרת: "את התוכנייה בנינו עם כוונה לצמצם את ההיבט החגיגתי של הפסטיבל. במקום זאת ביקשנו לקיים אירוע ספרותי שיאחד את הקהילה ויספק לכולנו מעט נחמה: אירוע שילבה את התקווה שאנו תולים בספרות, בהומניות ובסולידריות, ואולי יספק השראה. חשבנו שדווקא אירוע כזה, העומד כביכול בסתירה כה חריפה למציאות חיינו, דרוש כעת לכולנו כאוויר לנשימה".
כפי שניתן להבין, את הפסטיבל יכבדו בנוכחותם גם סופרים.ות מוכרים מרחבי הגלובוס, אך זה לא מובן מאליו. לא היה קל להביא לישראל אנשים מחו"ל בזמן שהתותחים רועמים והאזעקות עדיין נשמעות בערים שונות בישראל (גם אם לא בירושלים עצמה – לפחות לא מאז המתקפה האיראנית).
בהפקת הפסטיבל מודים כי "בגזרת הסופרים הבינלאומיים חווינו לא מעט קשיים בלשון המעטה, ואף עלתה האפשרות לקיים פסטיבל עם סופרים ישראלים בלבד מהחשש שמעטים יסכימו לבקר בישראל הנתפסת כמצורעת, וחווה בידוד הולך וגובר מצד עולם התרבות הבינלאומי. התעקשנו לא לוותר. האורחים הבינלאומיים הם חלק מהדנ"א של הפסטיבל, ויתור עליהם מראש הצטייר בעינינו ככניעה לסנקציות התרבותיות וניתוק הקשר עם העולם. אנחנו מאמינים כי לספרות אין גבולות וכי היא נכס של האנושות בעת שלום ובעת מלחמה, ואנו מתנגדים לכל חרם תרבותי ואקדמי באשר הוא".
על אף הקשיים הרבים, בהפקה מדגישים כי "על אף סירובים רבים שהתקבלו – הפסטיבל יארח השנה 7 סופרים ייחודיים בשדה הספרות העולמי בינהם: סיימון שאמה, ג׳ון אירווינג, דלפין הרווילר, ומירנה פונק. השנה התחלנו גם בפרויקט מיוחד יחד עם האיחוד האירופי לקידום והפצה של ספרות אירופאית עכשווית בארץ, ונארח בפסטיבל את הסופר הרומני רוז׳אן ווזגוניאן, היווני חריסטוס חומנידיס, והסופרת הצרפתיה אן ברסט. בנוסף, אנחנו גאים לארח השנה שלושה מהסופרים הישראלים האהובים המתגוררים בארה״ב – רון לשם, מאיה ערד, ורובי נמדר. נוכחתם בעת הזו מחממת את ליבנו במיוחד".
ושאלת הסופרים לא היתה היחידה שאיתה היו צריכים המארגנים להתמודד. סוגייה משמעותית הרבה יותר היא זו של עשרות חטופים וחטופות שנמצאים כבר למעלה משבעה חודשים בשבי החמאס ברצועת עזה, של רבבות חיילים ומשרתי מילואים שנלחמים ברצועת עזה ובגבול הצפון ושל מאות אלפי תושבי ישראל שהם למעשה פליטים בתוך ארצם, שכן בתיהם הרוסים או פונו בשל אימת הטילים בצפון.
"בבניית התוכנייה היה ברור כי העלאת המודעות, הצעקה וההזדהות דרך ראי הספרות ילוו את הפסטיבל בשלל אירועיו", מציינים המארגנים. "בין השאר, הפסטיבל יפתח בערב זיכרון ספרותי ל-7.10, בו ישתתפו סופרים, מוזיקאים וגם נציגי המשפחות השכולות והנפגעות – מבארי, כפר עזה, שדרות, פסטיבל הנובה, וגם אימו של החייל לביא ליפשיץ ז״ל שנפל בקרבות בעזה".
גם אירוע הסיום של הפסטיבל יוקדש לאירועי השבת השחורה. השקה לספר ״שבת, השבעה באוקטובר״ (כנרת זמורה-ביתן) המאגד מעל ל-50 עדויות שנאספו ונערכו בידי משוררים וסופרים, אנשי ספר ותיאטרון. באירוע ייקחו חלק הסופרים אשר גבו עדויות ויוזמנו אליו לקבלת פנים כל הניצולים אשר לקחו בו חלק.
יצוין כי הפסטיבל יעניק כניסה חופשית לאירועים השונים למפונים מבתיהם בצפון ובדרום – כל זאת בהרשמה מראש באתר הפסטיבל.
ומה בכל זאת בוטל בשל האירועים והמלחמה? פורום הספר הבינלאומי המתקיים אחת לשנתיים במסגרת הפסטיבל הבינלאומי במשכנות שאננים לא יתקיים. שרון כץ, מנהל פורום הספר הבינלאומי: "בשל אי הוודאות המתמשכת וקשיים להבטיח הגעה של אורחים רבים מחו"ל, הפורום ייאלץ להידחות לשנה הבאה".
אירועים נוספים
ערב מחווה חגיגי לדויד גרוסמן, החוגג השנה יום הולדת 70 – שיחה עם קובי מידן על ארבעה עשורים של יצירה ומעמדו כצופה לבית ישראל, ומופע אימפרוביזציה מבית אימפרו-בוק, שידלג בין ספריו הקאנוניים.
צרויה שלו ואיל מגד על חלוקת עולמות ספרותיים וגם בית.
נורית זרחי על כתיבתה לילדים ולמבוגרים.
אירועי הארי פוטר לזכרה של נויה דן, שנרצחה בניר עוז ב-7/10.
שיחות בין אשכול נבו ושהרה בלאו, בין רון לשם ונעה מנהיים, בין רובי נמדר, מאיה ערד ורות קלדרון, בין ישראל אהרוני וענת לב-אדלר, בין איילת
גונדר גושן, תהילה חכימי ושרי שביט.
פאנל תקשורת על מעמדה של ישראל בעולם. ועוד.
חלוקת פרס משכנות שאננים לפרוזה עברית לשנת 2024 המחולק לראשונה לרגל יובל שנים לייסוד מרכז משכנות שאננים בידי הקרן לירושלים. הזוכים: אלמוג בהר וטלי כהן-צדק. בהר וכהן צדק זוכים ב-15,000 ש"ח ובאירוח של שבוע במשכנות שאננים.
פתיחת תערוכה קבוצתית ובה עבודות נבחרות של אמנים ישראלים בולטים, ביניהם כלת פרס ישראל לאמנות, מיכל רובנר. באירוע הפתיחה תתקיים שיחה בינה לבין סר סיימון שאמה, סופר, היסטוריון וחוקר אומנות, על משמעותה של אמנות ויצירה עכשווית בעולם התרבות בעת מלחמה ומשבר.
תגובות